A NATO bejelentette: megkezdte szudáni akcióját

A NATO csütörtökön bejelentette, hogy megkezdte történelme első afrikai hadműveletét, a szudáni békefenntartást segítő légi szállítást.

A katonai szövetség által Brüsszelben kiadott közlemény szerint az első bevetésre - az előzetesen kiszivárogtatott híreknek megfelelően - július elsején került sor, nigériai csapatok áttelepítésével. A légi szállítási akció három hónapon át tart majd, s a nigériaiak mellett gambiai, kenyai, ruandai, szenegáli, illetve dél-afrikai csapatokat fognak Szudánba szállítani. 

Az afrikai ország nyugati tartományában, Dárfúrban már évek óta tartanak a kormánypárti milíciák és a felkelő csoportok összecsapásai, s ezekben csak 2003 eleje óta a különböző becslések szerint 180-300 ezer ember halt meg, több mint kétmillió ember pedig otthona elhagyására, menekülésre kényszerült. 

A vérengzés leállítására az Afrikai Unió (AU) csapatokat küldött az országba, de ezek létszáma nagyon alacsony, hiszen csak 3200 ember állomásozik a Franciaországhoz hasonló nagyságú tartományban. Ezt a létszámot akarja az AU szeptember végéig megduplázni, s ehhez kért logisztikai támogatást mind a NATO-tól, mind az Európai Uniótól.

A NATO nem tervezi csapatok kiküldését a térségbe (az Afrikai Unió a gyarmati örökség, az ebből fakadó érzékenység miatt eleve nem is kért katonai alakulatokat a nyugati országoktól). A légi szállítások koordinálására ugyanakkor nyolc szakértőt vezényelt Addisz-Abebába, illetve Nigériába, később pedig kiképzőket küld majd Kenyába.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.