Bor és az igazság

Ezúttal újságírói becsületében támadja a Fidesz egyik vezető politikusa Rajnai Attilát, az Élet és Irodalom Tokaji borcsaták című cikksorozatának íróját. A szerző válaszában visszautasítja a vádakat.

Répássy Róbert, a Fidesz parlamenti képviselője a Magyar Nemzet szombati számában megjelent írásra hivatkozva még aznap felvetette a kérdést, hogy vajon Rajnai Attila hány százalékban találta ki a Tokaji borcsaták című - szavai szerint - Orbán Viktort lejárató cikksorozatát. Mint mondta, Rajnai Attilát 2002-ben egy "kitalált" tudósítás miatt bocsátották el a Petőfi Népe című Bács-Kiskun megyei laptól.

Rajnai az ÉS e heti számában megjelenő, de már lapunk rendelkezésére álló válaszában másként írja le a történteket:

Nem a munkámmal volt probléma, hanem azzal, hogy a helyi kényes ügyek megírása miatt (Horváth Zsolt lakásügye, Szécsi Gábor és a Fidesz vezette önkormányzat kapitális visszaélései stb...) egyesek ferde szemmel néztek rám a lapnál. Azon az ominózus napon az ötödik tudósításomat adtam le, amikor a szerkesztő elküldött egy rövid anyag megírására az esti Fidesz-kampánygyűlésre. Az esemény nagyon sokat csúszott, a helyi vezetők már elmondták, amit szerettek volna, majd jött Kövér László, de a hangosbemondón minden tíz percben beharangozott Harrach Péter csak nem akart megérkezni. Ezt jeleztem a lapnak, de a szerkesztő utasított, hogy jöjjek be, mert le kell adni az oldalt, a további fejleményekről pedig majd tájékozódunk. Optimális esetben ez úgy zajlik, hogy én mindezt a helyszínről tudósítom le egy hordozható számítógépen keresztül, vagy az eseményt bediktálom a beírókisasszonynak, és amikor megjön Harrach úr, a néhány általa elmondott mondatot telefonon hozzáteszem az addig bediktáltakhoz. A Petőfi Népe rendszerében azonban ilyen eszközök nem léteznek. Az újságíró a szerkesztőségben maga írja be az anyagot, az oldalszerkesztő egymaga átnézi és betördeli. Ez esetben leírtam azt, ami elhangzott a rendezvényen addig, amíg ott voltam. Következtek az utolsó mondatok. Próbáltam felhívni néhány helyi politikust, aki ott volt a rendezvényen, de ki voltak kapcsolva, így maradt a B verzió, egy, az eseményen tartózkodó ismerős felhívása. Csak később derült ki, hogy ő nem ismerte Harrach Pétert, aki viszont nem érkezett meg az eseményre, helyette valaki más beszélt. Informátorom azt hitte valakire, hogy ő az. Így egy mondat hibás névvel került be a tudósításba. Ráadásul a szerkesztő nem nézett bele az MTI tudósításába, így ő sem tudta korrigálni a hibát. A rövidhír lejött, a Fidesz nem tiltakozott. A főszerkesztő elnézést kért, de engem rövid időre felfüggesztett, és azt mondta, hogy névvel nem írhatok a lapba. Erre én azt válaszoltam, hogy nem dolgozom olyan lapba, amelynek vezetője nem áll ki az újságíróiért. Ennyi.

Ide tartozik, hogy ezen a napon az egyik szerkesztő az ügyet tálaló Magyar Nemzet-cikk társszerzője, Csermely Péter személyi titkára volt az mtv-ben.

Újabb kérdések Orbánnak

Mit jelent Orbánék szótárában a névérték? - tette fel az Orbán család meggazdagodását vizsgáló bizottság újabb kérdését szombaton Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese. Mint ismeretes, a bizottság Orbán Viktort meghívta július 6-ára azért, hogy kérdéseket tegyen fel neki az ÉS állításaira vonatkozóan. Kovács kifejtette: Lévai Anikó - Orbán Viktor felesége - azt állítja, hogy az idén januárban névértéken adta el tulajdonrészét a kft. többi tagjának. Létezik-e, hogy az 1997-ben megszerzett tulajdonrészét akkori névértéken adja most el? Hogyan kell érteni a névértéket, amikor a 100 ezer forintért megvett önkormányzati földtulajdont 3 millió forint értéken apportálták a kft.-be? Akkor most mi tekinthető névértéknek? Orbán Viktor és Lévai Anikó egykori belvárosi lakása vásárlásának és eladásának körülményeivel kapcsolatos kérdéseket is feltesznek majd - ezt már Szabó Zoltán MSZP-képviselő jelentette be tegnap. Szabó elmondta: Kékessy Dezső volt párizsi nagykövet - a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. egyik tagja - egyik cége a piaci árnál mintegy 20 millió forinttal fizetett többet ezért a lakásért.

Rajnai Attila
Rajnai Attila
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.