Törnek-zúznak a tüntetők a G8 nyitónapján

Tüntetéssorozat kíséri a G-8, a világ vezető hatalmainak csúcstalálkozóját. A skóciai Gleneaglesben a legszegényebb országok megsegítése és a légkör helyzete lesz a fő téma. A döntésekre azonban a Live 8 megakoncert milliárdos közönsége és a csúcs helyszínén tüntető százezrek is nagyon kíváncsiak.

A Live 8 koncertek, és a velük egy időben tartott Edinburgh-i tüntetés azt a látszatot keltették, mintha az ipari nagyhatalmak vezetői azért találkoznának Skóciában (Gleneagles), hogy megoldják a világ problémáit. De a G8-nak valójában az a funkciója, hogy a tagországok gazdasági növekedését egyengesse. A harmadik világ adósságát csak bizonyos feltételek fejében hajlandó elengedni. A feltétel a privatizáció. Ez az adok-kapok szituáció tipikus példája, és szomorúvá igazán az teszi, hogy az kér többet, akinek már amúgy is túl sok van. 

legfőbb probléma nem az afrikai adósság önmagában, hanem hogy a G8 vezetőinek kezében összpontosul a világ fölötti hatalom, és ezt a multinacionális vállalatok és a nagy bankok érdekében használják fel - magyarázta Monbiot, a Guardian vezető publicistája. A hatalom másokat is foglalkoztat Edinburgh-ban. Chris Ninenham, a Globalise Resistence embere azt mondta, hogy a mozgalomnak el kellene gondolkodnia, hogy miképpen szabadítja meg a G8 vezetőit a hatalmától. Úgy hangzott a beszéde, mint aki ezt választások útján szeretné elérni. Susan George szerint inkább az önkormányzatok segítségével lehetne aláásni a multik európai hegemóniáját. Azt mondta, hogy az alkotmány a multik érdekeire épül. A franciaországi szavazás az első komolyabb győzelem a neoliberalizmus felett - tette hozzá.

Tegnap már állt a bál

Tüntetők bénították meg Edinburgh egyik legforgalmasabb utcáját. Órákig farkasszemet néztek a rohamrendőrökkel. Egy meztelen ember vonult keresztül a tömegen, amelyet rendőri kordonok vettek körbe, tapsvihar követte a mozgását. Katonai ruhába öltözött bohócok táncoltak a kordon előtt, némelyik rendőr vasarccal nézte őket, mások mosolyogtak. A több óráig tartó demonstrációt ez az ellentmondásosság jellemezte. A rendőrség többször elvonult, majd visszajöttek, és még hatalmasabb blokádot vontak az emberek köré, akikkel egyszerűen nem tudtak mit kezdeni. Ebben szerepe lehet annak a több száz kamerának, amelyek a néhány tucatnyi belügyi fotóssal mérték össze az erejüket. Az időről időre megismétlődő feszült pillanatokban a kamerák erdeje nekirontott a műanyagpajzsos rendőri osztagnak. A Princess street melletti parkban a karneválozók virágokkal csaptak le a rendőrökre, akik el akarták fogni egy kővel dobálózó társukat. A park virágaival és földdel dobálózva futamították meg őket az emberek. A rendőri sorfal előtt egy bohóccsoport letérdepelt és hízelgett nekik. Szappanbuborékokat fújtak és kergetőztek előttük.

Mára komolyra fordultak az összecsapások

Kisebb összecsapások sorozata zajlott le szerda hajnalban és reggel a skóciai G8-csúcs helyszínétől nem messze lévő Stirling környékén a rendezvény ellen tiltakozó anarchisták és a rendőrség között. Több rendőr és tüntető megsérült. A zavargások abból az "öko-táborból" indultak ki, amelyet a tiltakozók Stirling mellett állítottak fel, azon a mezőn, ahol Sir William Wallace, a skótok legendás szabadsághőse több mint hét évszázaddal ezelőtt megsemmisítő vereséget mért I. Eduárd angol király hódító seregeire. Több száz táborozó hirtelen, több irányból behatolt a történelmi városba, ahol törni-zúzni kezdtek, teljesen megsemmisítettek egy Burger King gyorséttermet, amelynek falára antikapitalista jelszavakat mázoltak, feldúltak több más üzletet, és számos gépkocsit is összetörtek. A zömmel fekete ruhába, bukósisakba öltözött tiltakozók a rendőrségi járműveket sem kímélték; ezeknek vasrudakkal estek neki.

Az egyszerre több helyszínen zajló, összehangoltnak tűnő tiltakozó akció kiterjedt Stirling környékére is. A tüntetők egy kisebb csoportja néhány percre lezárta a közelben haladó A9-es autópálya egyik felhajtóját, és a rendőrök csak erőszakkal tudták őket eltávolítani. A forgalmas autópályát mindkét irányban lezárták, ami hatalmas torlódást okozott. Az anarchisták több helyen rátámadtak a rendőrökre, akikre üvegeket, téglákat hajigáltak. A tüntetők több csoportja megindult a nyolc vezető ipari hatalom csúcstalálkozójának otthont adó, Stirlingtől 30 kilométerre lévő Gleneagles kisváros felé, de megállították őket. A csúcs közvetlen helyszínét, a kisváros parkszállóját akkor sem tudták volna megközelíteni, ha elérik Gleneaglest, mivel a hotelt a példátlan biztonsági intézkedések jegyében már a hét első felében érzékelőkkel és őrtornyokkal ellátott, nyolc kilométer kerületű mobil acélkordonnal vágták el a külvilágtól.

