Börtön helyett pénzbüntetés Bencsiknek

A másodfokú ítéletet megváltoztatva, felfüggesztett szabadságvesztés helyett 60 ezer forint pénzbüntetést szabott ki kedden a Legfelsőbb Bíróság (LB) abban a magánvádas büntetőügyben, amelyet Bencsik András főszerkesztő ellen kezdeményezett Mécs Imre SZDSZ-es képviselő.

A szabad demokraták országgyűlési képviselője azért indított büntetőeljárást a Demokrata főszerkesztője és egyik újságírója ellen, mert a hetilap 2001-ben azt írta: nem kis részben Mécs Imrének köszönhetően akasztottak fel négy embert egy 1956-os koncepciós perben és Bencsik a saját maga által írt cikkben azt a jelzős szerkezetet használta a képviselőre, hogy "a társaira valló Mécs" Imre.

Futó Barnabás, Bencsik András jogi képviselője az MTI érdeklődésére kedden elmondta: felülvizsgálati kérelemmel fordultak az LB-hez, mert véleményük szerint jogszabálysértő volt az első- és a másodfokú ítélet, amelyek előbb letöltendő, majd felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a főszerkesztőt és az újságírót.

A bíróság keddi tárgyalásán helyt adott a kérelmünknek és Bencsik András esetében 60 ezer forint pénzbüntetésre változtatta a korábbi ítéleteket, a főszerkesztő vádlott-társa, Bertók László 40 ezer forint pénzbüntetést kapott - tette hozzá. A jogi képviselő elmondta: az LB szerint jogszabálysértően állapították meg a korábbi ítéletekben, hogy jelentős érdeksérelem érte volna Mécs Imrét, ez ugyanis nem áll meg.

Az LB szerint az a jelzős szerkezet, hogy "a társaira valló Mécs" Imre, nem sérti a becsületet, ez még belefér a véleménynyilvánítás szabadságába - tette hozzá. Mint mondta, a bíróság szerint nem súlyosbító körülmény, hogy köztiszteletben álló személy sérelmére követték el a cselekményt, mert - mint a bíróság az indoklásban kifejtette - minden ember becsülete ugyanannyit ér. A bíróság korábban azt is súlyosbító körülménynek értékelte, hogy egy könyvben hivatkoztak a Demokrata cikkére, az LB szerint ennek ebben az ügyben nincs jogi relevanciája - mondta a jogi képviselő.

Paraizs József, Mécs Imre jogi képviselője az MTI érdeklődésére elmondta: az LB ítélete szerint tehát az, hogy - az ő felfogása szerint - árulónak, gyilkosnak neveznek valakit, nem jelentős érdeksérelem. Felidézte: a bírói gyakorlat szerint, ha valaki elveszti a kisujjának percét, 300 ezer forint kártérítést ítélnek meg neki.

"Hát ennyit a becsület értékéről Magyarországon vagy a Legfelsőbb Bíróság szemében" - tette hozzá. Az ügyvéd közölte: az ítéletet tudomásul veszik, de nem értenek vele egyet. "A munka dandárját elvégző első-, másodfokú bíróságot, istenigazából őket gyalázta meg az én felfogásom szerint ezzel az ítélettel a Legfelsőbb Bíróság" - mondta. Mécs Imre az MTI érdeklődésére annyit mondott: még nem kapta meg írásban az ítéletet, de ha megkapja, áttanulmányozza.

A Pest Megyei Bíróság tavaly július 2-án kihirdetett ítéletében kimondta, hogy a valótlan tényállításokkal a két vádlott nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás bűncselekményét követte el. A másodfokú bíróság megváltoztatta a Pesti Központi Kerületi Bíróság az év januárban kihirdetett elsőfokú ítéletét. A Pest Megyei Bíróság ítéletében kimondta, hogy valótlan tényeket állítottak Mécs Imréről, akinek vallomása nincs ok-okozati összefüggésben a négy halálra ítélt kivégzésével.

A bíróság szerint a rágalmazás kétszeresen is minősülő alakzatát követték el a vádlottak, miután a nagy nyilvánosság előtt állítottak valótlant Mécs Imréről, továbbá cselekményük az átlagot messze meghaladó tárgyi súlyú, jelentős érdeksérelmet okozó.

Ugyanakkor a Pest Megyei Bíróság úgy vélte, hogy a büntetési célok felfüggesztett szabadságvesztéssel is elérhetők, ezért Bertók László másodrendű vádlott nyolc hónap két évre felfüggesztett szabadságvesztésének változatlanul hagyása mellett Bencsik András tíz hónapos szabadságvesztését is két évre felfüggesztették.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.