Somogyi Ferenc: megalakulhat a Szülőföld Tanács

Hamarosan megalakulhat a Szülőföld Program keretében felhasználható források elosztásáról döntő tanács - jelentette ki Somogyi Ferenc Temesváron.

"A program keretei megvannak, ami egy kicsit tovább tartott, mint gondoltuk, az azoknak a személyeknek a kiválogatása volt, akik az összes résztvevő számára elfogadható, hiteles tagjai lennének a Szülőföld Tanácsnak" - mondta a magyar külügyi tárca vezetője azt követően, hogy romániai látogatásának első napján megbeszéléseket folytatott az RMDSZ Temes és Arad megyei vezetőivel.

Somogyi Ferenc elmondta, a tagok felére megtette a javaslatot, remélhetőleg hamarosan a tanács összes tagját kinevezik, és a szervezet megkezdheti az érdemi munkát, amely alapvetően fejlesztési célú támogatásokkal járulna hozzá a határon túli magyarok helyzetének javításához. A tárgyaláson elhangzott a fejlesztési tervekhez a tárca várja az projektötleteket a határon túli magyar szervezetektől, vállalkozásoktól.

Halász Ferenc, az RMDSZ Temes megyei elnöke közölte, a bánsági árvíz idején valóban hathatós támogatást kaptak Magyarországról az elöntött települések. A víz levonultával megkezdődnek az újjáépítési munkálatok, az infrastruktúra - utak, vasút és a gátak - helyreállítását a központi kormányzat fedezi, az összeomlott házak rekonstrukcióját pedig épületenként legfeljebb 20 ezer euróval támogatják. A házak berendezésének pótlására és a közösségi újjáépítésre azonban nincs forrás, ezért Rekonstrukció 2005 néven alapítványt hoztak létre, amely az RMDSZ, az egyházak és a civil szervezetek támogatását igyekszik összefogni.

Az árvíz után a magyar kormány elsősorban a közvetlen katasztrófahelyzet elhárításához nyújtott támogatást - közölte Somogyi Ferenc és kifejtette: meggyőződése, hogy Magyarország további támogatást fog nyújtani lehetőségei határain belül a károk mérsékléséhez.

A megbeszélésen elhangzott: az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója alkalmából emlékmű létrehozását tervezik a városban. Annak idején a magyar forradalom hatására mozgolódások voltak Temesváron, amit megtorlás követett, és egy évvel később tíz embert ki is végeztek. A helybéliek az emlékmű létrehozásához magyarországi támogatást is kérnek.

Somogyi Ferenc csütörtökön délelőtt Temesvárott találkozik Razvan-Mihail Ungureanu román külügyminiszterrel. A megbeszélések egyik kiemelt témája az ősszel Bukarestben sorra kerülő közös magyar-román kormányülés előkészítése.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.