Leállítják az inotai alumíniumkohót

A MAL Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Rt. igazgatósága úgy döntött, hogy a következő év elején leállítja az Inotán működő alumíniumkohót - jelentette be a társaság csütörtökön.

A döntés indoka, hogy az egyre növekvő térségi villamosenergia-ár és gyenge dollár miatt a kohó milliárdos veszteséget okoz a társaságnak.

Az elektrolízisen alapuló technológia minden tonna alumíniumhoz 16.000 kilowattóra villamos energiát igényel, így jelenleg az áramszámla már megközelíti az alumínium értékének 50 százalékát. A leállítás folyamata 2006. január 1-jén indul és öt hétig tart.

Ezzel összefüggésben mintegy 320 munkavállaló leépítésére kerül sor - közölte a társaság.

A 16.000 négyzetméter alapterületű kohócsarnokban lebontják a 176 elektrolizáló berendezés és a csarnokot más célra hasznosítják.

Az alumínium félgyártmány-gyártást a kohó leállítása nem befolyásolja, a termelés folytatódik vásárolt kohóalumínium és alumínium hulladék bázisán.

A társaság azt tervezi, hogy alumínium félgyártmány kibocsátását 2010-ig 50 százalékkal növeli. A kohó helyettesítésére 1,2 milliárd forintos beruházással ez év végéig kiépül az új olvasztókapacitás a vásárolt alumínium megolvasztásához.

A kohó leállásával nem lesz szükség a társaság Ajkai Timföldgyárából elektrolízis céljára szállított timföldre, amely a timföldgyár kapacitásának 1/5 -ét jelentette. A "szabaddá váló" timföld jelentős részének piaci elhelyezése megoldható - tartalmazza a MAL közleménye.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.