Euro Vegas: lassan összeáll a nagy kalács

A világ egyik legnagyobb kaszinóvárosa épül fel Bezenyén és Hegyeshalomban. A szerencsejáték-törvény módosításával a gigantikus terv erős ösztönzést kapott. A két faluban hatalmas élményvárost is tervez egy másik befektető csoport.

- Néhány év múlva Bezenyénél csak Las Vegas lesz nagyobb - büszkélkedik egy helybeli aszszony a szlovák és az osztrák határhoz közeli falu polgármesteri hivatala előtt, majd kerti kapájára támaszkodva hozzáteszi: - Tudja, ha az egészből nem lenne semmi, mi már akkor is jól jártunk. Hatszoros áron vették meg az öt-hat aranykoronás földjeinket. Talán a nagyapám is megbocsátja, hogy eladtuk azt a két hektárt. Szegény öreg mindig azt mondogatta: a földbe van elvetve az unokák jövője.

A Győr-Moson-Sopron megyei Bezenyén ezerhatszázötven élnek, s évről évre kevesebben vannak. Schmatovich Mátyás polgármester szerint a jórészt horvátajkúak lakta település iskoláját egyelőre a nemzetiségi oktatás mentette meg. Jelenleg százhúsz gyerek tanul az intézményben, de a további létszámfogyással arányos fejkvóta-csökkenést már nem tudnák kigazdálkodni. Költségvetésük 160 millió forint, bevételük kevés, iparűzési adóból négymillió forintot szednek be évente.

A 300 millió forintból gazdálkodó szomszédos Hegyeshalomban az uniós csatlakozás okozott megrázkódtatást. A Trianon óta határtelepülésnek számító háromezerhatszázötven lelkes faluban sokan éltek eddig a fuvaroztatásból, a spedícióból, hagyományos szakmának számított a határőr és a pénzügyőr foglalkozás - mondja Vincze Zoltán polgármester. Mára azonban ezek az emberek jórészt jövedelem nélkül maradtak. Volt, aki elment vámőrnek a keleti határra, mások szakmát próbálnak váltani.

A két település 1996-ban a rossz minőségű földekre tervezett ipari park létesítésében látta a jövőt. Mikor azonban a falvak vezetői alaposabban körülnéztek az országban, azt tapasztalták: már kétszáz ipari parkot tartanak nyilván, ezek fele nem működik, Rádöbbentek, hogy szerencsés földrajzi fekvése miatt a terület egy jó befektető kezében mezőgazdasági vagy ipari értékének sokszorosát érheti.

Bezenye és Hegyeshalom ugyanis az osztrák-szlovák- magyar hármashatár mentén terül el. Az M15-ös autóút révén gyors kapcsolata van az autópályával, s átfut rajtuk a Bécset Budapesttel összekötő nemzetközi vasútvonal is. A pozsonyi reptér innen 10, a bécsi harminc perc alatt érhető el autóval. A falvaktól tíz kilométerre található Mosonmagyaróvár, negyvenre pedig az ország egyik ipari központja, Győr, százötvenre meg a magyar főváros.

A két szigetközi település vonzerejét növeli, hogy gyakorlatilag saját vízbázisuk van, mellettük húzódik a Nyugat-Európát Kelet-Európával összekötő Baumgartner gázvezeték. Ám az egyre dráguló vezetékes gáz is kiváltható. Az eddigi mérések szerint a földből - 2000 méter mélyről - olcsó geotermikus energia is nyerhető.

Az adottságok szakszerű feltérképezése után nem lett ipari park a területből, hanem egy osztrák befektető, a hegyeshalmi kavicsbányát már korábban megvásároló Hans Asamer vetett szemet a területre. A helybeliektől jó áron összevásárolt kétszer kilencven hektár földet, s mintegy 350 millió forintért elkészítette a tervek szerint sztrádává avanzsáló M15-ös autóút lejáratát.

Hans Asamer rövidesen üzleti partnert is vitt Bezenyére és Hegyeshalomba: Joseph Jackson, a pedofília vádja alól nemrég felmentett amerikai énekes sztár édesapja akart kaszinóvárost építeni a területen. A kaszinókoncesszió ügyében a magyar pénzügyminisztériumot is felkeresték, ám a Jackson klán feje végül kiszállt a projektből.

Jöttek azonban mások, s elkészítették a világ második legnagyobb kaszinóvárosának a terveit. A polgármesterek Las Vegasban élőben tanulmányozták, mire is számíthatnak, ha a program valóban megvalósul. A befektető öt hatalmas kaszinót akar építeni, 25 ezer (!) játékautomatával. A tervezett öt luxushotelben hatezer szobát alakítanának ki. A negyven-ötven emeletes szállodák fölé emelkedne a 140 méteres kilátótorony. A komplexum 12 ezer embernek adna munkát.

