Live 8 - koncertek Afrikáért

A rocksztárok húsz évvel az első világméretű akciójuk után ismét mozgósítani szeretnék a világ közvéleményét és a politikusokat az afrikai éhezők megsegítése érdekében.

"Ez minden idők legnagyobb popeseménye!" - jelentette ki a szervező Bob Geldof a ma déltől tíz nagyvárosban zajló koncertsorozatról (London, Philadelphia, Párizs, Berlin, Róma, Barrie, Eden, Tokió, Johannesburg, Moszkva). A legfontosabb helyszín nyilván a brit főváros lesz, ahol a Hyde Parkban 150 ezer néző láthatja-hallgathatja a koncertet.

Az első segélykoncertet, amely napjainkra szinte feledésbe merült, George Harrison, az egykori beatle szervezte. 1971. augusztus 1-jén a New York-i Madison Square Gardenben a korszak nagy sztárjaival (Bob Dylan, Eric Clapton, Ringo Starr, Ravi Shankar) a Concert For Bangla Desh keretében lépett fel, hogy az ország nyomorgóinak megsegítésére segélykoncertet adjon. Az esemény nagy visszhangot keltett, de üzletileg nem volt túl sikeres, mivel a pénz egy része botrányos körülmények között eltűnt. Hasonló rendezvényeket a nyolcvanas évek közepéig nem is rendeztek.

Jótékonykodó sztárok

Ekkor viszont - 1984 nyarán - Bob Geldof, a kiöregedett punk zenész a BBC egyik dokumentumfilmjét látva ismét megdöbbent az etiópiai állapotokon, s popzenész barátaival szervezkedni kezdett az éhezők megsegítése érdekében. Midge Ure-ral egy dalt komponált (Do They Know, It's Christmas), amit neves brit és ír popsztárok közreműködésével felvettek (Band Aid), s a kislemez nemcsak a karácsony nagy slágere volt, de közel 10 millió font bevételt eredményezett.

Néhány hónappal később az Egyesült Államokban is követték a példát, ahol 1985-ben Michael Jackson dalát (We Are The World) rögzítették az USA for Africa akció keretében, majd ennek sikerét látva Bob Geldof július 13-án a londoni Wembleyben és a philadelphiai JFK-stadionban megszervezte azt a két szuperkoncertet (Live Aid), amely rocktörténetet írt, a szervezők pedig közel 140 millió dollárt utalhattak át a rászorulóknak.

A két sikeres kezdeményezésnek később számos folytatása lett. A popsztárok énekeltek az amerikai farmerek megsegítéséért (Farm Aid), felhívták a figyelmet az Aids terjedésére, 1988. június 11-én pedig azért léptek a Wembley színpadára, hogy a bebörtönzött Nelson Mandela 70. születésnapja alkalmából az apartheid ellen tiltakozzanak. Szeptemberben az Egyetemes Emberi Jogok deklarálásának 40. évfordulójára emlékezve a demonstratív koncertek folytatódtak: az Amnesty International Human Rights Now címmel koncertsorozatot rendezett öt kontinens 19 városában. A résztvevők Budapesten is felléptek. A Népstadionban 90 ezer néző előtt Sting, Bruce Springsteen, Peter Gabriel, Tracy Chapman, Youssou N'Dour, a Hobo Blues Band és Bródy János adott emlékezetes koncertet, amelyet sokan a hazai rocktörténet legemlékezetesebb megabulijának tartanak.

1989-ben Geldof ismét akcióba kezdett. Megszervezte a Band Aid II, amelynek bevételeit ismét az etiópiai éhezők megsegítésére utalták át. Ugyanakkor Sting a braziliai esőerdők megmentése érdekében kezdett kampányolni, s a Rainforest Foundation létrehozásával behozta a rockéletbe a "zöld gondolatot". Más popsztárok viszont a Unicef érdekében vagy a helyi háborúk ellen emelték fel szavukat [emlékezetes George Michael Irak-ellenes dalának (Shoot The Dog) botránya]. A legtöbben (Bono, Bruce Springsteen, Elton John) azonban az elmúlt években a természeti katasztrófák áldozatainak megsegítéséért vagy az elnyomott kisebbségek támogatásáért vetették latba hírnevüket, tekintélyüket (legutóbb a cunami áldozatainak megsegítése érdekében).

300 millió éhező

Geldof neve 1999-ben, majd 2004-ben bukkant fel ismét a lapok címoldalán. Előbb az interneten a Net Aid-et szervezte meg, majd húsz évvel az első segélyakciója után, tavaly karácsonyra megszületett a Band Aid 20-lemez, amelynek bevételeit a szudáni éhezőknek utalták át. "A kontinens gazdasága 25 százalékkal esett vissza az elmúlt húsz évben. Ezért láthatunk minden este haldokló embereket a tévében, s ennek egyszer már véget kell vetni." - nyilatkozta Geldof, aki azóta minden eszközzel igyekszik tudatosítani a drámát: "A Szaharától délre több mint 300 millió ember él kevesebb, mint egy dollárból - havonta!!!" A nyomorgók száma szerinte az elmúlt tíz évben egyharmaddal nőtt, mivel a térségben zajló háborúk valamint a korrupt rezsimek miatt az ide érkező segélyek kézen-közön eltűnnek.

Geldof szerint ezen a helyzeten ma már csak globális összefogással lehet változtatni, s mindenekelőtt a világ leggazdagabb országaira kell nyomást gyakorolni, hogy végre cselekedjenek! A mostani koncertek ezért nem elsősorban kulturális-zenei események, hanem politikai demonstrációk, a nyomásgyakorlás eszközei. Geldof szerint ugyanis az elmúlt évtizedek bebizonyították, a rocksztárokban és közönségükben van olyan tömegerő, hogy ezeket a változásokat kikényszerítsék. Ezért is időzítették úgy a koncerteket, hogy azok csaknem egybeessenek a világ leggazdagabb országait tömörítő G8-ak skóciai csúcstalálkozójával (július 6-9.). A záró Live 8 koncertre július 6-án Edinburgh-ban kerül sor.

