Demonstrációra készülnek a Rába megmentéséért

A rábafüzesi határátkelőhely lezárását is kilátásba helyezték környezetvédők és a hozzájuk csatlakozó Rába menti települések lakói, ha az osztrák ígéretek ellenére nem szűnik meg a Rába habzása.

A rábafüzesi határátkelőhely lezárását is kilátásba helyezték környezetvédők és a hozzájuk csatlakozó Rába menti települések lakói, ha az osztrák ígéretek ellenére nem szűnik meg a Rába habzása.

"Valamilyen civil kezdeményezésen törjük a fejünket, mert úgy látszik senki nem segít rajtunk" - nyilatkozta Viniczai Tibor, Szentgotthárd polgármestere. Az osztrák ígéretek ellenére semmi nem történt a habzás megszüntetése érdekében, a probléma amelyet folyamatosan jeleztek a legkülönbözőbb fórumokon már több mint négy éve húzódik, a folyó habzása miatt pedig egyre kevesebb a horgász és a túrázó a vizeken - fűzte hozzá a polgármester.

Viniczai Tibor hangsúlyozta: az önkormányzat nem szervez demonstrációt a határátkelőhelyen, viszont elmondása szerint a civil szervezetek, a környezetvédők, például a Greenpeace segítségét fogják kérni. A határátkelőhely lezárása azonban szavai szerint "benne van a pakliban".

Hozzátette: Szentgotthárd önkormányzata jelentős idegenforgalmi fejlesztésekbe kezdett, épül a termálfürdő, szavai szerint az őrségi kistérség, a Rába menti települések idegenforgalommal kapcsolatos terveinek megvalósulását hátrányosan érintheti, ha ez a szavai szerint inkább esztétikai, de nagyon is zavaró probléma továbbra is fennmarad.

Labritz Béla szentgotthárdi önkormányzati képviselő elmondta: egy internetes portálon közvélemény-kutatást végzett, a visszajelzések szerint a helyiek jelentős része bekapcsolódna egy, a Rába habzásának megszüntetését követelő demonstrációba.

A képviselő hozzátette azt is: nemrég osztrák környezetvédők voltak a vendégei, akik saját szemükkel kívántak meggyőződni a környezetszennyezésről. Szavai szerint a zöldszervezetek képviselői elborzadva látták a habzást.

A korábban elvégzett vizsgálatok egyértelműen azt állapították meg, hogy a folyó ausztriai szakaszán lévő bőrgyárakból naftalin-szulfonát kerül a vízbe, ez okozza a habzást. A kémiai vizsgálatok ugyan eddig nem állapított meg természetkárosítást, de hozzáértő biológusok szerint indokolt lenne egy alapos biológiai vizsgálat is, mert állításuk szerint a habzást megsínylették a vízben élő puha testű élőlények, ez pedig kárt okozhatott egész táplálékláncban.

Ezen a véleményen van Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója is, aki szerint tűrhetetlen, hogy a folyónak a nemzeti parkhoz tartozó szakaszán ilyen habzás legyen, és senki ne tegyen ellene semmit. Hozzátette: személy szerint részt venne a civil szervezetek által kezdeményezett demonstráción.

Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter legutóbb Vas megyében járva elítélte a Rába habzását okozó környezetszennyezést, ígérete szerint ha az osztrák-magyar határvízi vegyes bizottságban továbbra sem sikerül megoldani ezt a kérdést, hajlandó akár nemzetközi fórumokhoz is fordulni.

Márpedig a vegyesbizottság ülésein újabb és újabb ígéreteken kívül semmi konkrétum nem hangzik el a megoldást illetően. Hompasz Gyula a nyugat-dunántúli környezetvédelmi és természetvédelmi igazgatóság vezetőjének közlése szerint a májusi ülésen arról esett szó, az osztrákok megbízást adnak a bécsi egyetem szakértőinek, hogy dolgozzanak ki olyan megoldást a bőrgyári technológia átalakítására, amely megszünteti a habzást. A vizsgálódás tovább tart, a folyó pedig tovább habzik.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.