Fájlcserét tiltó törvény született Svédországban

Július 1-e óta érvényben van Svédországban az a törvény, amely büntetendő cselekménnyé teszi a szerzői jog által védett alkotások letöltését az internetről.

A törvény arra a problémára válaszol, hogy a szerzői jog által védett zenei és irodalmi művek, szoftverek, filmek és képek letöltése anyagi kárt okoz a művek szerzőinek és jogtulajdonosainak. A törvény megtiltja az ellenszolgáltatás nélküli letöltést, és a tilalmat áthágókat kártérítésre kötelezi.

A svéd zenei szórakoztatóipar fő érdekvédő szervezete, az Antipiratbyrån, bár üdvözli az új törvényt, mégsem teljesen elégedett, mert keveslik a végrehajtásához rendelt eszközöket. Az érintettek csak attól remélnének megnyugtató változást, ha a törvény az internetszolgáltatókat is a jelenleginél határozottabban tenné felelőssé.

A felmérések szerint Svédországban körülbelül félmillió személy használ fájlcserélő szoftvereket. A fájlcserélő programokat használók, leginkább fiatalok, aligha meglepő módon nem értenek egyet az új törvénnyel. Az átlagos letöltő saját, otthoni használatra tölti le a zeneszámot, ez pedig az ország igazságügyi minisztere szerint sem üldözendő  - érvelnek.

Thomas Bodström igazságügyi miniszter a sajtóban tett korábbi kijelentései szerint nem ellensége a CD-ről történő másolásnak saját használatra. Innen természetesen hosszú az út az interneten való terjesztésig és az onnan történő letöltésig.

István Gordon Stockholm, 2005 július

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.