Orbán vagyon- és életnyilatkozatot tett

Stratégiát váltott Orbán Viktor tegnap, egy nappal parlamenti bizottsági meghallgatása előtt a Tokaj-ügyben: szükségesnek látta, hogy tisztázza vagyoni helyzetét - különös tekintettel a tokaj-hegyaljai földekre.

Orbán Viktor tegnap rendkívüli sajtótájékoztatón dokumentumokkal, papírhalmokkal és kivetített diagramokkal illusztrálta az Orbán család vagyoni helyzetét. Ezt azért tartotta szükségesnek, mert ma a parlamenti bizottsági meghallgatásával - miként fogalmazott - elkezdődik a kampány.

- A meghallgatáson sok mindenről eshet szó, meglehet, még a valóság is szóba kerül - tette hozzá iróniával. De tegnap,"sárdobálástól mentesen" kívánta bemutatni a valóságot.

A volt miniszterelnök, a Fidesz elnöke a vagyoni helyzetéről elmondta, hogy a XII. kerületi Cinege utcai lakása 91 millió forint értékű, emellett a feleségével közösen rendelkezik egy épülő felcsúti vályogházzal - ennek értéke 17-20 millióra becsülhető. Felcsút határában 52 hektár földterülete van, szántó, legelő, tízmillió forint értékben, s végül Tokaj-Hegyalján, Sárazsadányban a felesége, Lévai Anikó nevén nyolc hektár földterület van, kétmillió forint értékben. A családi vagyon ezek szerint 122 milliós (a volt miniszterelnök ide számított egy kétmilliós gépkocsit is), viszont 25 milliós hitelük is van. Húszmilliót vettek föl a Cinege utcai lakásukra, ötmilliót pedig a felcsúti vályogházra. "Családunk vagyona tehát a hitel nélkül 97 millió forint" - közölte.

Orbán Viktor ezek után hosszas kalkulációval vezette le, hogy - mivel a korábbi, Haris közi lakásukat 63 millió forintért adták el, 1986 és 2005 között pedig összesen 36 milliót kellett megtakarítaniuk -, 19 év alatt évente 1,9 milliós megtakarítást könyvelhettek el. Orbán Viktor visszautasította, hogy bármilyen tulajdona lenne az Adriai-tenger partján, s hozzátette, hogy "fájdalom, de a kampánygyanúsítgatásokkal szemben" Franciaországban, a Loire völgyében sincs birtoka. Az állítólagos tokaji szőlőbirtokok kapcsán fontosnak tartotta ehhez hozzátenni - s ezt egy kivetített diagrammal is illusztrálta -, hogy Tokaj-Hegyalján 5400 hektár van művelés alatt, s ebből mindössze nyolc hektár, azaz 0,148 ezrelék van az Orbán család tulajdonában. A földet a Sárazsadány-Szárhegy-dűlő-Tokaj-Hegyalja Kft. bérli a feleségétől, és a számítások szerint így évente 2002, azaz kettőezer-kettő forint folyik be a családi kasszába. "Minden túlzás valótlanság" - jegyezte meg.

A Népszabadságnak arra a fölvetésére, hogy a szocialisták nem a vagyonnyilatkozatát vitatják, inkább arra várnak választ, hogy a miniszterelnöksége idején visszaélt-e hivatali hatalmával Lévai Anikó cégének helyzetbe hozása érdekében, Orbán kijelentette: aki azt állítja, hogy saját anyagi előnyszerzése érdekében használta föl hivatalát, az gyalázatos módon hazudik. Alig várja, hogy valaki ezt kimondja - azt ugyanis azonnal beperli. Munkatársunk másik felvetésére, hogy akkor hogyan lehet értékelni azokat a mondatokat, amelyek az ÉS-ben is megjelentek, s amelyeket maga is elmondott egy televíziós műsorban, a volt miniszterelnök úgy válaszolt: minden ügyben elvi álláspontot képviselt. A tájékoztató után azt is elmondta: még konzultálni kíván jogi tanácsadójával, s azután dönti el, hogy maga is pert indít-e az Élet és Irodalom ellen A tokaji borcsaták című cikksorozatban megjelent állítások miatt.

A tájékoztatón a Fidesz elnöke úgy látta jónak, hogy a múltjával kapcsolatos esetleges támadásoknak is elejét vegye, ezért a honlapján közzéteszi a teljes dokumentációját annak, hogyan próbálta katonai szolgálati ideje alatt beszervezni a III/III-as ügyosztály. Ő ezt visszautasította. Beszélt arról is, hogy 1982-től a rendszerváltásig megfigyelték, lehallgatták a lakását, még a hálószobájában is elhelyeztek lehallgatókészüléket. Megemlítette, hogy ő is hallott már az állítólagos nőügyeiről és arról, hogy otthonában zsarnokként viselkedik, de reméli, hogy a kampány során sem süllyednek odáig a politikai ellenfelei, hogy ilyesmit terjesszenek róla.

Orbán Viktor: Íme, az otthonunk
Orbán Viktor: Íme, az otthonunk
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.