Jogvédők: emberjogi sérelmek az Egyesült Államokban

Amerikában élő több tucat muzulmánt vettek őrizetbe, és tartottak hónapokig fogva hatóságok a 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadások után - jelentették hétfőn a Human Rights Watch (HRW) és az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) emberi jogi szervezetek.

A HRW 101 oldalas jelentése szerint legkevesebb 70 ilyen őrizetbe vétel történt azon amerikai törvény alapján, amely lehetővé tette olyan "fontos tanúk" lefogását, akik gyaníthatóan lényeges információkkal rendelkeznek a terrortámadásokról.

A 70 őrizetesből, akiknek harmada két hónapot, néhányan fél évet, egyvalaki pedig több mint egy évet töltött rács mögött, csak "maroknyi" gyanúsított ellen emeltek aztán vádat, s mindössze tizenhármuktól kért utóbb bocsánatot az amerikai kormány.

A méltánytalanságok szinte kivétel nélkül a Közel-Keletről, Elő-Ázsiából és Dél-Ázsiából származó férfiakat értek. Legtöbbjükre őrizetbe vételükkor fegyvert fogtak, sokukat magánzárkákba csukták, zaklatták, s volt, akit bántalmaztak is - olvasható az emberi jogi jelentésben.

Az őrizetesekkel nem közölték, mivel vádolják őket, s nem léphettek kapcsolatba azonnal jogi képviselővel.

A jelentés kitér arra is, hogy a vád nélkül fogva tartottakra elengedésük után ferde szemmel néztek munkaadóik, szomszédaik és ismerőseik.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.