Marad a szentendrei lakat

El kell számolnia a Lidl diszkontláncnak arról, valóban megsemmisítette-e a szentendrei üzletében talált szalmonellás húst. Ez nem lesz egyszerű, mert a hatóságok szerint a társaságnál nem jól működik az élelmiszerek nyomon követhetőségét biztosító rendszer.

A Lidl-ügy kapcsán Gráf József agrárminiszter elmondta: minden kereskedelmi céget egyformán ellenőriznek, de mostanában csak a Lidlnél találkoztak súlyos szabálytalansággal. Az előírások szerint a rossz minőségű árut forgalomba hozó üzletet először figyelmeztetik, ám ha az nem használ, akkor az árut levetetik a polcról, ha ezzel sem érnek el eredményt, akkor az üzletet is bezárják. Egy-egy bolt bezárásának Gráf szerint nagyobb visszatartó ereje lesz, mint a néhány milliós bírságnak.

Az újranyitás pedig meglehetősen nehézkesnek tűnik. Bár az állat-egészségügyi hatóság szerint csak a Lidl hozzáállásán múlik, mikor nyílhat meg újra szentendrei áruháza, értesüléseink szerint a diszkontláncnak nem lesz egyszerű megszereznie a szükséges hatósági engedélyeket. A cégnek mindenekelőtt be kell bizonyítania, hogy nem szándékosan semmisítette meg a Szentendrén talált szalmonellás csirke- és kacsahúst. A Lidl azt állítja, hogy miután székesfehérvári logisztikai központjában egy lengyel beszállítója csirkemellfiléjében szalmonellát találtak, elővigyázatosságból a beszállító összes termékét leszedték a polcokról és megsemmisítették. Csakhogy a lánc azt a bontott csirke- és fagyasztottkacsa-szállítmányt is megsemmisítette, amire Szentendrén, a székesfehérvári ügy után indított élelmiszer-biztonsági ellenőrzés során bukkantak a hatóságok, és amelyben szintén kimutatták a szalmonellafertőzést.

A Lidl beismerte ugyan, hogy eljárási hibát vétett, ám ettől még nem lesz könnyebb a dolga. Virsinger György, a Pest Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás igazgatója szerint a Lidl által működtetett, az élelmiszerek nyomon követhetőségét szolgáló rendszer rosszul működik. A diszkontlánc egyelőre nem tud elszámolni 13 kiló szalmonellás hússal. A hatóság ugyanis 80 kilót foglalt le, a Lidl által eddig bemutatott dokumentumok szerint viszont csak 67 kiló húst szállítottak el megsemmisítésre. Az sem derült ki még, hogy a szállítmány mikor hagyta el Szentendrét, és mikor érkezett meg Székesfehérvárra. Pedig ez nem lényegtelen szempont, hiszen ha egy élelmiszerről kiderül, hogy szalmonellás, akkor veszélyes hulladéknak minősül. Virsinger György szerint, ha egy élelmiszer-kiskereskedelemmel foglalkozó cégen belül nem megfelelő az információáramlás, akkor nincsenek meg a működéséhez szükséges személyi feltételek. Így aztán a szentendrei Lidl csak akkor nyithat ki, ha ezek megteremtődnek.

A szentendrei Lidl bejárata. Hosszúra nyúlik az átmenet
A szentendrei Lidl bejárata. Hosszúra nyúlik az átmenet
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.