Éghajlatváltozás! Most! (4.)

Egyes feltételezések szerint a óceáni áramlatok megváltozása, leállása drasztikusan átalakíthatja az éghajlatot. Ezt a teóriát ismertetjük az Éghajlatváltozás a világon és Magyarországon című kötetből készített sorozatunkban, amelyet a témával is foglalkozó skóciai G8-csúcs kapcsán közlünk.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület 2001-es jelentése ótaeltelt fejleményeket Mika János meteorológus így foglalta össze:"miután az Egyesült Államok kormánya megtagadta a csatlakozást azéghajlatváltozás mérséklésére irányuló Kiotói Jegyzőkönyvhöz, 2001júniusában úgy döntött, hogy a témában az IPCC-től független, önállóamerikai kutató és szintetizáló programot indít."

vészterhesebbnek mutatta a jövőt
"Mintegyválaszul, az Európai Környezeti Ügynökség (European Environment Agency)is közzétett egy összeállítást, amely megerősíti az IPCCmegállapításait a veszély mértékéről, sőt jobban hangsúlyozza afelmelegedés kockázatait és a hozzájuk való alkalmazkodásszükségességét."

"A másik fejlemény, hogy – szintén amerikaikezdeményezésre – nyilatkozatok és jelentések láttak napvilágot arról atudományos körökben elvben már két évtizede ismert lehetőségről, hogy afelmelegedés egy pontján az úgynevezett óceáni szállítószalaggyengülhet, esetleg leállhat, s ezért a mérsékelt övi és a sarkvidékiterületek nagy részén beköszönthet a 'jégkorszak'."

Július12-én 12 és 14 óra között a Nol-vitafórum vendége Takács-Sánta Andrásökológus, az Éghajlatváltozás a világon és Magyarországon című kötetszerkesztője. Itt várjuk kérdéseiket!

"Míga Második Értékelő Jelentés enyhített a korábbi prognózisokon, addig aHarmadik Értékelő Jelentés ismét vészterhesebbnek mutatta a jövőt."

"Látható,hogy a felsorolt öt mutató közül csak a tengerszint-emelkedésprognózisa módosult kedvezően, a várható erősebb melegedés ellenére is.Ennek oka, hogy az újabb modellek szerint a szárazföldi jég és agleccserek olvadása kevésbé emeli a vízszintet."

Bush elnök 2001-ben elutasította a Kiotói Jegyzőkönyv aláírását és utasítást adott az éghajlattal kapcsolatos kutatások felgyorsítására.

azok a cégek profitálnak a klímaváltozásból is, amelyek okozták
"George W. Busha napokban először jelentette ki, hogy az éghajlatváltozás - a globálisfelmelegedés - jelentős, hosszú távú ügy, amellyel foglalkozni kell, ésamely "bizonyos mértékig" az emberi beavatkozás eredménye." - Bush üzletet csinálna Kiotóból.

"Amásodik program keretében a korábbinál nagyobb központi támogatástnyújtanak a hidrogénre alapozott energiatermelés technológiájánakkifejlesztésére. (Ha ebben az Egyesült Államok világelső lesz, azóriási gazdasági haszonnal járhat számukra.) Jelenleg úgy látják, hogyhidrogén előállítása atomenergia felhasználásával a legegyszerűbb. Alégköri szén-dioxid kivonására is ki akarnak fejleszteni technológiát."

"Tőlem jobbra George Monbiot, a The Guardian publicistája, aki a mai számban éppen azt írja, hogy azok a cégek profitálnak a klímaváltozásból is, amelyek okozták..." - Virágeső a rendőrökre

Az Európai Környezeti Ügynökség állásfoglalása

"Az1970-es évek utáni, napjainkban is tartó, – az IPCC-jelentés szerint is– zömmel az emberi tevékenységekkel magyarázható melegedés ugyanakkormár télen és nyáron is egyértelmű."

"Az állásfoglalás szerint azipari forradalom óta megfigyelt globális melegedés 0,7 ±0,2Celsius-fok, a tengervíz melegedése 0,6 ±0,1 Celsius-fok."

Felmelegedés vagy jégkorszak?

"Azóceán mélyebb rétegeinek modellezésekor már két évtizeddel ezelőttfölmerült a fokozatos éghajlatváltozást hirtelen felváltó, ugrásszerűátmenet lehetősége."

"Az úgynevezett globális óceániszállítószalag-rendszernek számunkra legfontosabb szakasza a Golf-áram(amit az északi szélesség 45. fokától Észak-atlanti áramlásnakneveznek). Ez a Mexikói-öbölből indul ki, s szubtrópusi eredetű melegvizet szállít az Atlanti-óceán északi részébe és Európa észak-nyugatipartjaihoz. A Golf-áram melegítő hatása nélkül Európa nagy részénalacsonyabb lenne az évi középhőmérséklet, hiszen az Atlanti-óceántóltöbb mint 1300 km-re fekvő Magyarországon is több fokkal magasabb ahőmérséklet, mint az övezetes átlag."

"A Holnaputáncímű, nagy hatású hollywoodi film is felelevenítette azt a Broeckertől(1987) származó feltételezést, hogy az óceáni szállítószalag gyengüléseesetleg „jégkorszakhoz ” vezethet. Az óceáni áramlások gyengülésévelugyanis csökkenne a földrajzi szélességek közötti hőcsere, ami utoljáratízezer évnél is régebben, a mainál hidegebb klímájú időszakokbanfordult elő. Akkoriban a földi éghajlat néhány évtized alatt többCelsius-foknyit ingadozott, ami hasonlóan gyors változás volt, mintamire az üvegházhatású gázok miatt a XXI.században számíthatunk."

