Virágeső a rendőrökre

A The Forest kávézóban ülök, Edinburghben, a G8-ellencsúcs egyik központi találkozóhelyén. Zongorázik valaki, rengeteg ember áramlik ki és be.

Tőlem jobbra George Monbiot, a The Guardian publicistája, aki a mai számban éppen azt írja, hogy azok a cégek profitálnak a klímaváltozásból is, amelyek okozták...

Monbiot az alternatív globalizációs mozgalmak egyik legismertebb figurája. Az ő szavára sokan figyelnek, minden konferenciára meghívják. S ő azt mondta Edinburghben, hogy a mozgalmak nem elégedhetnek meg azzal, ha a G8 elengedi a legszegényebb országok adósságát - ismerjék el a saját felelősségüket is annak kialakulásában.

A világot behálózó civil mozgalomnak nagyon sokféle az arca. A kocsmában béke van, laptopok mindenütt, előadásokról, vitákról, demonstrációkról jönnek emberek, majd mennek tovább. Ám van egy másik arca is.

Hétfő este, amikor a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel a városközpontban, megfogtam egy kővel dobálózó alak karját. Remegett a dühtől. Szerencsére többen is azonnal körülvették, kiszedtük a követ a kezéből. - Ezek barmok - kiáltotta a rendőrök felé, aztán eltűnt.

Nem sokkal később egy rohamosztag csapott le a helyre, ahol álltunk. Gyerekes anyák is voltak ott, bohóccsoportok, zenekarok, bámészkodók. Egyszerre mindenki virágokkal és földdel dobálta meg a rendőröket, akik annyira meglepődtek, hogy megfutamodtak.

Nem volt már értelme akkor az egésznek, ott is hagytam, mert bosszantott az órákig tartó erőpróba a rendőrök és a tüntetők között. De egy eredménye mégis volt, és ezt sajnos csak így tudja elérni a civil világ: az újságok címlapján megjelent végre a Live 8 mellett a mozgalom is. Nem a mozgalom hibája, hogy ez csupán így működik.

Az edinburghi The Forest kávéház
Az edinburghi The Forest kávéház
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.