A koncerttel kapcsolatban azonban sokan "hamis hangokat" is emlegetnek. Többen azonnal lemondták a fellépést, amikor kiderült, hogy csupán egyetlen afrikai, Youssou N'Dour neve szerepel a fellépők között, s olyan afrikai világsztárok neve, mint Baaba Maal, Salif Keita, Femi Kuti, Khaled, Rachid Taha, Souad Massi, Ladysmith Black Mambazo, szóba sem került. Azt is szóvá tették, hogy miközben "kifutott" és "alternatív" sztárokból is bőséges a kínálat, az afroamerikai fellépőkből is csak mutatóban akad egy-kettő. Damon Albarn, a Blur énekese szerint túlságosan "angolszászra" sikeredett a közreműködők névsora. Andy Kershaw disc jockey, a Live Aid egykori tévés kommentátora pedig már felháborítónak és mélyen sértőnek nevezte az eljárást, mondván: "Azt kérik, hogy Ne hanyagoljátok el Afrikát!, s ők is ezt teszik." Geldof a bírálatok hatására az elmúlt hetekben minden követ megmozgatott, hogy helyrehozza a hibát. A fellépők között így most a korábbinál több színes bőrű előadó szerepel, s az afrikai sztárok is fellépnek. Igaz, külön színpadon a nagy koncerttel egy időben, s mindössze ötezer fős nézőközönség előtt.

Éles kritikákat kaptak az akció "szóvivői'" a politikai megnyilvánulásaik miatt is. Bono a Munkáspárt konferenciáján elmondott beszédében például Tony Blairt és Gordon Brown pénzügyminisztert a globális fejlődés Lennonjaként és McCartneyjaként emlegette, amire a jelenlévők egy része kínjában a fejét fogta. A hízelgő gesztust azonban a politika honorálta, Brown elengedte a londoni koncert áfáját, ami félmillió fontos többlethez juttatja a szervezőket. Ezzel csaknem egy időben Geldof egyik követelését is "teljesítették", amikor bejelentették, hogy a legfejlettebb országok csoportja, a G8-ak elengedik a legszegényebb államok tartozását. Bono az esemény nem hivatalos szóvivőjeként személyesen is agitált az ügy mellett a politikusok körében. Az Európai Unió brüsszeli központjában tett látogatása alkalmával Barroso is szívesen mosolygott társaságában a fotósoknak, kérdés, hogy a testület a mai súlyos problémái közepette - a V-jel mutogatásán kívül - mire lesz képes a továbbiakban ebben az ügyben.

Geldof az eseményre a pápának, a dalai lámának és Nelson Mandelának is küldött meghívót, számítva üzenetükre, esetleg részvételükre. Megkeresésére a pápa egy üdvözlő kártyát küldött, a dalai láma is köszöntötte az eseményt, Mandela pedig annyit üzent, hogy ha egészségi állapota megengedi, akkor számíthatnak a jelenlétére.

Fordított D-Day

A rendezvény PR-ja tehát nagyon rendben van. A szuperlatívuszokkal nincs baj, s a jelek szerint a szervezők energiájából még a jövő hétre is marad. Geldof és Midge Ure július 6-ra, Edingburghba még egy koncertet szervezett. Egyúttal felszólították az üggyel szimpatizálókat, hogy minden lehetséges módon jöjjenek el Skóciába, a G8-ak konferenciájának helyszínére, hogy jelenlétükkel nyomást gyakoroljanak a politikusokra.

Geldof - The Long Walk To Justice (Az igazsághoz vezető út) elnevezéssel - hatalmas tüntetést és felvonulást készít elő, s ennek keretében akár egy fordított D-Day-re is sor kerülhet. "Sikerült tízezer hajótulajdonost megnyernünk, akik áthozzák az embereket a kontinensről, a francia partoktól." Geldof a munkahelyen "gályázóknak" és a diákoknak is adott ötleteket: "Aki dolgozik, az vegyen ki néhány nap szabadságot, aki még tanul, az mulasszon, és hozza el magával a tanárát is. Nem csak néhány óra geometriáról van szó. Ha sikerül, megváltoztathatjuk a világot!"

Geldof hívó szavára már neves sztárok is jelezték részvételüket. John Travolta a Boeing 707-esét vezetve 50 magánrepülőgép élén érkezik a tengerentúlról. Dr. Motte, a Love Parade-k pillanatnyilag munka nélküli kitalálója a német showbiz reprezentánsaival vonul majd fel. S Geldof az utolsó pillanatig reménykedik, hogy videoüzenetben a pápa is reagál az eseményekre.

A koncerteket a VH1 csatorna és az MTV ma déltől nyolc órán keresztül sugározza. Az mtv és az m 2 a BBC adását veszi át. A menetrend: mtv 14.50-16.10; 18.00-18.55; m 2 19.01-19.57; mtv 20.15-22.55; m 2 23.00-01.25. Az MTV Rt. Szabadság téri székháza előtt 15 órától óriás kivetítőn is nézhető a koncert. A programot kb. kétmilliárd néző láthatja a képernyőkön, de a különböző egyéb formában (rádió, internet, mobil) a Föld népességének 80 százaléka (kb. 5 milliárd ember) kísérheti figyelemmel az eseményt.

Koncert a Népstadionban 1988 szeptember 6-án
Koncert a Népstadionban 1988 szeptember 6-án
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.