Ellentmondó brit sajtóértesülések a merénylet elkövetőinek kilétéről

Ellentmondó értesüléseket közölt a vasárnapi brit sajtó a minapi londoni merényletsorozat elkövetőinek lehetséges kilétéről; az egyik lap úgy tudja, hogy a Scotland Yard az al-Kaida terrorhálózat balkáni kapcsolatait vizsgálja az ügyben.

A The Independent on Sunday rendőrségi forrásokból származó értesülése szerint a vizsgálat arra a lehetőségre összpontosít, hogy az al-Kaida "tiszta", vagyis a brit terrorelhárítás látókörébe eddig be nem került európai "zsoldosokat" bérelt fel az eddigi legsúlyosabb nagy-britanniai terrorcselekmény elkövetésére.

A liberális vasárnapi lapnak hírszerzési illetékesek azt mondták: az elkövetők a Balkánon toborzott muszlimok is lehettek, akiket a brit rendőrség nem ismer.

Ezt támasztja alá az is, hogy a merénylet előtt semmilyen előzetes figyelmeztetés nem futott be, ami arra utal, hogy a támadást nem az elhárítás számára ismert szélsőségesek követték el - áll a The Independent on Sunday cikkében.

A baloldali The Observer szerint ugyanakkor a brit terrorelhárítás nem zárja ki a gyanúsítottak köréből a tavalyi madridi vonatrobbantások értelmi szerzőjét, a szíriai születésű Musztafa Szetmarian Nasszert, akiről úgy tudják, hogy a spanyol fővárosban elkövetett merénylet után Nagy-Britanniába utazott.

A The Sunday Times kiszivárgott kormányzati feljegyzéseket idézve azt írta: az al-Kaida a brit egyetemeken toboroz gazdag középosztálybeli családokból származó, fiatal muszlimokat nagy-britanniai terrorcselekmények végrehajtására.

A vezető vasárnapi brit lap szerint a belügy- és a külügyminisztérium által nemrég közösen összeállított hírszerzési dosszié szerint a terrorcsoport egész toborzó hálózatot épített ki a brit felsőoktatási intézményekben, és elsősorban mérnöki, valamint informatikus hallgatókat igyekszik megnyerni.

A dosszié szerint az 1,6 milliós brit muszlim közösség kevesebb mint 1 százaléka, vagyis nem egészen 16 ezer személy tekinthető terrorista-szimpatizánsnak, és néhány százra tehető azok száma, akik készek tényleges terrorcselekmények végrehajtására.

Lord John Stevens, a Scotland Yard januárban leköszönt előző főparancsnoka a The Sunday Timesnak azt mondta: szinte bizonyos, hogy a csütörtöki londoni merényletek végrehajtói Nagy-Britanniában született terroristák voltak. Lord Stevens szerint "van annyi iszlám terroristajelölt ebben az országban, hogy ne kelljen külföldről toborozni".

A londoni rendőrség volt vezetője szerint akár háromezer brit születésű vagy Nagy-Britanniában élő személy is megjárhatta Oszama bin Laden al-Kaida-vezér kiképző táborait.

Lord Stevens felfedte: az utóbbi öt évben legalább nyolc, nagy-britanniai polgári célpontok ellen irányuló terrortámadási kísérletet sikerült meghiúsítani, és mindegyiket más-más csoport akarta végrehajtani.

Az al-Kaida vállalta a londoni robbantásokat

Egy, az al-Kaida terrorszervezethez tartozó csoport, az Abu Hafszal-Maszri Brigádjai - Európai Hadosztály szombaton egy internetesoldalra kitett közleményében vállalta magára a londoni robbantásokat.A közlemény hitelessége egyelőre nem megállapítható.

Abu Hafsz al-Maszri az al-Kaida egyik vezetője volt, Afganisztánban esett el.

A csoport a szombati közleményben azt állította, hogy "a hitetlen fővárosban, Londonban" - csapást csapásra mért, aminek halottai és sebesültjei vannak.

Ezzel a második szervezet vállalta magára a több mint 50 halálos és mintegy 700 sebesült áldozatot követelő terrorcselekmény elkövetését.

Nem sokkal a merényletek után csütörtökön a magát az al-Kaida-hálózat tagjának nevező csoport, az "al-Kaida Szervezet - Európai Dzsihád" jelentkezett végrehajtóként egy, az iszlám fundamentalistákkal szoros kapcsolatban álló honlapon. Ennek az üzenetnek sem lehetett megállapítani a hitelességét.

