Sátoros vizsgálók Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróváron, a Motim Rt. gyára előtt, az út szélén, egy kerti sátor alatt tartotta kihelyezett ülését tegnap "az Apró-Gyurcsány érdekkör" meggazdagodását firtató országgyűlési bizottság.

Az ülésen a tíztagú bizottságból mindössze hárman jelentek meg: az elnök Szijjártó Péter mellett a bizottságnak további két fideszes tagja, Balsai István és Papcsák Ferenc. Ők azonban az MDF-es Herényi Károlyt és a független Csampa Zsoltot is helyettesítették, így határozatképes volt a testület. A kormánypárti tagok nem jöttek el. Szijjártó szerint valószínűleg azért, mert Gyurcsány Ferencnek takargatnivalója van a Motim privatizációjában.

A bizottság elnöke elmondta: azért döntött a kihelyezett ülés mellett, mert a bizottság négy tagja is kérte, hogy hallgassák meg a Gyurcsány Ferenc cége által privatizált Motim Rt, vezérigazgatóját. Gerezdes János azonban nem jelent meg az ülésen, a sajtóhoz is eljuttatott levele szerint egyebek között azért, mert nem akar részt venni "politikai komédiában".

Balsai István ezt a kijelentést olyan súlyosnak tartotta, hogy arra biztatta Szijjártót: "a bizottság és az Országgyűlés tekintélyét romboló" minősítés miatt forduljon bírósághoz.

A vezérigazgató meghallgatása helyett így a Motim Rt. privatizációjával kapcsolatos dokumentumokat ismertették és vitatták meg a honatyák. Szijjártó különösen aggályosnak tartotta, hogy a céget 705 millió forintért vette meg a Gyurcsány tulajdonában lévő Altus Rt.-t is magában foglaló konzorcium, s ebből csupán ötmillió forint volt a saját erő, a többit hitelből fizették ki. A jelen levő bizottsági tagok arra utaltak, hogy a hitelező bank egyik vezetője Apró Piroska, a miniszterelnök anyósa volt.

Ezzel kapcsolatban arra keresték a választ: milyen feltételekkel kapott kölcsönt a konzorcium? Ugyancsak furcsának tartotta a testület, hogy a privatizációs eljárás lezárása előtt 13 nappal az akkor kft.-ként működő Motim 340 millió forinttal belépett a korábban Gyurcsány érdekkörébe tartozó GPS Kft.-be, amely a konzorcium másik tagja volt. Az üzletrészt később eladták a menedzsment három tagjának, összesen egymillió forintért. A vizsgálóbizottság megjelent tagjai végezetül huszonkét kérdést fogalmaztak meg, amelyeket írásban tesznek föl Gerezdes János vezérigazgatónak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.