Putyin Abramovics szeretne lenni

Gyengülő állami hatalom, erősödő oligarchák jellemzik Vlagyimir Putyin ötéves elnöki uralmát, amely Oroszország széteséséhez vezethet öt-hat éven belül - állítja a moszkvai Nemzetstratégiai Intézet elnöke. A lapunknak nyilatkozó Sztanyiszlav Belkovszkij szerint Putyin nem fog ragaszkodni a hatalomhoz 2007 után.

- Szívesen bocsátkozik jóslatokba Putyinnal kapcsolatban?

- Nem jósolok, egyszerűen másképp elemzem Putyint, mint a politológusok általában. Mások politikusnak tekintik, ám szerintem nincs politikája, működése arra irányul, hogy 2008 után jómódú polgárként biztonságban éljen, távol a felelősségtől.

- A választói törvény módosítása, a Yukos elleni per nem arról tanúskodik inkább, hogy Putyin alatt erősödik a központi hatalom? Nem erre predesztinálja őt KGB-s múltja is?

- Először is: a KGB-s múlt blöff. A titkosszolgálat már a 90-es évek elején leírta Putyint, miután az ő keletnémet ügynöktársa, Klaus Zuchold az NSZK kémszolgálatához kerülve számos, Putyintól kapott információval szolgált a KGB-ről. A drezdai malőr után került vissza Szentpétervárra, alacsony beosztásban, a néhai Anatolij Szobcsak csapatába, és vált két éven belül a város második emberévé. Őt nem a KGB, hanem Roman Abramovics találta ki. Ami az állam megerősítését illeti: a gázágazaton és a politikai retorikán kívül ez hol érhető tetten? Putyin alatt leállt az űrprogram, a 90-es években a posztszovjet térségben létező befolyását Moszkva elvesztette, hamarosan kivonul Grúziából, vietnami bázisait átadta Kínának, amelynek javára egy amúri szigetről is lemondott a májusban kötött egyezményben. Alig van befolyása Szibériára, az orosz Távol-Keletre, ahol szintén Kína erősödik. Eredménytelen a Kaukázusban, nincs felelőse a beszlani vagy a moszkvai Dubrovka Színház elleni terrorakcióknak sem. Egy visszahúzódó regionális hatalom lett Oroszország, és ezzel Putyin elégedett. Nem az állam, hanem egy klán gazdasági erejét növelte Putyin az elmúlt években.

- Nem lehet, hogy az ország politikai befolyásának csökkenése az 1990-es évek rossz gazdasági helyzetével függött össze?

- Az állam megerősítése elsősorban politikai kérdés, nem pedig gazdasági. Erre nem volt és most sincs meg a szándék, miként a szociális kérdések megoldására sem. Annak ellenére sem, hogy a gazdasági helyzet javult. A lakosság nagyobb része azonban az elmúlt évek gazdasági hasznából semmit sem érzékelt.

- Ennek ellenére Putyin még mindig a legnépszerűbb politikus.

- Népszerűsége csökkenőben van, és vidéken már most sokkal kisebb a tetszési indexe, mint a fővárosban. A 70 százalék annak köszönhető, hogy még nincs igazi alternatívája, de ez gyorsan változhat. Itt van például Mihail Hodorkovszkij és a Rogyina párt elnöke, Dmitrij Rogozin.

- A Hodorkovszkij elleni ítélettel a társadalom többsége egyetért. Egy börtönben ülő oligarchának esélye volna az elnökválasztáson?

- Két éve nem mondtam volna ezt. Most azonban ő nem oligarcha, hanem a putyini rendszer áldozata. Ez politikai tőkét jelent. Igaz, hogy Putyin 2004-ben nagyrészt Hodorkovszkij letartóztatásának köszönhetően nyerte meg a választást, de mára mindenki számára világos, hogy ettől függetlenül tovább zajlik a privatizáció, márpedig Putyint sokan épp abban a reményben támogatták, hogy leállítja a privatizációs folyamatot. Hodorkovszkij most rendszeren kívüli független figura, aki túllépett a 90-es évekre jellemző oligarchamentalitáson.

- Putyin az ismeretlenségből került az ország élére. Nem gondoskodhatna Jelcinhez hasonlóan ő is az utódlásról?

- Kijelölt utódot, karizmatikus figurát nem látok az ő oldalán, s mellette nem tudok elképzelni hasonlóan gyors karriert. Putyin hatalmának megőrzésére megvolnának az eszközök, de ő nem akar elnök lenni. Szerintem már 2007 őszén, idő előtt lemond, ahogy Jelcin tette. Szabadon akar rendelkezni a megszerzett vagyonnal, amit elnökként nem tehet. Szerintem ő leginkább Abramovics szeretne lenni.

- Az állam megerősítése és a demokratizálódás nem jelentenek ellentétes folyamatokat Oroszországban?

- A klánok hatalmának megerősítése demokráciával ellentétes. Az állam éppen a klánon kívüli emberek, a civilek védelmére szolgál. Az emberi jogok védelmét biztosítani képes erős állam a civil társadalom fejlődését, nem pedig elnyomását jelenti. Ilyen Oroszországra van lehetőség. Ha azonban az állam nem erősödik meg, az ország széthullik. A putyini vezetés semmit nem tett ennek a veszélynek az elhárítására.

Putyin cár - Kalinyin és Bogdalov kortárs festményén (részlet), mely Repin híres festménye nyomán készült
Putyin cár - Kalinyin és Bogdalov kortárs festményén (részlet), mely Repin híres festménye nyomán készült
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.