Éghajlatváltozás! Most! (2.)

"A legtöbb trópusi és szubtrópusi régióban csökken a potenciális terméshozam, az elszaporodó kártevők és az éghajlati szélsőségek miatt." - áll az Éghajlatváltozás a világban és Magyarországon című kötetben, amelyből az Afrika szegénységével és a klímaváltozással foglalkozó G8 csúcsértekezlet apropóján összeállítást közlünk.

"Az éghajlatváltozás súlyosbítani fogja a vízszűkösséget a világ számos vízben szegény területén."

Csökkenti a rendelkezésre álló víz mennyiségét a világ számos vízben szegény területén (ez a folyók várható vízhozamából látható), ugyanakkor néhány más helyen növekszik ez a mennyiség (közepes megbízhatóságú állítás). Az édesvíz minősége a magasabb vízhőmérséklet miatt általában romlana."

"Ha a jelenlegi tendenciák nem változnak, 2025-re Afrika művelhető területének egyharmada eltűnik a homok alatt, és 135 millió ember válhat földönfutóvá. A világon a leginkább veszélyeztetett térség a Szaharától délre eső régió és a kínai Góbi-sivatag pereme." - Hargitai Miklós: Európa sivatagosodik

"A tengerszint-emelkedés és a viharok hullámverése különösen súlyos társadalmi és gazdasági kockázatoknak teszi ki a kis sziget-országok és/vagy az alacsonyan fekvő tengerparti területek népességét."

Tuvalu a globális felmelegedés első áldozata - adtuk hírül 2004 februárjában.

"Az éghajlatváltozás hatásai aránytalan mértékben sújtják majd a fejlôdô országok lakosságát, illetve az összes ország szegény rétegeit, ami súlyosbítja az egészségi állapot, valamint a megfelelô élelmiszerhez, a tiszta vízhez és az egyéb erôforrásokhoz való hozzáférés már meglévô egyenlőtlenségeit."

"az üvegházhatású gázok növekvő légköri koncentrációja meg fogja változtatni a szélsőséges események gyakoriságát, erősségét és időtartamát (például több forró nap, hőhullám, illetve nagy csapadék várható;a hideg napok száma ellenben csökken)."

"Gyakori áradások és aszályok, trópusi ciklonok várhatók, az nem tudható még miként változnak a kisebb, lokális események, a zivatarok, a tornádók, a jégeső, jégverés vagy villámlás."

"Az első becslések szerint is harminc millió forintot meghaladó kárt okozott a kedd este Zala megye több települése fölött átvonult vihar" - egy hír június 29-én: "Pusztaapátit, Szilvágyot és Mikekarácsonyfát sújtotta jelentős jégverés." A klimatológusok szerint a mátrakeresztesi, majd a mádi özönvízhez hasonló "kis léptékű" események jóformán előrejelezhetetlenek, de gyakoriságuk várhatóan növekedni fog.

A közeljövőben nem várható "jégkorszak"

"A legtöbb modell az óceáni termohalin vízkörzés 11 gyengülését jósolja, ami az Európa magasabb szélességei felé irányuló hőszállítást csökkenti, ugyanakkor egyik modell sem jósol hirtelen leállást a XXI.század végéig. 2100 után azonban – néhány modell szerint – e vízkörzés teljesen, akár visszafordíthatatlanul leáll."

"Gyakorlatilag visszafordíthatatlan volna néhány olyan éghajlati változás, amely a XXI.századot követôen következhet be. Így a jéghátságok jelentős olvadását vagy az óceáni vízkörzés gyökeres átalakulását több emberöltő alatt sem lehetne visszafordítani."

Minden kár azonban nem kerülhető el az alkalmazkodás révén.
"Az előrejelzések szerint az Arktisz környékén a világátlagnál kétszer-háromszor gyorsabban melegszik a klíma, mint másutt. "A nagy olvadás már megkezdődött" - írták a kutatók. Az összegző tanulmányban öt lehetséges változatot dolgoztak ki. A legrosszabb szerint 2070 környékén már egyáltalán nem lesz jég az Északi-sarkon. A kevésbé pesszimista jóslat sem kecsegtet sok jóval: 2100-ra a jég 50-60 százaléka elolvad. A káros következmények egyike, hogy a tengerek szintje 10-90 centiméterrel megemelkedik. A másik: számos sarki lény életfeltételei, például a jegesmedvéké, megsemmisülnek. Élőlények tízezreinek kellene új lakóhelyet keresni, de ilyet legfeljebb a Déli-sark környéke kínál." (Az Északi-sark klímája jóval gyorsabban melegszik az átlagosnál)

"Minél nagyobb mértékben és minél korábban csökken a kibocsátás mértéke, annál kisebb és annál lassabb lesz a várható melegedés és tengerszint-emelkedés."

