Tagadják az emberölést a Simon Tibor halála ügyében

Tagadják az emberölést a Simon Tibor halála ügyében megvádoltak a Fővárosi  Bíróságon kedden kezdődött új elsőfokú eljárásban. A négy vádlott nem kívánt vallomást tenni, ezért a bíróság korábbi nyilatkozataik felolvasásával folytatja a tárgyalást.

Galambos János, elsőrendű vádlott a bíró kérdésére annyit mondott: testi sértésben bűnös, de embert nem ölt.

A többi vádlott tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt elkövetett volna.

Simon Tibort egykori ferencvárosi válogatott futballistát, és soproni szakvezetőt 2002. április 21-én, hajnalban, a fővárosi Café Allure szórakozóhely előtt bántalmazták, és két nap múlva belehalt sérüléseibe.

A nyomozás során előzetes letartóztatásba került mind a négy gyanúsított, de a másod-, a harmad- és a negyedrendűt rövid idő múlva kiengedték.

A Fővárosi Főügyészség halált okozó testi sértés miatt emelt vádat, az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság azonban az alapeljárás első tárgyalásán, 2004 februárjában kifejtette, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján akár emberölésként is minősülhet a cselekmény, és ezért ismét előzetes letartóztatásba helyezte a szabadlábon lévő három vádlottat.

Az elsőfokú bíróság tavaly júniusban kihirdetett ítéletében társtettesként elkövetett emberölés miatt Galambos Jánost 12, a Café Allure három biztonsági őre közül Ország Rolandot és Hegyesi Jánost 10-10, Hajnal Attilát pedig 8 éves börtönbüntetéssel sújtotta, nem jogerősen. Az egyik biztonsági őr a cselekmény idején a készenléti rendőrség állományába tartozott.

A Fővárosi Ítélőtábla idén februárban megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, új eljárást rendelt el, és megszüntette a másod-, harmad- és negyedrendű vádlottak előzetes letartóztatását. Az ítélőtábla indoklásában kifejtette, hogy az elsőfokú ítélet megalapozatlan, pontatlan, a rendelkezésre álló iratokkal ellentétes, tényállása részben hiányos, helytelen következtetéseket tartalmaz, és az indoklási kötelezettségnek sem tesz eleget. A tábla többek között rámutatott arra, hogy  a bántalmazás előtti nézeteltérés, Simon Tibor, illetve társaságának magatartása miatt alakult ki.

Az ítélőtábla a kedden megkezdődött új elsőfokú eljárás számára iránymutatásként megszabta többek között azt, hogy az eltérő vallomást tevő tanúkat szembesíteni kell, egyes vádlottak cselekményét, illetve annak eredményét elkülönítve kell vizsgálni, továbbá kerülni kell az általánosításokat.

Az ügyben Galambos János három éve van előzetes letartóztatásban, és megszakításokkal három vádlott-társa is több mint egy évig volt fogva tartva.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.