Hálószoba is lesz a holdházban

Új holdbázistervet készítettek német mérnökök. A müncheni és a darmstadti műszaki egyetem munkatársai egy 250 négyzetméteres állomás koncepcióját dolgozták ki. Az állomáson hatan dolgozhatnak 500 napig. A holdházban lesz nappali és hálószoba, fitneszterem, melegház és természetesen laboratórium.

A ház elemei nyilvánvalóan itt a Földön készülnek majd, a helyszínen csak fel kell fújni az összeszerelt épületet. Már a helyet is kinézték. A német szakemberek szerint a Hold északi pólusa közlésében kellene letelepedni. Itt kaphatják a legtöbb napfényt az energiaellátást nyújtó napelemek, és a hőmérséklet is kellemes, csak mínusz ötven Celsius-fok.

Az amerikai Apolló-missziók lezárulta, 1972 óta kevés figyelmet fordított az emberiség a Holdra. Néhány évenként fellőttek ugyan egy-egy műholdat, ezek sok érdekes részeredményt szolgáltattak, de a figyelem másfelé fordult. Az utóbbi másfél évben azonban újra lendületet kaptak a Holddal kapcsolatos tervezgetések. Bush elnök tavaly januárban új irányt jelölt ki, új célokat állított az amerikai űrkutatás, az űr feltárása elé. A következő évtizedben visszatérnek a Holdra, később pedig embert küldenek a Marsra és azon túl. Az elnöki útmutatás alapján dolgozta ki saját irányelveit a NASA űrügynökség, idén februárban tette közzé a dokumentumot. A stratégiai célok között első helyen a Hold robotokkal és emberek odaküldésével történő feltárása szerepel. A Hold jobb megismerése mellett lehetőség lesz új eszközök és technikák kipróbálására. Az emberek is próbatétel előtt állnak, hosszú időt kell eltölteniük kis tömegvonzású helyen. Ki lehet próbálni azokat az autonóm rendszereket, amelyekre a hosszabb űrutazásoknál lesz szükség. Emberek és robotok dolgoznak majd együtt, és feltárják, hogyan lehet a Hold erőforrásait energiatermelésre, meghajtásra és az élet fenntartására felhasználni.

Újra előkerültek a régi tervek: bányászkodni is lehetne a Holdon. Az ásványok vasban és alumíniumban gazdagok, és jócskán van a Földön ritka titánból is. A merész távlati tervekben a hélium-3 hasznosítása is szerepel. Ez ideális üzemanyag lenne az energiatermelő termonukleáris fúziós reaktorok számára. Meg kell azonban várni, amíg előbb a következő évtizedekben sikerül a hidrogén izotópjaival működő fúziós erőművet építeni.

A fantázia szárnyal, merész terveket dolgoznak ki. Megvalósulásukban azonban sok a bizonytalanság. Szakemberek is vitatják, hogy az űr feltárására szánható pénzek így hasznosulnak-e a legjobban, sokak szerint felesleges embereket veszélyes küldetésekre indítani. Az amerikai program műholdak indításával kezdődik, a 2008-ban indítandó Lunar Reconnaissance Orbiter lesz az első a sorban.

Robotok a holdbázison
Robotok a holdbázison
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.