"Bármilyen szinten stabilizáljuk is az üvegházhatású gázok koncentrációját,az ebből fakadó melegedés mértéke meglehetősen bizonytalan."

"A tengerszint és a jéghátságok több száz évvel azután is reagálnak a melegedésre, hogy az üvegházhatású gázok légköri koncentrációja stabilizálódott."

"Többméteres tengerszint-emelkedést jósolnak a sarkvidéki jéghátságok és a szárazföldi jég olvadása miatt."

"Nemrég a tengerben még óriási „kémények” léteztek, s azokon keresztül a hideg, sűrű víz a tengerfelszínről a tengerfenékre merült alá, akár háromezer méter mélyre, ám ezek a „csatornák” mostanra szinte teljesen eltűntek. (Az alámerülő hideg víz helyébe a délről érkező meleg áramlat került, amely életben tartotta a körforgást.) Amennyiben ez a mechanizmus lassul, ez azt jelenti, hogy kevesebb meleg érkezik Európába." - Lassul a Golf-áramlat, lehűl Észak-Európa.

Július 12-én 12 és 14 óra között a Nol-vitafórum vendége Takács-Sánta András ökológus, az Éghajlatváltozás a világon és Magyarországon című kötet szerkesztője. Itt várjuk kérdéseiket!

"Az üvegházgáz-kibocsátás csökkentése (korlátozása) enyhítené az éghajlatváltozás természeti és emberi rendszerekre gyakorolt nyomását."

"A korlátozási intézkedések, amelyek a üvegházgázok légköri koncentrációinak alacsonyabb szinteken történô stabilizálására irányulnak, a károk enyhítése révén hajtanának nagyobb hasznot."

"Az alkalmazkodás mindenképp szükséges, hogy kiegészítsük az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló erôfeszítéseket. Ezek együttesen segíthetik a fenntartható fejlődés célkitűzéseinek elérését."

"George W. Bush először jelentette ki, hogy az éghajlatváltozás - a globális felmelegedés - jelentős, hosszú távú ügy, amellyel foglalkozni kell, és amely "bizonyos mértékig" az emberi beavatkozás eredménye." - egy mai hír: Bush üzletet csinálna Kiotóból -: "Bush kizárta, hogy az Egyesült Államok csatlakozzon a felmelegedésért okolt szén-dioxid kibocsátását korlátozó kiotói egyezményhez, mert az szerinte ötmillió amerikai munkahely elvesztését jelentené, és tönkretenné a gazdaságot. Ehelyett a szén-dioxid föld alatti tárolókba szivattyúzását, a hidrogénüzemű gépjárművek fejlesztését, általában a technológiaigényes megoldásokat szorgalmazta. E mögött gazdasági érdek húzódik meg: az USA nem akar terheket vállalni a klímaváltozás enyhítéséért, ellenben szívesen csinálna üzletet a globális problémából."

"A nemzetek éghajlatváltozásra adott válaszlépései hatékonyabbak lehetnek, ha – az üvegházgázok nettó kibocsátásának korlátozására vagy csökkentésére irányuló – intézkedési csomagként vezetik be ezeket. Nemzeti sajátosságoktól függôen a csomag tartalmazhat kibocsátási-, szén-vagy energiaadókat, forgalmazható vagy nem forgalmazható engedélyeket,földhasználati szabályozást, támogatásokat és/vagy ezek megszüntetését, letétvisszafizetés rendszereket, technológiai vagy teljesítményszabványokat, energiaforrás-arányok előírásait, termékek betiltását, önkéntes megegyezéseket, kormányzati kiadásokat és befektetéseket, továbbá kutatás-fejlesztési támogatást."

