Belgiumban a talaj közeli ózon miatt volt riadó

A múlt hét utolsó munkanapján, amikor a magyar sajtó először adott hírt a közép-európa feletti ózonréteg elvékonyodásának jeleiről, Belgiumban a napos idő hatására kialakult nagy ózonkoncentráció okozott riadalmat. A levegő ózonkoncentrációja meghaladta az Európai Unió által előírt riadóküszöböt.

Péntek délután hat órakor Berendrecht, Schoten, Aarschot, Dessel és Hasselt településeken a 240 mikrogramm/köbméter riadóküszöbnél magasabb ózonértékeket mértek. A helyi hatóságok azt tanácsolták a polgároknak, hogy este 8 óráig ne végezzen nehéz fizikai munkát.

Az ózonkoncentráció mért értéke Belgium több más településén is meghaladta a köbméterenkénti 180 mikrogrammot, erről a lakosságot mindenütt tájékoztatták.

Az ózon kémiai reakció folyamán alakul ki: nitrogén-dioxidból és oxigénből a meleg és a napsugarak hatására nitrogén-monoxid és ózon (O3) keletkezik. Míg a sztratoszférában pozitív a szerepe, hiszen megszűri a Nap káros ultraibolya sugarait, a föld közelében mérgező gáznak számít. Nagy koncentrációban elsorvasztja a növényeket (felborítva az élővilág egyensúlyát), irritálja a tüdőt, s asztmát vált ki az arra hajlamosakban. Sok tudós a felszín közeli ózon egyre nagyobb koncentrációjú jelenlétét ugyanolyan veszélyesnek tartja, mint az ózonréteg elvékonyodását.

(eurohirek.hu)
 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.