G8-nyitány csatazajban

A házigazda, Tony Blair emelkedett hangulatban fogadta a G8, a világ legfejlettebb országai csúcsértekezletére egymás után megérkező partnereit. A "klub" nyolc tagja közül kettőnek is, Vlagyimir Putyin orosz, de különösen Jacques Chirac elnöknek kellett részvétet nyilvánítania, miután a 2012-es olimpia megrendezésére utolsó pillanatig Párizsnak volt a legnagyobb esélye. A brit kormányfő reményét fejezte ki, hogy "a francia vereség nem befolyásolja a G8-értekezlet kimenetelét".

Miközben a "skót felföld Versailles"-ában, a Gleneagles luxusszálloda eső áztatta, pazar zöld gyepén egymás után szálltak le a világ legbefolyásosabb vezetőit szállító helikopterek, a Tayside rendőrkapitányság utolsó pillanatban meggondolta magát és engedélyezte a G8 Alternatives szervezet által a hotel irányába tartó, de attól ötszáz méterre megálló felvonulást. Az első jelentések szerint a mintegy ötezer fős tüntetés jó hangulatban kezdődött. A rendet több mint tízezer brit rendőrrel és kétezer amerikai tengerészgyalogossal fenntartó biztonsági erők joggal aggodalmaskodtak. Szerdára virradóra elképesztően durva, erőszakos akcióra került sor Stirling környékén. A rendbontók egy közeli ökofaluból kerekedtek fel. Vasrudakkal felszerelve gépkocsikat támadtak meg, boltok ablakát verték be, lakóházakat rongáltak meg, elbarikádoztak egy vasútvonalat. A hétfői edinburghi randalírozás több mint száz őrizetbe vett tüntetője után újabb harminckét személyt állított elő a rendőrség.

Más csúcsértekezletekkel ellentétben, amikor a közös közlemény rendszerint előre el készül, Gleneaglesben kemény viták várhatók. Úgy tűnt, a napirenden szereplő témák közül a legszegényebb tizennyolc, köztük tizennégy afrikai ország adósságának eltörléséről megegyezés született. Ez negyvenmilliárd dollár hitel elengedését jelenti, de előrehaladás remélhető abban, hogy közép- és hosszú távon további húsz országot vonjanak be a folyamatba. A harmadik világgal foglalkozó jótékonysági intézmények, köztük az Oxfam figyelmeztette a brit kormányt, hogy ne menjen bele olyan kompromisszumba, amely felhígítaná a segélyek megduplázásának ígéretét. A Live 8-mozgalom, élén Sir Bob Geldoffal, "abszolút minimumnak" nevezte, hogy legalább extra 25 milliárd dolláros támogatás jusson Afrikának és további 25 milliárd dollár a többi rászorult országnak. A pénzt infrastrukturális fejlesztésekre, az egészségügyre, - különösen az HIV/AIDS és a malária kezelésére -, valamint oktatásra kívánják fordítani.

A további témák közül politikai kommentátorok kevés esélyt látnak arra, hogy Tony Blair áttörést ér el a kereskedelmi kapcsolatok terén. Az afrikai országok szeretnék elérni a fejlett országoknak kiutalt, összesen háromszázmilliárd dollárt érő éves exporttámogatás megszüntetését, hiszen ezzel saját termelőik nem tudnak versenyezni.

A The Guardian értesülése szerint "halványulni látszik" az optimizmus, hogy érdemi eredmény születik a globális felmelegedés ügyében, az amerikai delegáció álláspontja keményebb lett a londoni előkészítő tárgyalások óta. A Green Alliance szervezet felszólította Blairt, "ne kössön kompromisszumot csak azért, hogy az Egyesült Államokkal elfogadtasson valamit".

Országúti csata a skót "Versailles" közelében
Országúti csata a skót "Versailles" közelében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.