A posta népe

Amikor reggel nyolc előtt érkezünk a postára, ne ijedjünk meg, hakisebb tumultust látunk a bejárat előtt. Nincs ebben semmi különös:szokásos üzletmenet.

Nyolc-tíz ember toporog ott már hosszú-hosszú percek óta, "beengedésre várva", kezükben befizetésre szánt csekkeket, házilag készített összesítőket, jól-rosszul megcímzett leveleket szorongatva. Időnként kisebb konfliktus támad: ki érkezett előbb, és ki később. Ha esik, ha fúj, nincs kegyelem: a posta nyikorgó ajtaja csak pontban nyolckor tárul.

Apropó összesítő. Sajátos, egyedi műfaj ez. Tollal, ceruzával előzőleg össze kell adnunk a befizetésre szánt csekkek összegeit. Amikor végre ránk kerül a sor, ezt át kell nyújtanunk a postáskisasszonynak, aki aztán tételről tételre számológépbe üti az összegeket, összesítőnkön kipipálja a tételeket, majd a két végeredményt összeveti. A nyekergő masinából hol a papírszalag fogy ki, hol meg egyszerűen maga a gép adja fel. Ilyenkor minden kezdődik elölről, addig is a mögöttünk lihegők szép csendben tanulmányozzák a csekkeinken szereplő lakcímünket és összegeket. Piros figyelmeztető vonalról ne is ábrándozzunk, hiszen így is zsebkendőnyi a hatvanezres lakótelep egyetlen postahivatala. "Akinek nem tetszik, beülhet helyettem" - hallatszik innen-onnan az ablakok mögül a fáradt postáskisasszonyok sóhaja, miután valaki rosszallását fejezi ki a Mikszáth Kálmán korabeli technika miatt. Neumann János szülőhazájában ez valóban szégyen, de erről sem a postamesterek tehetnek.

De ez még hagyján. Az igazi rumli akkor áll elő, ha lefagy a számítógép, ilyenkor legjobb feladnunk, és inkább délután vagy másnap kora reggel visszajönnünk, hátha... De nincs hátha, és nincs másnap, a helyzet változatlan, hacsak nem vesszük figyelembe, hogy a miniventilátor is leáll közben, mert már nem bírja szusszal. Ilyenkor a sorban állók párálló teste sajátos illategyveleget állít elő, amin a legkorszerűbb szagelszívó sem segítene. De erről sem a kisaszszonyok tehetnek.

Kézzel iktatják a nagy nyilvántartó könyvbe a kézbesítendő, de át nem vett leveleket, utalványokat, értesítőket. A balhé csak fokozódik, amikor az értesítőként szolgáló fecnin a szöveg vagy a dátum kibogozhatatlan rovásírással van odakarmolva. Ilyenkor ember, illetve grafológus legyen a talpán, aki ki tudja silabizálni, mit is akart velünk közölni a postás bácsi.

Naná, hogy nem sikerül a több száz címből megtalálni a miénket. Miért éppen az lenne meg? Ha nagyon hosszú a sor, ilyenkor jobban tesszük, ha leülünk vagy kimegyünk a szabadba, mondjuk, rágyújtani. Kint árnyékban - ha lenne ilyen - harmincöt fok van, de legalább oxigénhez jutunk, szemben a kalitka nagyságú postahivatal szén-dioxidban dús párás ájerével. "Inkább menjünk nedves szaunába" - kommentálta egyszer a helyzetet Luka bácsi, amikor az elveszett személyi igazolványa helyett várta az újat, és kénytelen volt sorba állni. Helyzetén ugyanis nem segített, hogy a lakásajtóra elővigyázatosan kiírta: "A Roziban vagyok." A postás aznap valamiért nem volt hajlandó helyébe vinni az értékes portékát. Pedig a Rozi meglátogatása - persze, tudjuk, szigorúan munkaidő után - máskor nem igazán idegen a mi postásunktól.

A leghúzósabb, ha gyesen lévő kismamák karon ülő gyerekkel jönnek, akiket, tisztelet a kivételnek, az istenért nem engednek előre, nem beszélve a várandós mamákról, akik olyan fegyelmezetten állnak sorba, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Pedig nem az. Állandó hősnőnk, Terka is így látja ezt, és teljes verbális harci tudását latba vetve ilyenkor szokta jobb belátásra bírni a slusszkulcsukat pörgető, kötegnyi tízezreseket hozó merdzsóbojokat. "Milyen férfiak vagytok ti?" Úgy látszik, ennyi elég. Mi tagadás, Terka hatásosan szokott közbelépni, akkor is, ha a nyugdíjukért állnak sorba harcedzett nénik, ám valahogy mégsem mernek előbbre kéredzkedni. Valaki egyszer meg is jegyezte, hogy hősnőnknek kellene a biztonsági őr szerepét is átvennie.

Hát igen, a biztonsági őr. Ha ránézünk némelyikükre, legszívesebben pohár vízzel kínálnánk őket, s ha lenne, legyezőnkkel enyhítenénk kínjaikon, vagy papír zsebkendőnket ajánlanánk fel addig is, amíg kiérkezik a krízisautó. Egy szó, mint száz, némelyik biztonsági őrünk mintha túlzottan is emberbarát lenne, és inkább Dosztojevszkij regénycíme, a Megalázottak és megszomorítottak jut eszünkbe róluk, nem pedig a fitt harci készség.

De sebaj. Legalább van postánk, nincs is messze, és ahogy kinéz, biztos nem fogják megpályázni egyetlen privatizációs tenderen sem.

Ugyan, kérem, ki akarna egy túlélőtábort magánosítani?

Bent nincs levegõ, de annál nagyobb a hõség
Bent nincs levegõ, de annál nagyobb a hõség
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.