Schröder-búcsú Washingtonban?

Bush szerint az Egyesült Államoknak nincs elvi fenntartása az ellen, hogy Németország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja legyen. George W. Bush amerikai elnök és Gerhard Schröder német kancellártegnap közös sajtóértekezletet tartott a fehér házi tárgyalásuk után.Nincs kizárva, hogy kancellárként ez volt Schröder búcsúlátogatásaWashingtonban.

Pénteken esedékes a bizalmatlansági szavazás, amelynek megtartását még elutazása előtt levélben kérte Wolfgang Thierse parlamenti elnöktől.


Schröder a Fehér Házban felvetette Németország igényét az állandó BT-tagságra, megemlítve, hogy tevőlegesen kiveszik részüket a nemzetközi feladatvállalásban, így Afganisztánban és a világ más részein is. Mint a Reuters írta, Németország – Brazíliával, Japánnal és Indiával – egyik kezdeményezője annak, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsát a jelenlegi 15 tagról növeljék meg 25-re. Bush a sajtóértekezleten leszögezte, hogy a világszervezet reformja nem merül ki a Biztonsági Tanács tagságának az átrendezésében, előtte fontos változtatásokat kell végrehajtani az ENSZ-apparátus irányításában, és az Emberi Jogi Bizottság is átalakításra szorul. Az Egyesült Államok egyébként egyetlen ország BT-tagságát sem ellenzi – hangoztatta.


A sajtóértekezlet fényében a találkozó másik fő témáját az iráni elnökválasztás esetleges következményei, Teherán atomfegyverkezési ambíciói alkották – jelentette az MTI.
Bush elnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy Irán atomfegyvereket állítson elő. Leszögezte, hogy ezt az álláspontot világosan és egyhangúlag a teheráni kormány értésére kellene adnia az Egyesült Államoknak és az Európai Unió három tagállamának, Németországnak, Franciaországnak és Nagy-Britanniának, amelyek a nukleáris program békés céljának a garantálásáról tárgyalnak Iránnal. Szavai szerint az Egyesült Államok továbbra is együttműködik a három EU-tagállammal, hogy egységesen megüzenjék Teheránnak: elfogadhatatlannak tartják, hogy atomfegyvert fejlesszen ki, vagy megteremtse a képességet az ilyen fegyver kifejlesztésére.


Bush elnök a sajtóértekezleten azt mondta, hogy „nem szabad és tisztességes”, ha senki által nem választott emberek egy csoportja dönti el, kit lehet megválasztani. Schröder kancellár viszont diplomatikusabban fogalmazott, mondván, tudomásul vették, hogy az irániak új elnököt választottak, amit tiszteletben kell tartani. Arra is utalt, hogy a győztes, Mahmud Ahmadinezsad a konzultációk folytatását ígérte az iráni nukleáris programról.
Scott McClellan elnöki szóvivő még a fehér házi tárgyalások előtt kételyeinek adott hangot, hogy az Iránnal folytatott konzultációk sikerre vezethetnek. „Meglátjuk, mit hoznak a tárgyalások. Már megmondtuk, okunk van a kételkedésre. Majd elválik, mi a valódi szándéka az Iránt irányító, senki által meg nem választott személyek szűk csoportjának” – mondta a szóvivő.

Irán lesz az egyik fõ kérdés a Bush-Schröder-találkozón
Irán lesz az egyik fõ kérdés a Bush-Schröder-találkozón
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.