Európa keleti tigrisei

A Bloomberg amerikai hírszolgáltató több kelet-európai ország elemzőinek körében készített felmérést a múlt hónap utolsó napjaiban, és ezekből az tűnik ki, hogy Lengyelország és Magyarország esetében is a gazdasági növekedés gyorsulására számítanak az idei év második felében. Csehországban nem számítanak gyorsulásra. Magyarországi elemzők - öt pénzintézeti szakértő véleményét kérte ki a Bloomberg - arra számítanak, hogy az éves gazdasági növekedés üteme az év végére 3,5 százalékosra gyorsulhat az első negyedév 2,9 százalékos üteméről. Lengyelország esetében a hat elemző szerint a gazdaság növekedése az év végére 3,8 százalékos is lehet az első negyedévi 2,1 százalék után. A cseh GDP 4,3 százalékkal bővül, alig tér el az első negyedév 4,4 százalékos növekedésétől.

A gazdaságok csaknem négyszer olyan ütemben növekednek majd, mint az eurórégió egésze annak hatására, hogy a vásárlók és a vállalatok is egyre többet költekeznek - írja a Bloomberg, amely - szakértőket idézve "sikertörténetnek" minősíti a Toyota, a Peugeot, a Skanska AB befektetései alapján az országok uniós csatlakozását. A növekedési adatok alapján pedig megállapítja, hogy a Nyugat-Európa szemében "szegény rokonoknak" tekintett országok valójában "Európa tigrisei".

A kelet-európai gazdaságok növekedése lassult az idei első negyedben az egy évvel korábbihoz képest, mivel az akkori uniós belépést megelőzően rendkívül gyors volt a növekedés (Magyarországon 4 százalékos). A gazdaság - a varsói Bank Zachodni szakértője szerint - az inflációs és a folyó fizetési mérleg hiány veszélye nélküli stabil növekedés szakaszába lép. A növekedési kilátások javulása lökést adott a tőzsdéknek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.