Exit poll: vezet az albán ellenzék

A Sali Berisha volt elnök vezette ellenzéki Albán Demokrata Párt (PDS) előnyét jelezték a hétfő hajnalban Tiranában közzétett első exit  poll felmérések a vasárnapi parlamenti választások után.

A felméréseket a száz választási körzet közül tizenötben végezték el, s a TV Klan televízió beszámolója szerint Berisha  konzervatív pártja tizenegyben előnyre tett szert. Ezzel szemben a  hivatalban lévő és a Fatos Nano miniszterelnök vezette Albán  Szocialista Párt mindössze egy körzetben áll az élen. Három választási körzetben pedig fej-fej mellett halad az ország két  legnagyobb pártja.

Albánia jövője szempontjából kulcsfontosságú, hogy a nemzetközi  megfigyelők a vasárnapi választásokat rendezettnek és  szabálytalanságoktól mentesnek nyilvánítsák, mivel a balkáni ország  NATO-tagságra, az Európai Unióval pedig szorosabb kapcsolatok  kialakítására, s ennek keretében társulási szerződés megkötésére  törekszik. Mindkét szervezet figyelmeztette az albán hatóságokat, hogy csakis a szabad és szabályos választások biztosíthatják az albán integrációs törekvések megvalósulását. A szavazás szerte az országban nyugodt körülmények között  zajlott, csak kisebb szabálytalanságok történtek. Tiranában  ugyanakkor - eddig tisztázatlan körülmények között - agyonlőttek egy hivatalos választási képviselőt.

Exit poll felméréseket egyébként először végeztek a volt  kommunista országban. Amennyiben az eddig közzétett adatok a végeredményt vetítik előre, visszatérhet a hatalomba a hatvanéves kardiológus Sali Berisha, aki 1992 és 1997 között Albánia elnöke  volt.

Közvetlenül az urnazárást követően még mindkét nagy párt  egyformán győztesnek hirdette magát.

Az Albán Szocialista Párt vezetője, az ország miniszterelnöke, Fatos Nano azt hangoztatta, hogy pártja a száz közvetlen mandátum 71 százalékát szerezte meg. Ezzel szemben Sali Berisha volt elnök hívei előtt az ellenzék "nagy győzelméről" beszélt.

Az albán választási bizottság nyilatkozatban ítélte el az  elsietett győzelmi deklarációkat. "Mindkét párt megszegte a törvényt  azáltal, hogy idő előtt győztesnek nyilvánította magát" - jelentette  ki a bizottság elnöke. Alfred Moisiu államfő ugyancsak azzal vádolta  a két nagy párt vezető képviselőit, hogy megsértették a  választásokra vonatkozó erkölcsi kódexet.

A vasárnapi parlamenti választásokon 2,9 millió szavazásra  jogosult polgár járulhatott az urnák elé, hogy megválassza a  törvényhozás 140 képviselőjét. 100 mandátum sorsa közvetlen  szavazással dől el, míg 40 képviselő pártlistán juthat a parlamentbe.

A képviselői helyekre 27 párt 1253 jelöltje pályázott. Esti  adatok szerint a részvétel 56 százalékos volt, meghaladva a 2001-es  szintet. A végeredmény hétfő kora délutánra várható. A szavazást egyébként mintegy 500 nemzetközi megfigyelő  ellenőrizte, köztük az Európai Biztonsági és Együttműködési  Szervezet, továbbá az Európa Tanács képviselői. Albán részről mintegy 4000 választási megfigyelő ügyelte a voksolást, s szerte az országban pedig több mint 6000 rendőr gondoskodott a biztonságról. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.