Ám ezzel még korán sincs vége a két falu elképzelhetetlen méretű fejlesztési terveinek. A kaszinóváros ugyanis "csak" 180 hektáron építkezne. Hans Asamer 150 hektárt átadott a bécsi székhelyű Lukale Investment & Development Rt.-nek. Ez a befektetőcsoport pedig élményvárost "alapítana" a kaszinóváros közvetlen szomszédságában.

Rada Anikó, a társaság magyarországi projektgazdája azt ígéri, hogy az építkezés már az idén októberben elkezdődik. Az első ütemben 228 millió eurót szándékoznak beruházni. Ötcsillagos szállodát emelnek - mondja a projektgazda -, s 60 ezer négyzetméter területen építik fel a shopping centert.

Az élményvárosnak öt része lesz. Velence Szent Márk terének hangulatát éppúgy fel akarják idézni Bezenyén, mint a régi Angliát vagy az alpesi országok miliőjét. A legmerészebb szórakoztató elemeket a Jövő Országára keresztelt élményvárosrészbe szánják. S lesz egy mobil tere is a városnak, ahol hullámvasút és például Lamborghini autópálya is várja a szórakozókat.

A befektetők évente 2,6 millió látogatóval számolnak - elsősorban osztrák, szlovák és magyar vendégeket várnak.

A két érintett polgármester úgy véli: korábban kissé hóbortosnak tartották az elképzeléseket a faluban, de most már hisznek benne az itt élők. Több falugyűlésen ismertették az elképzeléseket. Hegyeshalomban pedig az önkormányzati ülések vitáit is élőben követhetik a helybeliek a kábeltévé jóvoltából.

Schmatovich Mátyás szerint a programok elkezdéséhez szükség van néhány feltétel teljesítésére. Az M15-ös autópályát például a korábban tervezettnél előbb kell sztrádává szélesíteni, s ennek a műszaki feltételei adottak. Vincze Zoltán hozzátette: fel kell készülniük a vendégforgalomra, de arra is, hogy a munkalehetőség miatt sokan akarnak letelepedni a térségben. Hegyeshalomban ezért 660 lakásos lakópark építését készítették elő magánvállalkozók.

A két falut illető iparűzési adó jelenlegi költségvetésük sokszorosa lehet - reménykednek a falvak vezetői. Azzal is számolnak, hogy előbb-utóbb eltörlik az unióban nem elfogadott iparűzési adót, ám akkor az építmény- vagy az idegenforgalmi adó hozhat igen jelentős bevételt.

Vincze Zoltán megjegyzi: a környékbelieknek sem csak morzsák jutnak, hanem "összeáll a nagy kalács."

A nagyívű álmokat eddig nem sokan vették komolyan, ám ahogy egyre reálisabbnak látszik a szándék, sorra jelentkeznek a hatóságok, szervezetek is. Legutóbb a Zöld Demokraták és a Duna Kör jelentette be igényét a közreműködésre, s részletes vizsgálatokat kértek a hatástanulmány elkésztéséhez. A két polgármester teljes együttműködést ígért a környezetvédőknek.

A projekt megvalósulásához módosítani kell az országos és a megyei területfejlesztési terveket is. A befektetők számára legfontosabb lépés azonban már megtörtént: a parlament a napokban módosította a szerencsejáték-törvényt. A szórakoztató és turisztikai szolgáltatásokat is kínáló komplexumok besorolására bevezették a kaszinójáték fogalmát, s a beruházás értékétől függően első és második kategóriát hoztak létre. Ezáltal növekedhet a nagyberuházások megkapott koncesszió időtartama is. A sávos adózás pedig kifejezetten az óriáskaszinóknak kedvez. A módosítás fő szorgalmazói éppen a bezenyei és a hegyeshalmi befektetők voltak a háttérben. Hans Asamer szerint - őt ügyvédje, Lascsik Ágoston közreműködésével értük el - a megváltoztatott jogszabályok felgyorsítják a kaszinóváros "megalapítását" Hegyeshalomban és Bezenyén. Várják a koncesszió kiírását, és sikeres pályázatuk esetén a jövő tavasszal megkezdik a beruházást.

Vincze Zoltán hegyeshalmi polgármester egy játékrulettel
Vincze Zoltán hegyeshalmi polgármester egy játékrulettel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.