Guantánamói fogoly a Korán meggyalázásáról nyilatkozott

Egy orosz állampolgár, aki másfél évi fogság után tavaly szabadult a guantánamói támaszpont börtönéből, közvetve megerősítette kedden, hogy a foglyokat őrző amerikai katonák rendszeresen, szándékosan meggyalázták a muzulmánok szent könyvét, a Koránt, hogy provokálják a fogva tartottakat.

Az amerikai katonák dobálták, ide-oda rugdalták, WC-be dobták a muzulmán szent könyv példányait - mondta moszkvai sajtóértekezletén Ajrat Vahitov. Mindazonáltal elismerte, hogy soha nem volt szemtanúja ilyen eseteknek, azokról a vele szomszédos cellában fogva tartott palesztin rabtól, illetve több más fogolytól hallott.

Vahirov közölte, hogy korábban az afganisztáni Kandahárban tartotta fogva az amerikai hadsereg, s ott viszont ő maga is számos hasonló esetnek volt szemtanúja. Amerikai őrkatonák cafatokra tépték a Korán számos példányát, sőt ürülékkel teli vödörbe tették a muzulmánok szent könyvét.

Beszámolója szerint amerikai őreik az alvás megvonásával kínozták őt és fogolytársait a guantánamói támaszponton. Mint mondta, egy különleges kihallgatóhelyiségben a padlóhoz bilincselték őket. Amikor az elcsigázott foglyok elszunnyadtak volna, hangos zenével vagy erős fénnyel felriasztották őket kezdődő álmukból. Egy esetben kutyákat uszítottak a foglyokra.

Az amerikai Newsweek magazin jelentette először, hogy a kubai területen fekvő amerikai haditengerészeti támaszpont fogolytáborának őrei legalább egy esetben lehúzták WC-n a muzulmán foglyok szeme láttára a Korán egy példányát. A hírmagazin az amerikai hadsereg belső vizsgálatának megállapításaira hivatkozott. A cikk nyomán erőszakos tüntetések hulláma söpört végig néhány muszlim országon.

Akkor a Newsweek - az amerikai kormány nyomására - visszavonta cikkét, elismerve, hogy bizonyítani nem tudja a benne foglalt állításokat. Június elején a Pentagon mégis elismert öt olyan esetet, amelyben amerikai őrkatonák megszentségtelenítették a Koránt.

Az Egyesült Államok 520 embert tart fogva bírói ítélet nélkül a guantánamói támaszpont börtönében, amely 2002 januárjában létesült. Az amerikai hatóságok a terrorizmus támogatásával gyanúsítják az ott fogva tartott embereket, de legtöbbjük ellen nem indított bírói eljárást. Sok fogoly három évnél hosszabb ideje ott van már, de még csak négy ellen emeltek vádat az amerikai hatóságok.

Vahirovot és hat orosz társát 2004 márciusában engedték szabadon a guantánamói fogolytáborból. Mindannyiukat Oroszországba szállították, ahol három hónapi fogva tartás után tavaly júniusban szabadlábra kerültek.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.