Magyar lobbi a japán BT-tagságért?

Szlovénia is szerepet vállal azokban a regionális konzultációkban, amelyeket az Európai Unió következő költségvetése kapcsán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által a napokban tett javaslat ügyében kezdeményezett Budapest - jelentette az MTI. Ebben állapodott meg Somogyi Ferenc külügyminiszter kedden Ljubljanában szlovéniai tárgyalópartnereivel, így Janez Jansa kormányfővel és Dmitrij Rupel külügyminiszterrel, akikkel a kétoldalú kapcsolatok mellett áttekintették az unióban kialakult helyzetet, a pénzügyi, alkotmányos és bővítési témákat.

Somogyi Ferenc újságírói kérdésre azt válaszolta, Magyarország támogatja, hogy Japán az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjává váljon. Arról azonban a kormány a későbbi események fényében hoz végleges döntést, hogy társelőterjesztőként álljon-e a Japán, illetve Németország, India és Brazília állandó BT-tagságát szorgalmazó beadvány mellé. Magyarország álláspontja hoszszú ideje változatlan, már évekkel ezelőtt nyilvánosan és hivatalosan jelezte Németországnak és Japánnak, hogy támogatja az állandó BT-tagságra irányuló szándékát - hangsúlyozta Somogyi. Natvar Szingh indiai külügyminiszter a múlt héten hasonló ügyben járt Budapesten, akit azzal távozhatott, hogy Magyarország Indiát is megfelelő jelöltnek tartja.

A magyar külügyminiszter Németh Zsoltnak, az Országgyűlés külügyi bizottsága elnökének tokiói tárgyalásain elhangzottakra reagált. Mint munkatársunk jelentette, Németh Zsoltot arra kérték: Magyarország legyen társjavaslója annak, hogy Japán állandó tagságot kapjon az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A külügyi bizottság elnöke megígérte, levelet ír Somogyi Ferenc külügyminiszternek, hogy teljesítse a japán kérést.

A Fidesz-politikus telefonon a Népszabadságnak elmondta: szigetországi látogatásán értésre adta, hogy a távol-keleti partnerek közül Japán a legfontosabb, az ország nemzetközi súlya és a közös, demokratikus-piacgazdasági értékrend alapján egyaránt. Budapest az Európai Unióban is "szószólója" lesz a japán kapcsolatnak. Ehhez képest magas rangú japán politikai és üzleti körökben nem értik, miért nem vesz részt Magyarország a mostani japán világkiállításon - mondta el Németh, aki maga is hibának tartja a távolmaradást. Hozzátette: japán tárgyalópartnereivel egyetértve, a vállalkozók és a befektetők iránt barátságosabb gazdaságpolitikai lépéseket látna szívesen otthon. Különösen adózási változásokat sürgetnek a nagy japán cégek, így a Suzuki és a Sanyo is - derült ki Németh helyszíni megbeszélésein.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.