Egy magyar állampolgárt még keresnek

A londoni magyar diplomáciai képviselet szombaton - Magyarországról érkezett bejelentés alapján - egy magyar állampolgárt még kerestetett a brit hatóságokkal, a többi keresett magyart megtalálták - közölte szombaton az MTI-vel a londoni magyar nagykövet. Szombati Béla az MTI-nek ugyanakkor azt mondta: a brit hatóságok, amelyek folyamatosan tájékoztatják a Londonban működő nagykövetségeket, ha a merénylet sérültjei vagy áldozatai között külföldieket találnak, a magyar képviseletet továbbra sem értesítették arról, hogy magyar állampolgár lenne a halottak vagy a tartós kórházi kezelést igénylő sérültek között.

Nagyerejű és nem házilagos készítésű robbanóanyagot használtak a londoni merényletek során

Nagyerejű robbanóanyagot használtak a londoni metró elleni merényletekben - mondta szombaton a Scotland Yard harmadik embere, jelezve, hogy feltevése szerint nem házilagos készítésű szerkezeteket használtak a támadók.

Brian Paddick azt nem tudta megmondani, vajon katonai, vagy ipari célú volt a robbanóanyag.

Egy katonai szakértő még pénteken úgy nyilatkozott, hogy tekintettel a pokolgépek csekély súlyára - a nem egész 5 kg-ra - és az okozott károk mértékére csak igen nagy teljesítményű robbanóanyag jöhet számításba. A NATO-szakértő szerint a legvalószínűbb az, hogy katonai célokra alkalmazott plasztikot vetettek be.

Scotland Yard: néhány másodperces időközönként történtek a robbantások

A korábbi adatoktól eltérően gyakorlatilag egyszerre történt a londoni metróban végrehajtott három robbantás - közölte szombaton a Scotland Yard.

A londoni rendőrség főparancsnok-helyettese, Brian Paddick sajtótájékoztatóján azt mondta: a három pokolgép alig 50 másodperc különbséggel, helyi idő szerint csütörtök reggel 8.50 óra után pár perccel lépett működésbe.

A korábbi beszámolók szerint a metróban végrehajtott robbantások hozzávetőleg félórás időszakaszon belül történtek.

Paddick szerint valószínűsíthető, hogy a bombák összehangolt időzítő berendezésekkel voltak felszerelve, de továbbra sem zárható ki, hogy az elkövetők "saját kezükkel hozták működésbe" a robbanószerkezeteket.

A brit sajtóban komoly teret kapott az a feltételezés, hogy öngyilkos merénylet történt.

Az amerikaiak szerint Zarkávi felelős a londoni merényletekért

A londoni bombamerényletek megerősítették azokat az amerikai aggodalmakat, amelyek szerint szoros kapcsolat, egyfajta kétirányú csatorna létezik az Európában tevékenykedő iszlám szélsőségesek és az Irakban működő, Abu Muszab az-Zarkávi vezette al-Kaida csoport között - közölte pénteken Washingtonban egy, a terrorizmus elleni harccal foglalkozó, magas rangú amerikai szakértő.

A mintegy ötven halálos áldozatot és több mint hétszáz sebesültet követelő londoni merényletek az Oszama bin Laden vezette nemzetközi terrorszervezet kézjegyét viselik magukon. Azét a szervezetét, amely az Egyesült Államok elleni, 2001 szeptember 11-i terrortámadásokat elkövette.

A terrorizmus elleni harc amerikai szakértői azon a véleményen vannak, hogy a brit fővárosban csütörtökön végrehajtott terrortámadás-sorozat mögött olyan európai születésű szélsőségesek állnak, akiket Zarkávi csoportja bérelt fel az Irak elleni lázadásban való részvételre.

"Aggódunk amiatt, hogy Zarkávi hálózata felelős a londoni merényletekért" - jelentette ki az idézett amerikai tisztségviselő, aki a Londonban folyó vizsgálatok miatt neve elhallgatását kérte.

"Tudomásunk van arról, hogy érvényben van egy utasítás, amelyet Oszama bin Laden adott Zarkávinak. Ennek lényege, hogy forduljanak a nyugati országok felé, és Európában, továbbá más térségekben hajtsanak végre támadásokat" - tette hozzá az amerikai szakértő.

(MTI/Reuters/AFP)

Abu Muszab az-Zarkávi
Abu Muszab az-Zarkávi
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.