Luxemburg megmentette az Európai Unió Alkotmányát?!

220717 luxemburgi szavazóra figyelt ma a világ, de legalábbis Európa. Óriási volt a tét - lehet-e még közös alkotmány, vagy az végleg a szemétbe kerül -, amelyet a nagyhercegség valamennyi szavazásra jogosult állampolgára átérzett. A francia "non" és a holland "nee" után az EU el ődjének számító Európai Szén és Acélunió hat alapító tagja közül a harmadik országban az előrejelzéseknek megfelelően a "jo", azaz az igen győzött.

A miniállam 118 választókerületének 553 választókörzetében leadott 193715 érvényes szavazat 56.52 %-ában az igen mellé került a kereszt, míg a választópolgárok 43.48 %-elutasította az alkotmányt. Valójában azonban - ahogyan ez a két korábbi elutasító népszavazás során is valószínűsíthető - a nemmel szavazók sem magával a szövegtervezettel nem értettek egyet, hiszen azt aligha ismerik. Az unió további bővítése, a működésképtelenségtől való félelem, a politikusok "mellébeszélése" volt a legtöbbet hangoztatott válasz a cikkíró kérdéseire.

Az év elején még óriási - közel 75 %-os - volt a támogatottság. A francia és holland "nem" azonban Luxemburgban is hatalmas lökést adott az elutasítók táborának. A helyi közvéleménykutató intézet - az IlRES - felmérése szerint ez a szám néhány héttel ezel őttre 55 %-ra csökkent. Az igen népszerű miniszterelnök, Jean-Claude Juncker személyes kampányolása, valamint annak az általa többször is megismételt lehetőségnek a tudata, hogy "nem" esetén lemond, megállította a további csökenést. A 6 hónapos Európa Tanácsi elnökségi funkció június 30-i befejezésével Juncker az elmúlt másfél hét során naponta több helyszínen is gyűléseken vett részt, és az alkotmány fontossága mellett érvelt. Egy kis ország, amely megtermelt javait szinte teljes egészében exportálja, illetve a fogyasztási eszközöket teljes mértékben importálja, nem szigetelheti el magát Európától - hangoztatta a miniszterelnök.

A nemmel szavazó 9 választókerületből 7 a francia határ menti iparvidékről került ki. Nem véletlen az egybeesés, ugyanis az egykori híres acélipar ma válságban van, még a világ egy főre eső legmagasabb nemzeti összetermékét előállító alkotmányos monarchiában is.

A nagyon várt igennel az alkotmányt megszavazó országok száma 13-ra emelkedett, és további reményt ad a ratifikációs folyamathoz.

Földes György
Luxemburg

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.