Cuzco legalizálná a kokacserjét

A kokacserje termesztésének jogát iktatták törvénybe a héten az egykori inka birodalom ősi központjában, a perui Cuzcóban. A jelentős idegenforgalmat bonyolító, nagy múltú város főterén kétezer környékbeli indián lakos jelenlétében Carlos Caresma tartományi elnök azzal indokolta döntését, hogy a kokacserjét, amely az inkák szent növénye volt, három közeli völgyben történelmi idők óta kultiválják.

A törvény értelmében az említett három körzetben a jövőben szabadon engedélyezett a kokacserje termesztése. A parasztok üdvrivalgással fogadták a bejelentést. Egy helybeli pap jelképesen meg is áldott több bála kokalevelet.

Mint a helyi sajtó beszámolt, estére valamelyest visszatáncolt a tartományi elnök, miután Limából, maga Carlos Ferrero kormányfő figyelmeztette, hogy nincs joga saját ilyen törvényt hoznia. A kokain alapanyagául szolgáló kokacserje termesztését szigorúan szabályozzák a dél-amerikai országban. Ferrero sietett megnyugtatni a külvilágot, hogy Peru tartja magát a nemzetközi megállapodásokhoz. A hazai legális szükségletet kilencezer tonnába határozták meg, miközben az említett három Cuzco környéki völgy ennek három-négyszeresét is megtermelné. Az ENSZ adatai szerint Peruban az illegális kokacserje termesztés így is 14 százalékkal, a kokain előállítása pedig 23 százalékkal nőtt a múlt évben - írta az AP.

Peru kokatermésének egy kis részét legálisan értékesítik - gyógyszer-alapanyagként, illetve teafűként. Ám becslések szerint a perui kokacserje 80 százaléka a kábítószercsempészekhez kerül.

Cuzco alelnöke, Alejandro Uscumayta szerint a helybéli parasztok nyomora, illetve a tüntetések miatt döntöttek a kokatermesztés engedélyezéséről. Az utóbbi hetekben, hónapokban - Bolíviához hasonlóan - a parasztok úttorlaszokat emeltek, veszélyeztetve a turizmust. Az őslakosok szerint a kokalevél - amelyet akár egész nap rágnak - és az abból készült tea segít elviselni a magaslatot, csökkenti az éhségérzetet. További probléma, hogy az Andok három-négyezer méter magasan fekvő fennsíkján nincs olyan termeszthető alternatív növény, amely pótolni tudná a kokacserjéből származó bevételt - érvelt a cuzcói politikus.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.