Szoftverirányelv: game over

Történelmet írt szerdán az Európai Parlament, miután megbuktatta a számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmazhatóságáról szóló irányelvet. Marad a jelenlegi tagállami szabadalmaztatás, a szakma pedig megosztott.

Az Európai Parlament (EP) szerdai, strasbourgi ülésén fennállása óta először buktatott meg EU-jogszabálytervezetet úgy, hogy - az úgynevezett együttdöntési eljárás keretében - a második olvasatban egyszerűen elutasította. A számítógéppel megvalósított találmányok szabadalmazhatóságáról szóló direktíva - köznapi nevén a szoftverszabadalmi irányelv - hirtelen halálának érdekessége, hogy a szavazás kimenetele a keddi vitanap alapján még nyíltnak tűnt. A frakciók kedd este döntötték el, hogy nemmel szavaznak, a végeredmény így sima 648:14:18 lett. A francia szocialista Michel Rocard, a téma EP-jelentéstevője azt mondta: a képviselők fel vannak háborodva azon, ahogy az Európai Bizottság (EB) és a tagállamok tanácsa kezelte az irányelvet. Ennek háttere: az EP jogi bizottsága korábban megszavazta a javaslatot, de módosításokkal, amit a másik két intézmény nem vett figyelembe. A bizottság képviselője azt mondta: nem fognak új tervezetet letenni az asztalra, hacsak a parlament kifejezetten nem kéri fel őket erre. Így továbbra is a tagállami hivatalok és az Európai Szabadalmi Hivatal adja ki a tanúsítványokat (noha az utóbbi döntéseinek nemigen lehet érvényt szerezni.)

A vita fő törésvonala a kisebb és a nagyobb vállalatok érdekei között húzódott. Előbbieknek kevesebb lehetőségük van a programok kifejlesztésére, ezért a nyitott forráskódú, mindenki által hozzáférhető szoftverek, s így a teljesen szabad verseny mellett érvelnek. Azt szeretnék elérni, hogy a szabadalmi védelem csak magára a találmányra terjedjen ki, ne a szoftverre. A nagyobb IT-cégek ezzel szemben általában úgy érvelnek, hogy éppen akkor lesz érdemes befektetni az innovációba, ha a védelem kiterjed a szoftverekre is. Lapunknak Herczog Edit (MSZP) azt mondta: "Európának, ha tudásalapú társadalmat akar építeni, érdeke lett volna a tudás piaci levédetése. Ennek legjobb eszköze a szabadalom. De nem sikerült olyan szövegben megállapodni, amelyen mindenki ugyanazt értette volna". Mint elmondta, az EP kis-, és középvállalkozásokkal (KKV) foglalkozó munkacsoportjának alelnökeként azt tapasztalta: a KKV-k is megosztottak, egy részük akarta az irányelvet, mások nem. Gyürk András (Fidesz) úgy fogalmazott: nem sikerült egyensúlyt találni az innováció támogatása és a KKV-k védelme között. - Az elutasítás nem jelenti, hogy végleg lekerül a kérdés a napirendről. Egy általános szabadalmi irányelv részeként kerülhet vissza - mondta.

Marc MacGann, a mintegy tízezer európai high-tech vállalatot tömörítő EICTA ügyvezető igazgatója üdvözölte a parlament lépését. Szerinte az irányelv beszűkítette volna a szabadalmi jogalkotás hatáskörét, miközben tagvállalataik érdekeit a jelenlegi keret is jól szolgálja. A Magyar Feltalálók Egyesülete azonban úgy véli: az elutasítás hátráltatja az innovációt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.