Mi mozgatja az óceáni vízkörzést? Miért annyira érzékeny?

földtörténeti értelemben persze ma is jégkorszak van
Acirkuláció jellegét és intenzitását észak–déli irányúsűrűségkülönbségek határozzák meg, amelyek egymással ellentétesirányban hatnak. Az egyik sűrűségkülönbség a hőmérsékletek, a másik asókoncentrációk egyenlőtlen eloszlása miatt alakul ki.

"Jelenlega hőmérséklet-különbségből fakadó erő erősebb, mint a sótartalommalösszefüggő ellenerő, ám a melegedés hatására mindkét sűrűségkülönbségmegváltozhat."

"Szokásos földtörténeti értelemben persze mais jégkorszak van, hiszen ma is számos olyan pontja van a Földnek, aholegész évben megmarad a jég. Ezért használunk a főszövegben idézőjelet."

Aszállítószalag-rendszer, illetve a rendszer sérülékenységénekegyszerűsített magyarázata szerint a körforgás motorja aNorvég-tengerben mélybe süllyedő sós víz, ami az édesvíz egy részénekkifagyása miatt sűrűsödik be. Ekkor a melegedés annyiban veszélyes,hogya magas szélességeken nagyobb lesz az édesvízhozam és erősödik azolvadás. Mindez felhígítja és könnyebbé teszi a térség vizeit,így azoknem tudnak lesüllyedni.

"Dr. Peter Wadhams, a CambridgeEgyetem kutatója regisztrálta a Mexikói öbölből az Egyesült Államok ésKanada keleti partvidékén, majd Európa északnyugati partján végighaladóGolf-áramlat lassulásának első jeleit. A jelenség a legérzékenyebben azEgyesült Királyságot és Írországot érinti, amelyek átlaghőmérsékletétaz áramlat 5-8 Celsius-fokkal növeli." - Lassul a Golf-áramlat, lehűl Észak-Európa.

„Azóceáni áramlások hasonlók, mint légköri megfelelőik, a több ezerkilométer átmérőjű mérsékelt övi ciklonok és anticiklonok, amelyeketszintén a nyomáskülönbségből származó erő és a földforgás eltérítőerejének egyensúlya jellemez".

Ám az óceánokmodellezését megnehezíti, hogy a benne lévő egyensúlyi örvények kétnagyságrenddel kisebbek mint a légköriek, ezért az éghajlatváltozástszimuláló óceáni modellek általában még nem tudják felbontani őket.További nehézség, hogy a modellek igazolásához megfigyelt adatokra vanszükség, ám az óceán mélyéről – térben és időben – sokkal kevesebbmegfigyeléssel rendelkezünk, mint a légkörből. Emellett a légkörthatároló szárazföld – s még inkább az óceáni víztükör – felszínéhezképest bonyolultabb az óceánfenék domborzata.”

egyik modellben sem következik be „jégkorszak”
Hae nehézségek ellenére is elfogadjuk a szállítószalag gyengüléséről,végső esetben leállásáról szóló elképzelést, akkor a következő kérdésaz, hogy mindez mennyiben változtat a Föld s még inkább Európaéghajlatán. Erre a modellek nem adnak biztos választ, ugyanis egyiküksem jelez jelentős globális vagy regionális lehűlést a vizsgáltviszonylag rövid, pár évtizedes időszakra.

Az eddigiekbőlazonban nem következik, hogy a szállítószalag esetleges teljes leállása„jégkorszakhoz ” vezetne. Sőt, amint azt az IPCC 2001-es jelentésének9. fejezetében olvashatjuk, az üvegházhatás erősödésével egyikmodellben sem következik be „jégkorszak”, hanem mindegyikben továbbimelegedés várható. A szállítószalag teljes leállása egymagábanvalószínűleg nem is lenne elegendő egy „jégkorszak” kiváltásához.

"AGrönlandon nemrég vett jégminták elemzése az mutatja, hogy az utolsókét eljegesedés közti időszak, interglaciális nem gyors lehűléssel értvéget." - A "holnapután" még messze van.

Hatehát hinni lehet az e téren még nem tesztelt modellnek, akkor a„jégkorszakról ” szóló vízió nem csupán gyorsaságát, de mértékéttekintve is túlzó feltételezés.

"Mivel a Föld eltartóképességeszempontjából már most túlfeszített helyzet hatásai csak késleltetvejelentkeznek, ezért túl késő lesz, ha a szükséges változtatásokkal akörnyezeti-szociális krízis bekövetkezésének első jeleit megvárjuk" -hangoztatta Dennis L. Meadows. (30 év van hátra egy környezeti-szociális krízis kialakulásáig)

A Éghajlatváltozás a világban és Magyarországon című könyvből, amelyet a Védegylettel közösen Alinea Kiadójelentetett meg, a kiadó jóvoltából és engedélyével összefoglalótközlünk. A forrásmegjelölés nélküli idézetek a tanulmányokból, acikkidézetek pedig a NOL archívumából származnak. A könyv idézett főbbmegállapításai mellett természetesen az azokat alátámasztó érveket,adatokat, táblázatokat, grafikonokat nem tudjuk és nem is akarjukközölni. Az viszont tényként tűnik ki a tanulmányokból, hogy a globálisfelmelegedés most zajlik, amelynek számtalan vonatkozása leszmindannyiunk hétköznapi életére. Tessék tehát higgadtan tájékozódni!Ennek e pillanatban a legkézenfekvőbb formája a mindössze 1600 forintbakerülő könyv megvásárlása és elolvasása.

Az Andok-beli 5400 méter magas Chacaltayáról négy éven belül eltûnhet a hó a globális felmelegedés miatt
Az Andok-beli 5400 méter magas Chacaltayáról négy éven belül eltûnhet a hó a globális felmelegedés miatt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.