Bátaapáti munkahelyeket kap

Ha minden a tervek szerint alakul, 2008-ra megépül Bátaapátiban a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok tárolója. A vasárnapi népszavazás igazolta: a lakosság egyöntetűen támogatja a tervet.

Krachun Szilárd, a csaknem 450 lelkes Bátaapáti polgármestere, egyben a hét település alkotta Társadalmi Ellenőrző és Tájékoztató Társulás (TETT) elnöke lapunknak elmondta: a népszavazás előtt alapmegállapodást írtak alá az Országos Atomenergia Hivatallal és a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht.-val. E szerint a hulladékszállítás megkezdésétől évente 300 millió forintot kapnak a TETT települései - az összeg párhuzamosan emelkedik az inflációval. A pénz jelentős része Bátaapátit illeti, ám a pontos elosztás szempontjait és az egyéb részleteket majd a végleges szerződés tartalmazza.

Bátaapáti idei költségvetése megközelíti a 120 millió forintot. Ez az összeg tartalmazza azt a mintegy 40 millió forintot is, amihez a TETT tagjaként jutottak. A hulladékszállítást követően tetemes mértékben nő a település költségvetése. Korábban a faluban 13-14 százalék volt a munkanélküliségi ráta. Ez a tároló megépítésével kapcsolatos kutatás megkezdése óta kilenc százalékra csökkent - harminc helybéli kapott ott munkát. A 2008 után működő tárolóban megközelítően ötven falubeli dolgozik majd, így a munkanélküliség várhatóan hat százalékra mérséklődik. Krachun Szilárd hozzátette, hogy a környéken élők közül is legalább huszonöten jutnak majd munkához. Azt is megemlítette, hogy a tárolónál látogatási központot alakítanak ki, és a turisták - akár autóbuszszal is - megtekinthetik a tárolóhoz vezető alagút egy részét.

Tóth Györgyné bolti eladó az atomtároló megépítésével járó hosszú távú munkalehetőséget tartja a beruházás legnagyobb erényének. Hozzátette: Bátaapáti fejlődésnek indul, hiszen a jövő nyárra befejeződik az Apponyi-kúria felújítása, ahol panzió és étterem is lesz.

Az ötvenesztendős Szentpál Gáspár biztonsági őr úgy fogalmaz, ha az előírásoknak megfelelően épül meg a tároló, akkor nem lesz mitől félniük. Hozzátette: a püspökszilágyiak sem félnek a sugárzástól és a paksiak sem. Véleménye szerint a tároló további munkahelyek teremtésére is módot nyújt, egyebek mellett a létesítményhez csatlakozó szolgáltatások terén.

Az atomtemető létesítését korábban ellenző, s a népszavazás ötletét a miniszterelnöknél felvető Wekler Ferenc, az SZDSZ országgyűlési képviselője lapunknak a referendum eredményére úgy reagált: örülne, ha minden ügy így, a demokrácia jegyében rendeződne Magyarországon. Követendőnek tartja, hogy a helyieket érintő kérdésekről először őket magukat kérdezik meg, s azt követően születnek meg a témában a politikai döntések. A honatya azt prognosztizálja, hogy a parlament a geológiai és a szakhatósági feltételeket is figyelembe véve támogatja a beruházást. Hozzátette ugyanakkor, hogy természetesen a biztonság az elsődleges szempont.

Illés Zoltán feljelentést tesz

A harcos környezetvédő hírében álló Illés Zoltán fideszes képviselő szerint Bátaapátiban vasárnap a polgármester iránti szimpátiaszavazás történt, s úgy véli, az embereket jó és rossz ügy mellett egyaránt lehet manipulálni. Mint mondta: a kisebb településekre különösen jellemző, hogy a referendumon az elöljáró iránti szimpátia dönt, ő pedig jogkövető állampolgárként, mint minden népszavazás eredményét, így a mostanit is tiszteletben tartja. Hozzátette: köztudott, hogy Bátaapáti polgármestere elkötelezett a paksi atomerőmű iránt. A képviselő elmondta, hogy egy ÁSZ-jelentés alapján feljelentést tesz, mert az atomtemető-beruházásról szóló tájékoztatásra szánt pénzeket nem a lakosság informálására használták fel, hanem útfelújításra, játszótérépítésre. Illés ugyanakkor kifejtette, hogy fölösleges a több tízmilliárd forintos föld alatti tárolót megépíteni Bátaapátin, a paksi atomerőmű területén 2008-ig megoldott ugyanis a csupán néhány száz köbméternyi kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék elhelyezése, s a további helybeni tárolás az erőmű 2016-ig történő működtetése idejére mindössze 15 milliárd forintból biztosítható lenne. Állítása szerint a mintegy 60 milliárd forintos bátaapáti mélységi tároló megépítése néhány bányaipari cégnek érdeke, amelyek azt szeretnék, ha a paksi erőmű élettartamát meghosszabbítanák. Ráadásul a nagy kapacitású tároló kihasználatlan lenne, emellett a Bátaapáti mellett lévő gránit töredezett, ami a vízkészletek elszennyeződését okozhatja.

A tervezett atomtemetõ helyszíne Bátaapátiban
A tervezett atomtemetõ helyszíne Bátaapátiban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.