A legfontosabb tüntető csoportok

Make Poverty History (Tedd Múlttá a Szegénységet)

- esernyőszervezet, amely civil csoportok, szakszervezetek, egyházak és hírességek több százezres közösségét képviseli

Stop The War Coalition (Állítsd Meg a Háborút Koalíció)

- február 15-én ez a csoport szervezett az eddigi legnagyobb felvonulást Nagy-Britanniában

G8 Alternatives (G8 - alternatívák)

- a szervezet alapvetően igazságtalannak tartja a kapitalizmust

Dissent (Ellenvélemény)

- a szervezet a csúcs elleni tiltakozások szervezéséhez ad hálózati keretet az interneten

White Overall Movement for Building Liberation through Effective Struggles (WOMBLES - Fehér Overall Mozgalom a Felszabadításért Hatékony Küzdelmek Révén)

- a csoport az edinburghi bankok megszállását tervezi, néhány cég dolgozóit röplapokon figyelmeztették, hogy ne menjenek dolgozni

Clandestine Insurgent Rebel Clown Army (CIRCA - Titkos Felkelő Rebellis Bohóc Hadsereg)

- tagjai jól felismerhetők arcfestéseikről és bohócruhájukról, mostanra sajátos blokádot hirdettek: “segíteni a hatóságokat a féleszű önkényuralmi androidok házi őrizetében" címmel

People’s Golfing Assosiation (PGA - Népi Golftársaság)

- anarchista golfozók társasága, akik meghirdették az Őrült G8-tornát

Black Bloc (Fekete Blokk)

- mindenütt ott vannak, ahol a fennálló rendszer ellen lehet szót emelni

Bush elismeri az ember szerepét a klímaváltozásban

George Bush amerikai elnök, aki korábban erőteljesen tagadta az üvegházhatás létét, szerdai koppenhágai sajtóértekezletén elismerte, hogy az emberi tevékenység hozzájárul a klímaváltozáshoz. Az amerikai elnök rövid dániai látogatása során úgy vélte, hogy a hagyományos tüzelőanyagokról át kell térni más energiaforrásokra, például a hidrogénre. "Nem kétséges számomra, hogy ésszerű időn belül a jelenlegitől eltérő, hidrogénhajtású gépkocsit fogunk vezetni - mondta.

Bush mindazonáltal nem adta fel az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását korlátozni hivatott kiotói megállapodást ellenző álláspontját. Szerinte a kiotói egyezmény nem működőképes sem az Egyesült Államok, sem a világ számára, mert sok fejlődő ország nem csatlakozott a megállapodáshoz. Bush közölte, hogy a G8-csúcstalálkozón olyan "Kioto utáni időszak" mellett száll síkra, amelynek során az egyes országok technológiacserével működnek együtt az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának lehető legjobb ellenőrzése érdekében.

Afrika helyzete a G8 napirendjén

A világ hét vezető hatalma és Oroszország vezetői a skóciai Gleneaglesben szerdától péntekig igyekeznek egyezségre jutni a földkerekség legszegényebb térségeinek megsegítéséről. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország, Kanada, Japán, valamint Oroszország G8 néven ismert csoportjának soros elnöki tisztségét jelenleg  Nagy-Britannia tölti be az EU-elnökséggel együtt. A skóciai kisváros luxusparkszállójában Tony Blair angol kormányfő vendégei elé terjeszti a brit G8-elnökség átfogó kezdeményezéseit, amelyeknek fő eleme az adósságleírás és a fekete földrésznek nyújtandó segélyek megkétszerezése.

E kezdeményezés legfontosabb részleteiben a csoport  pénzügyminiszterei már két hete megegyeztek londoni találkozójukon. Az egyes esetekben 100 százalékig terjedő adósságleírási javaslatcsomag kedvezményezett országegyütteséhez a világ 38  legszegényebb, súlyosan eladósodott állama tartozik. Ezeknek legtöbbje afrikai. Tartozásuk a Nemzetközi Valutaalappal, a  Világbankkal és az Afrikai Fejlesztési Alappal szemben 55 milliárd dollár. Ez azonban csak a multilaterális nemzetközi pénzügyi  szervezetekkel szembeni adósság. Az afrikai országok 1970-2002  között összesen 540 milliárd dollár hitelt vettek fel a kereskedelmi hitelekkel együtt. A visszafizetések ellenére a további kamatterhek  miatt még mindig 295 milliárd dollár a hátralékuk, és évi 11 milliárd dollár az adósságszolgálati terhük. Csak Afrikában naponta 30 ezer gyermek hal meg a szegénység közvetlen következményeként.

(forrás: Indymedia, MTI)

A Gleneaglesbe vezetõ úton ülvõ békés tüntetõket visznek el a rendõrök
A Gleneaglesbe vezetõ úton ülvõ békés tüntetõket visznek el a rendõrök
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.