"Döntetlenre állnak, és mi is velük"

Kupa Mihály nem zárja ki, hogy a Centrum párt együttműködjön az 2006-os választáson az MDF-fel. A Centrum párt elnöke szerint képviselőjelöltjeik jövőre helyben fogják eldönteni, kit támogassanak a második fordulóban. Kupa bírálja Orbán mindenkinek mindent ígérő programját. Gyurcsány terveit nem biztos, hogy politikailag sikeresnek, de reálisnak tartja.

- A köztársaságielnök-választás a pártok között is mozgást idézett elő. A történtek után változott a Centrum párt terve, hogy önállóan indul 2006-ban?

- Nem változott. Örömmel látom, hogy egyre többen leszünk. Sorra alakulnak megyei szervezeteink, jövő héten kezdjük megbeszélni a követendő stratégiát.

- Miből finanszírozzák a kampányt?

- Szerencsések lennénk, ha annyit költhetnénk, mint a két kisebbik parlamenti párt. Nem véletlenül mondom a két kisebbiket... Nemrég olvastam ugyanis, hogy a két nagynak a hajrában havonta másfél milliárdot kell költenie, ha mindenhol látszani akar. Ezzel végképp nem tudunk versenyezni. Azonban van állami támogatásunk, keresünk szponzorokat is. Azt azért nem állítom, hogy dőlni fog hozzánk a pénz. Szerény, de sikerrel kecsegtető kampányunk lesz.

- Mintha a Fidesz és az MDF végképp szakított volna. Ön is így látja?

- Politikában soha ne mondjuk azt, hogy soha, de a jelek valóban ezt mutatják. Az elnökválasztás kihozta a két párt közötti, egyre nyilvánvalóbb különbségeket.

- Ez tágítja a Centrum mozgásterét?

- Ezt még nem tudom. Egyelőre azt látom, hogy mindenki középre húz: Nemzeti Konzultáció, Sikeres Magyarországért. Mindenki mindenkinek üzenni akar. Kivárunk, és figyeljük a fejleményeket.

- Az egyedül maradt MDF-fel összefogva önök is könnyebben elérhetik az öt százalékot.

- Nincs kizárva, hogy együttműködünk velük, bár a most kezdett vagdalkozásuk nem a mi stílusunk. Konkrét ígéretet azért sem mondhatok, mert jobb lenne azt látni, mit mutatnának a társadalomnak a gazdaság dinamizálása, a munkanélküliség, az egészségügy vagy a szociálpolitika területén.

- A második fordulóban a Centrumnak támogatnia kell valamelyik oldalt. Melyikkel tenné?

- Ma azt mondom, mindenütt azok mellé álljunk, akik a helyben élők érdekeit jobban képviselik.

- Tehát aki az első fordulóban nagyobb bizalmat kapott? Pécsett ez lehet szocialista, Bácsalmáson fideszes?

- Pragmatikusan, az adott személytől és programjától függően döntünk majd. Ha úgy tetszik, "hallgass a szívedre", igaz, ezt nem a régi kampánydalra utalva mondom.

- Akkor kérdezem máshogy: Orbán Viktor többek között adócsökkentést, teljes foglalkoztatottságot ígér, Gyurcsány Ferenc ennél visszafogottabb. Elveti a választási költségvetést, inkább a 100 lépés sikerére apellál. Mint pénzügyi szakembernek, melyikük szándéka a szimpatikusabb?

- Örülök, hogy konkrétan nem az adórendszer tervezett módosításáról kérdezett, arról ugyanis egyelőre nincs, mert nem lehet mondanivalóm. Az a rendszer amúgy is érzékeny, óvatosan kell bánni vele. Ami a két politikus felvetését illeti - nem megbocsátva, de -, el kell ismerni, hogy egy ellenzéki párt esetében természetes, hogy fűt-fát megígér. Kerül, amibe kerül. De Orbán tervei - az állami kiadások általa nemigen említett jelentős csökkentése nélkül - megvalósíthatatlanok. Nem lehet egyszerre mindenkinek nyugdíjat emelni, adót is csökkenteni, ha nem beszélünk az ellentételezésről. Látható, hogy a felek a 2007-től remélt pénzesőre várnak. Más kérdés, hogy az Európai Unió nem fogadta el a költségvetését, és ki tudja, mikor teszi. Gyurcsány szándéka és óvatossága - látva, hogy szűk a mozgástér - reális, de politikailag nem biztos, hogy sikeres. Mert bár az emberek többsége józanul látja a világot, az ígérgetést azért jó néven veszik. Ez ügyben sem kötelezném el a Centrumot, szeretnénk alanyi jogon a parlament tagja lenni. Tehát azt mondhatom, döntetlenre állnak, és mi is döntetlenre állunk velük.

"Szerény, de sikerrel kecsegtetõ kampányunk lesz"
"Szerény, de sikerrel kecsegtetõ kampányunk lesz"
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.