A történet, amelyben mindenki hibázott

Egy helyen van ismét a két Zombori fiú, és az édesanyjukkal is beszéltek telefonon. A szülők közti pereskedés folytatódik. A gyermekvédelmi szakember szerint módszertani levelet kellene kiadni, hogy legalább a szakma tisztában legyen vele, miként lehet elkerülni azt, aminek most sem lett volna szabad megtörténnie.

"Két fél gyémánt" - így nevezte állítólag szüleit Zombori Sebastian utolsó magyarországi estéjén, jelezve: mindkettőjüket szereti, s ragaszkodik hozzájuk.

Ez a megfogalmazás is tükrözi azt, amit a német pszichiáterek is közöltek: nincs a fiúval komoly gond, nincs szükség Sebastian intézeti kezelésére. De a szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérik a magyar kisfiút. Zombori Sebestyént már szerda este megvizsgálták a német orvosok, majd édesapjával hazaengedték bonni lakásukba, ahol ötéves öccsével lett teljesebb a család. Arról, hogy hol lesz a két fiú végleges otthona, majd a német bíróság dönt, egyelőre azonban törvényesen Németországban kell maradniuk.

Tegnap délelőtt telefonált Makóra Zombori János: mind Sebastian, mind öccse, Krisztián váltott néhány szót édesanyjukkal - mondta el lapunknak Bálintné Lakatos Rózsa, a gyerekek nagymamája. Hozzátette: a gyermekelhelyezési per folytatódik ugyan, ám bízik abban, hogy a szülők ezentúl a gyerekek érdekében szót tudnak érteni egymással. Arra a kérdésre, hogy terveznek-e németországi látogatást a közeljövőben, Bálintné Lakatos Rózsa azt felelte: egyelőre nincs napirenden az utazás, megvárják, amíg lecsillapodnak a kedélyek.

Közben a család története egyre teljesebben bontakozik ki a nyilvánosság számára is. Sebastiant és öccsét tavaly húsvétkor hozták el szülei látogatóba anyai nagyszüleihez. Zombori Krisztina, az édesanya nem engedte vissza a fiúkat Németországba. Arra hivatkozott: bántalmazás nyomait fedezte fel Sebastian testén, s a gyerek is elpanaszolta azt, hogy apja többször megverte őt. Az édesapa, Zombori János a kisebbik fiút anyja akarata ellenére - egyébként jogszerűen - magával vitte.

Az apa Sebastian visszaszerzéséért bírósági eljárást indított. Az ügy előzménye, hogy a fiúk édesanyja két éve édesapjuknál hagyva mindkét gyermekét, elköltözött. Egy év múlva a német gyámhivataltól kérte, hogy hazahozhassa gyerekeit, ahol ezt nem engedélyezték. Ők azt mondták: a gyerekek itt nőttek föl, egy éve már ebben a környezetben éltek, s szokták meg, hogy édesapjuk egyedül neveli őket. Így maradtak ott tavaly húsvétig. Sebastian azóta Makón járt iskolába.

Az iskola néhány percre volt otthonától, Sebastian szeptember és március között mégis kollégiumban lakott. Bálint Béla, a fiú nagypapája szerint azért, mert a fiúnak hiányzott a testvére, s így döntöttek a kollégium mellett, hogy minél többet lehessen gyerekek között. Később, a fiú körül kialakult botrány miatt vették ki a kollégiumból. Zombori Krisztina többször hangoztatta: nem volt szándékában felrúgni a bonni bíróság előtt megkötött egyezséget, erre a körülmények vezették. Elmondása szerint folyamatosan próbált kapcsolatot tartani kisebbik gyermekével, ám a levelekre, kiküldött csomagokra sosem érkezett válasz.

A fiú édesanyjának ügyvédje, Erdélyi Miklós azt mondta: Sebastian elvitelével az ügy nincs lezárva. Jelenleg a Németországban élő apa jogosult ugyan Sebastian és ötéves öcscse, Krisztián tartózkodási helyének meghatározására, viszont mind a Szegedi Városi Bíróságon, mind a bonni bíróságon folyamatban van a gyermekelhelyezési per a most elvitt kisfiúra és öccsére vonatkozóan, valamint tart a szülők válópere is - tette hozzá.

Az ügyvéd szerint Zombori Krisztina most is találkozhat gyerekeivel Németországban, álláspontja szerint ezt a jogát nem veszítette el azzal, hogy a bíróság határozata ellenére tartotta Sebastiant Magyarországon. Erdélyi Miklós érvelése szerint ugyanis az anya a gyermek érdekében, annak akaratának megfelelően cselekedett.

Azt pontosan még nem tudni, összesen hány per indul az ügyben, az anya azonban egyre biztosan számíthat. - Gyermekelhelyezés megváltoztatása miatt perelik Zombori Krisztinát, illetve rágalmazás miatt ismeretlen tettes ellen adtunk be keresetet - mondta Kollár Andor, az apa ügyvédje, aki azonban elsősorban azt szeretné, ha végre lezárulna az egész ügy.

A jogi kérdések mellett gyermekvédelmi szakemberek kollégáik szerepét is tisztázni szeretnék. Herczog Mária szociológus a gyámügyesek, a családsegítők, a védőnők, illetve az iskola munkáját "keresi" a történtekben: az ő feladatuk lett volna a helyzet kezelése. - Ez a gyerek súlyosan veszélyeztetett helyzetben volt, de egyik felelősnek sem jutott eszébe, legalábbis tudtommal, figyelni a gyereket. Ahogy senki sem lépett közbe, amikor elindult a hisztéria, holott kutya kötelességük lett volna leállítani ezt a folyamatot - mondta a szakember, aki szerint Magyarországon évente legalább száz hasonló külföldi elhelyezési ügy van, szerencsére mégsem foglalkozik velük a sajtó. Ami most, vagy a nevelőapját meggyilkoló Simek Kitti ügyében is történt, szerinte bűn. Herczog Mária úgy véli: minden ilyen ügyet a szakma szigorú szabályai szerint kellene kezelni, s amikor lezárulnak, végignézni, mennyire mentek rendben a dolgok, majd a későbbiekre vonatkozóan módszertani levelet kell fogalmazni.

Apa és fia
Apa és fia
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.