A világ legnagyobb közvetítése lesz a Live 8

Az élő közvetítések történetének eddigi legnagyobb közönsége fogja látni és hallani a jövő szombati, öt világvárosban megszervezett koncertsorozatot, amelynek szervezői a harmadik világ nyomorára akarják felhívni a legfejlettebb ipari hatalmak figyelmét. Szombati londoni sajtóhírek szerint azonban csak Nigériában ugyannyi pénzt loptak el a korrupt rezsimek, amennyit egész Afrika kapott a nyugattól az elmúlt negyven évben.

A Bob Geldof kezdeményezte, ingyenes Live 8 koncertsorozat, amelyet a nyolc vezető ipari hatalom (G8) skóciai csúcstalálkozója elé időzítettek - innen a cím, amelynek angol kiejtése egyben a húsz évvel ezelőtti, legendás Live Aid segélykoncert elnevezésére is utal - Londonban, Rómában, Berlinben, Párizsban és az amerikai Philadelphiában rendezik, világsztárok fellépésével.

A szervezők szombaton Londonban közölték: tévén, rádión, az interneten, sőt mobiltelefonon hozzávetőleg 5 milliárd emberhez fog eljutni az öt koncert közvetítése. Kevin Wall producer a sajtótájékoztatón azt mondta: ez lesz a történelem eddigi legnagyobb élő közvetítése.

A koncertek közül a londoni lesz a legnagyobb: a Hyde Parkban, ahová több mint 150 ezer jegyet sorsoltak ki a jelentkezők között. Fellép mások mellett a negyed százada először, erre az alkalomra   összeálló Pink Floyd, valamint Sir Paul McCartney, Sir Elton John, Mariah Carey, Madonna, Robbie Williams, a Coldpay, Dido, a REM, a soul 18 éves, máris Aretha Franklinhez hasonlított angol világüdvöskéje, Joss Stone, és lehet, hogy a Status Quo is.

A megarendezvény meghirdetett célja a G8-országok - Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Oroszország, Németország, Olaszország, Kanada, Japán és Franciaország - július első hetében Skóciában összeülő állam- és kormányfőinek figyelmeztetése arra, hogy a szélsőséges szegénységben élő fejlődő országokban három másodpercenként hal meg egy-egy öt éven aluli gyermek a nyomor következtében.

Nagy-Britannia, a Nyolcak idei soros elnöke kezdeményezte is a legszegényebb, súlyosan eladósodott országok tartozásának 100 százalékig terjedő leírását, de a szombati The Daily Telegraph szerint - miközben a brit kormány afrikai Marshall-tervet hirdetett meg - csak a nigériai rezsimek hat Marshall-tervnek megfelelő pénzt loptak el.

A legnagyobb konzervatív brit napilap által idézett, a nigériai korrupcióellenes bizottság által összeállított adatok szerint a legnépesebb afrikai országot 1960 - a függetlenség elnyerése - és 1999 között uraló vezetők összesen 220 milliárd dollár közpénzt sikkasztottak el. Ez a földrész egészének ugyanezen idő alatt nyújtott teljes nyugati segélyösszeggel egyenlő.

Az országnak 35 milliárd hordós bizonyított olajkészlete van - ez tette lehetővé a több százmilliárdos lopást -, ugyanakkor a 130 milliós lakosság kétharmada mélységes nyomorban él, harmada írástudatlan, és 40 százalékának nincs biztonsággal fogyasztható ivóvize - áll a brit lap cikkében.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.