Hiányos nyelvtudással veszélyesek a külföldi orvosok

Veszélybe sodorhatják a brit páciensek biztonságát - akár életét is - azok a külföldi orvosok, akiknek az angoltudása hiányos. A jelenlegi jogszabályok szerint Nagy-Britanniában csak az Európán kívüli országokból érkező szakemberek nyelvtudását ellenőrizhetik.

Az Általános Orvosi Társaság (GMC) vizsgálja az Európán kívülről érkező kollégák angolnyelv-tudását, ám az európai országokból származó orvosok mentesülnek az ellenőrző teszt alól, pedig a brit orvosok szerint az utóbbiak között szép számmal akadnak hiányos nyelvtudásúak. A társaság regisztrációjában 230 ezer orvos szerepel, közülük 162 ezer brit állampolgár, 12 ezer az Európai Gazdasági Övezetből (az EU-tagországok, valamint Norvégia, Izland, Svájc és Liechtenstein) érkeztek, 60 ezren pedig a világ más részeiből.

A szakma gyakorlását engedélyező szakemberek szerint az Európán kívüli országokból származó orvosok gyakran sokkal jobb angolnyelv-tudással rendelkeznek, mint az európaiak, hiszen általában az angol nyelvet használva végeznek szakmai gyakorlatot. A kontinensről érkezőkről pedig gyakran csak “éles helyzetben", praktizálás közben derül ki, hogy nem tudják megértetni magukat sem a betegekkel, sem pedig kollégáikkal.

London most az Európai Bizottság állásfoglalására vár, hogy módosíthatja-e a jelenlegi gyakorlatot, amely szerint az EU területéről érkező orvosok nem kötelezhetők nyelvtudásuk bizonyítására.

(forrás: eurohirek.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.