Ujjnyomatok az útlevélborítóban

Németországban már november elsejétől forgalomba kerülnek a biometrikus azonosító adatokkal és mikrocsippel ellátott új útlevelek.

Az 59 euróba, (mintegy 14 700 forintba), a korábbi 26 eurós ár több mint kétszeresébe kerülő úti okmányok részben megfelelnek annak az amerikai elvárásnak, hogy a vízummentes utazást lehetővé tevő programban (Visa Waiver program, VWP) szereplő országok a hamisítással szemben ultrabiztonságos útlevéllel lássák el polgáraikat. A német hatóságok a tervek szerint 2007 tavaszától bocsátanak ki olyan útleveket, amelyek borítójába két ujjnyomatot is rögzítenek.

Az Egyesült Államok június közepén haladékot adott a VWP kategóriába tartozó huszonhét államnak, köztük Németországnak a biometrikus adatokat tartalmazó útlevél bevezetésére. Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter közlése szerint a 2005. október 26-i határidőt egy évvel meghosszabbították, miután az Európai Unió illetékesei lehetetlen küldetésnek nevezték, hogy a megszabott időpontig megteremtsék a szükséges technológiát.

Amerikai részről a terrorizmus elleni harccal indokolják a biometrikus útlevelek szükségességét. A Bush-kormányzat még az idén nagyszabású konferenciát rendez arról, hogy az útlevelekbe és más személyazonossági igazolványokba milyen eljárásokkal lehet az ujjnyomatokat és íriszazonosítót tartalmazó mikrocsipet "beépíteni".

A VWP kategóriába tartozó országok állampolgárai turisztikai célból kilencven napot tartózkodhatnak vízummentesen az Egyesült Államokban. A VWP-be szigorú feltételek teljesítése esetén lehet bekerülni: az elutasított vízumkérelmek aránya nem haladhatja meg a három százalékot. Kelet-Közép-Európából eddig csak Szlovénia tudta átlépni a küszöböt, Magyarország esetében az elutasítások száma csökken, de még mindig magas.

George W. Bush elnök az idén februárban vízummenetrendet hirdetett meg az USA kelet-közép-európai szövetségesei számára. Nemrégiben Budapesten járt amerikai törvényhozók arról beszéltek, hogy a beutazási feltételek kapcsán mindenkivel szemben egyenlő elbánást kívánnak biztosítani.

Itthon is jön a mikrocsip, az ára még ismeretlen

A biometrikus azonosítókat tartalmazó mikrocsipes útlevél bevezetésének határideje az Európai Unióban változatlanul 2006 szeptembere - közölte kérdésünkre Urbán György, a Nemzeti Vízum- és Okmánybizottság elnöke. Urbán azért sem gondolja, hogy az amerikai döntés nyomán más határidőt szabnának meg, mert az új úti okmány kifejlesztésére a tagállamok jelentős összeget költöttek el. Az útlevélcserére a magyar hatóságok felkészültek, s arra várnak, hogy a kormány döntsön a források biztosításáról. Arról Urbán nem kívánt nyilatkozni, hogy pontosan mekkora kiadásra lehet számítani, így az illetékek esetleges változásáról sem beszélt. Annyit árult el, hogy a költségek emelkedése miatt - nő az okmány előállítási ára, speciális eszközöket kell beszerezni a mikrocsip olvasásához - nálunk is a németországihoz hasonló mértékű illetéket kell majd bevezetni. (A tíz évig érvényes útlevélért ma nyolcezer forintot kell fizetni, míg az 59 eurós német illeték kb. 14 700 forintnak felel meg.) A rendszer bevezetésének költségeit a belügyminiszter korábban tízmilliárd forintra becsülte, hangsúlyozva: az összeg egy részét már a 2006-os költségvetésnek tartalmaznia kell. (L. K.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.