Megszűntek a csontritkulás-központok

Több tízezer csontritkulásos beteg kereshet új orvost, miután az egészségügyi vezetés megszüntette a betegség kezeléséreszolgáló osteoporosiscentrumokat.

Megszűntek az osteoporosiscentrumok, és a jövőben csak reumatológus, illetve nőgyógyász rendelhet majd csontritkulás elleni gyógyszereket. A belgyógyászok, a traumatológusok és az ortopéd szakorvosok - hiába írták fel eddig ők a gyógyszereket a központokban - már nem. Így több tízezer beteg kereshet majd új orvost, miközben a betegellátás biztonságát veszélyeztető, egyben komoly anyagi konzekvenciákkal járó helyzet állt elő - mondják szakmai vezetők. A minisztérium szerint viszont éppen ezzel vált elérhetőbbé az ellátás, a betegeknek nem kell ugyanis annyit utazniuk, mint eddig. Kereszty Éva, a minisztérium főosztályvezetője úgy látja: semmi sem indokolja, hogy a centrumok hálózatának monopolhelyzete megmaradjon: oszteoporosis- szakvizsga ugyanis nincs, egyetemi tantárgyként viszont szinte valamennyi szakorvos tanulja a betegség gyógyítását.

- Hat módszertani levél alapján lesznek rendelhetők a gyógyszerek, de továbbra is csak megfelelő indokkal. A változással nem engedünk a szakmai színvonalból. Nem vesszük el senkitől a receptfelírás jogát, csak a monopolhelyzetet szüntetjük meg - mondja a főosztályvezető.

- Dilettáns ez a szakmai elképzelés, s teljesen szétveri a nemzetközileg is példaértékűnek tartott magyar osteoporosis hálózatot - mondja Lakatos Péter, az Országos Osteoporosis Központ elnöke, aki szerint a tíz éve alapított központokban megvan a diagnosztikai eszközpark és a csontritkulás körébe tartozó problémákhoz szükséges szakorvosi háttér. Állítja: a rendszer gazdaságosan és hatékonyan, magas szakmai színvonalon működött, az EU parlamentjében több alkalommal is követendő példaként állították a többi tagország elé.

- A jelenlegi ötszáz helyett háromezer orvos írna fel gyógyszert, ráadásul a többségük ennek a betegségnek a kezelésében járatlanul s eközben a hosszú évek óta a szakmában dolgozóknak mostantól nem szabad rendelniük, így nekem, vagyis a társaság elnökének sem. Az említett módszertani leveleket is mi írtuk és adtuk a tárcának, de a változtatás után épp mi nem leszünk jogosultak rendelésre - kommentálja a történteket a szakember. Hozzáteszi: annak a hatvanezer betegnek az átirányítása az amúgy is zsúfolt reumatológiai és nőgyógyászati rendelőkbe, akik most a centrumokban dolgozó, nem reumatológus és nőgyógyász szakorvosnál kapják a kezelést, szinte lehetetlen.

- Tíz éve volt már hasonló próbálkozás, akkor egy év alatt úgy megugrottak a gyógyszerrendelések, így a -kiadások is, hogy finanszírozhatatlanná vált a gyógyítás - mondja Lakatos.

A csontritkulás a szív- és az érrendszeri, valamint a daganatos betegségek mellett a legjelentősebb népegészségügyi probléma, a lakosság csaknem tíz százalékát érinti. Ma Magyarországon mintegy százötvenezer beteget kezelnek, és évente tizenötezer combnyaktörést regisztrálnak. E betegek közül két és fél, háromezer meghal, a túlélők fele pedig mozgáskorlátozott lesz.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.