Ózonlyuk Közép-Európa felett

Ózonlyukat fedeztek fel a meteorológusok Közép-Európa felett; a hatóságok Csehországban egészségügyi figyelmeztetést adtak ki, s a lyuk hatása június végéig Németországban is érezhető lesz.

Cseh szakemberek az elmúlt hétvégén 8,44-es, rekordértékű ultraibolya sugárzást mértek az ország területén, s szerintük az ok egyértelműen az ózonréteg elvékonyodása. A mért érték már veszélyes lehet a fehérbőrűek számára.  

A hét közepén némileg (8,0-as szintre) mérséklődött az ultraibolya sugárzás indexe, azonban a még mindig magas érték jelentős mérséklődése az előrejelzések szerint nem várható rövid időn belül.  

A kormány kéri a napszemüveg használatát 


A vékony ózonréteg Németország, Ausztria és Szlovákia egyes részei felett is megtalálható, s az Európai Űrhivatal atmoszférát figyelő szervezete a hónap végére magas UV-indexet jósolt Berlin, Frankfurt és Bécs környékére. 

A cseh kormány arra kérte a polgárokat, hogy a hétvégén kevés időt tartózkodjanak a napon, védjék a bőrüket naptejjel, viseljenek napszemüveget.  

„Valami megváltozott” 


Szakértők szerint a Közép-Európa feletti ózonréteg az elmúlt évtizedben kezdett el vékonyodni. A jelenséget a 12 kilométer magasságban lévő felhők mérséklik, ezek a felhők azonban most északra vándoroltak. 

„Valami megváltozott az alacsony sztratoszféra levegőkeringésében” - nyilatkozta a német sajtóban egy cseh szakember. Karel Venicek szerint a módosulást nem az ózonréteget elfogyasztó kémiai elemek okozták, s nem zárható ki annak a lehetősége, hogy a jelenségnek köze van a globális felmelegedéshez. 

(eurohirek.hu)
 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.