"Nem a globális felmelegedés ellen, hanem a világ megmentésért kell harcolni." - Metazin: Ne gondolj a környezetre! - "Fontos az is, hogy a környezetvédelem (illetve a világ megmentése) pozitív színben tűnjön fel. Nem az energiatakarékosságról kell prédikálni, hanem inkább azt kell mondani, hogy a környezetbarát energiaipar új munkahelyeket teremt és erősíti a nemzetbiztonságot."

"Az erdők,a mezőgazdasági területek és más szárazföldi ökológiai rendszerek szénnyelő potenciálja jelentős. A szén megkötése és tárolása bár nem feltétlenül tartós, időt hagyhat más alternatívák továbbfejlesztéséhez, illetve megvalósításához."

A korszerű, környezetkímélő energiatechnológiák kifejlesztése és bevezetése

"Környezetkímélô technológiák kifejlesztése és átadása kulcsszerepet játszhat az üvegházgáz-koncentrációk stabilizálásából fakadó költségek lefaragásában."

"Önellátás energiából, olcsó áram környezetszennyezés nélkül, a levegő szén-dioxid-tartalmának feldolgozása üzemanyaggá - mindez ökofuturisztikus vágyálomból valósággá válhat Oláh György Amerikában élő magyar kémikus találmánya, a metanolalapú energiatermelés nyomán." - Metanol autóba, üzemanyagcellába: "Ha egy hasonló fordulat az autóiparban vagy a háztartási energetikában is megtörténik, annak beláthatatlanok lehetnek a következményei - de ez most nem fenyegető, hanem inkább optimista jóslat. Amennyiben csökken a fejlett világ olajfüggősége, egész régiók (a Közel-Kelettől Dél-Amerikáig), ágazatok (az autógyártástól az energiaiparig), olajexportra alapozott gazdaságok (Nigériától Norvégiáig) sorsát fordíthatja más irányba. Az ipari termelés során keletkező szén-dioxid jelentős hányadának újrahasznosítása megoldhatja, de legalábbis kisebbítheti az első számú környezeti krízist. Az olajipar mentőövet (vagy legalábbis hosszú egérutat) kapna, hiszen a szénhidrogén átmenetileg a metanolgyártás alapanyagaként is megmaradna az első számú energiaforrásnak. A legkisebb változást talán a lakossági energiafogyasztók érzékelnék: többségük ma sem tudja, hogy miből lesz az áram, és nem is törődik vele - csak az ára legyen megfizethető."

"Az éghajlatváltozás olyan környezeti kérdéseket érint, mint a biológiai sokféleség csökkenése, az elsivatagosodás, a magas légköri ózonréteg vékonyodása, az édesvízellátás és a levegőminőség, amelyek közül sok vissza is hat az éghajlatváltozásra."

"Minden egyes kihalt trópusi növényfajjal együtt 30 másik vele élő faj tűnik el. Minden kipusztult trópusi fafaj 400 vele élő állat- és növényfajt ránt magával. Ehhez nem is kell mindig közvetlen emberi beavatkozás: pusztán a klímaváltozás következtében a fajok 15-37 százaléka halhat ki." - Az emlősök negyede eltűnhet

"Az országok alkalmazkodási és korlátozási képessége javítható, ha az éghajlat-politikát összehangoljuk a nemzeti fejlesztési irányelvek gazdasági, társadalmi és egyéb környezeti vonatkozásaival."

A Éghajlatváltozás a világban és Magyarországon című könyvből, amelyet a Védegylettel közösen Alinea Kiadó jelentetett meg, a kiadó jóvoltából és engedélyével összefoglalót közlünk. A forrásmegjelölés nélküli idézetek a tanulmányoknból, a cikkidézetek pedig a NOL archívumából származnak. A könyv idézett főbb megállapításai mellett természetesen az azokat alátámasztó érveket, adatokat, táblázatokat, grafikonokat nem tudjuk és nem is akarjuk közölni. Az viszont tényként tűnik ki a tanulmányokból, hogy a globális felmelegedés most zajlik, amelynek számtalan vonatkozása lesz mindannyiunk hétköznapi életére. Tessék tehát higgadtan tájékozódni! Ennek epillanatban a legkézenfekvőbb formája a mindössze 1600 forintba kerülő könyv megvásárlása és elolvasása.

Aszálysújtotta legelõ Ayuthaya tartomány, Thaiföld, 2005
Aszálysújtotta legelõ Ayuthaya tartomány, Thaiföld, 2005
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.