Hátrányos gyerekek: Veres püspök politikai támadásról beszél

Politikai támadásnak és nem szakmai vitának tartja Veres András katolikus püspök a hátrányos helyzetű gyerekek iskolai integrációjáról szóló egyházi álláspont kapcsán napokban megfogalmazott nyilatkozatokat. Magyar Bálint oktatási miniszter előítéletesnek nevezte a püspöki konferencia véleményét

Veres András megítélése szerint e kérdésben "nem szakmai vitáról van szó, hanem politikai, ideológiai támadásról". A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára a "polémia" miatt szakította meg szabadságát és tartott rendkívüli sajtótájékoztatót hétfőn Budapesten.

A püspök az oktatási minisztert megszólítva a leghatározottabban visszautasította, hogy a tárca tervezett rendeletmódosításait véleményezve pedagógiailag megalapozatlan álláspontot képviseltek volna.

Hangsúlyozta, hogy álláspontjukat az úgynevezett sajátos nevelői igényű gyerekek érdekét szem előtt tartva alakították ki, akiket szerintük csak megfelelő egyéni fejlesztés után szabad integrálni, különben sorozatos kudarc éri őket. Hozzáfűzte, hogy "az egészséges gyermekeknek is joguk van egy teljes értékű neveléshez".

Veres András szerint a nyilatkozatok politikai jellegére utal, ahogyan cikkekben, nyilatkozatokban a püspöki konferenciát minősítették. Konkrétan említette Magyar Bálint, valamint Korózs Lajos ifjúsági és esélyegyenlőségi államtitkár, továbbá Donáth László szocialista képviselő nyilatkozatát. "A liberális párt részéről már megszoktuk a sorozatos egyház elleni támadásokat, most viszont a szocialista pártnak egy prominens személyisége is megszólalt ebben az ügyben" - mondta.

Hozzátette: a katolikus egyház elleni "politikai hangulatkeltés" múlt ősszel indult a finanszírozás kérdésével, majd az érettségi botrány után folytatódott, amikor néhány katolikus iskolát próbáltak felelőssé tenni.

Veres András közölte: az általuk június 20-án véleményezett rendelet a jelét sem mutatja annak, hogy több pénzt, eszközt, személyt adna az iskolák munkájához, sokkal inkább az tűnik ki: "az úgynevezett kisegítő iskolától való szabadulás az egyetlen vágya a kormányzatnak".

Nem a katolikus egyház szegregál, hanem az oktatási miniszter, aki a katolikus iskolák finanszírozásával kapcsolatban "rendkívüli eredményeket" ért el - mondta.

Magyar Bálint: előítéletes és kirekesztő az MKPK véleménye

Magyar Bálint az elhangzottak kapcsán megismételte korábbi álláspontját, miszerint előítéletesnek, megbélyegzőnek és kirekesztőnek tartja az MKPK véleményét a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatásáról.

A miniszter arra a kérdésre, valóban erőszakos-e az integráció, amit a tárca megvalósítani tervez, közölte: először azt kellene tudni, mit ért a püspök erőszakos integráción. "Az a szöveg, amely a püspöki kar nyilatkozatában található, mélyen előítéletes és konzervatív, rossz értelemben. Maradi, elmaradott, általában már nem osztott pedagógiai nézetet emel (...) a püspöki kar véleményének szintjére. Nem az egyházzal vitatkozom, hanem ezzel a véleménnyel, (...) és ezzel a véleménnyel vitatkozni fogok, bárki állítja is" - jelentette ki Magyar Bálint.

Mint hozzátette, az oktatási rendszer reformja során azt próbálják elérni, hogy az esélyegyenlőség javuljon. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nyilvánvalóan igazságtalan rendszereket nem kívánnak fenntartani.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.