Csődközelben eltűnt az építési napló

Csődközeli állapotba sodorta Esztergomot a Prímás-szigeti befejezetlen élményfürdő, amely az önkormányzat jobboldali többségének megalomániás kirakat-beruházása - állítják helyi ellenzéki képviselők.

Esztergomi "látkép": a leendő fürdő épülete fölött a bazilika és a vár magasodik, lent kiásott alapok, földhányások, halomba rakott burkoló anyagok - a kép egy javában zajló építkezésre utalna. De munkások helyett kigyúrt őrző-védők jönnek-mennek a kerítés mögött, kívül is fekete formaruhások figyelik a terepet, árnyékba állított autókból. Az önkormányzat megbízásából teszik - tudjuk meg utóbb Takács Istvántól, az esztergomi polgármester sajtófőnökétől. A testület ugyanis az elmúlt napokban felbontotta a szerződést a generálkivitelezővel, a Contur-Bau Rt.-vel. A cég másnap pakolni kezdett az építkezésen.

Azon a bizonyos múlt heti önkormányzati ülésen éjjel három órakor Meggyes Tamás fideszes polgármester a szerződésbontással végre beismerte, hogy az általa idehozott céggel és az elvárt feltételekkel nem valósíthatja meg a fürdőt - állították az ellenzéki képviselők ugyan 2001-ben maguk is egyetértettek a vendégmarasztaló létesítmény megvalósításával, csakhogy a kivitelezés során - mint állítják - az eredeti tervből hagymázas őrület lett. A 2001-ben 900 milliós állami támogatással induló beruházást ez év február végén kellett volna átadni, ám az épület jelenleg is hetven-nyolcvan százalékos készültségi állapotban várja a befejezést - az pedig nem mostanában lesz - hangoztatják az ellenzékiek. A tervező 2,1 milliárdos építményre kapott megbízást, amely most - a hitelek kamata és az ingatlan ára nélkül is - közelít a négymilliárd forinthoz. Ha a többszörösen módosított határidőre, szeptember 15-ére sem lesz átadás, a városnak vissza kell fizetnie a 900 milliós állami támogatást. A határidőcsúszást tetézik még az alvállalkozók követelései, amelyek - az ellenzékiek információi szerint - közel vannak a négyszázmillió forinthoz. Pontos adatokat erről nem tudnak, a munka menete a képviselők számára nehezen követhető, az építkezésre be sem tehetik a lábukat - mondják. A legutóbbi testületi ülésen például a polgármester tájékoztatásából az derült ki, hogy elveszett az építési napló.

Menet közben derült fény arra is, hogy neve és a pályázati kiírás ellenére a fürdő sem termál-, sem gyógyvízzel nem rendelkezik. Már több százmilliót ráköltöttek az építményre, amikor a Kis-Duna alatt átfúrva a szomszéd strand vizét kellett bevezetni a fürdőbe, lévén, hogy a területen nem leltek használható kutat - állítják ugyancsak ellenzéki képviselők, akik szerint hasonló nagyságrendű, szintén a Széchenyi tervpályázaton nyert beruházások már rég átadásra kerültek Győrött, Debrecenben, Pápán, s bekerülési költségük sem lépte túl a két és fél milliót. Az esztergomi városvezetés azonban - szerintük - felelőtlenül csődközelbe hajszolta a várost a beruházással.

Mindeközben azon a bizonyos testületi ülésen - ahol Meggyes Tamás a baloldali és független képviselők szerint a szerződésbontással abban a szerepben tetszelgett, aki majd megmenti Esztergomot az egyébként általa megbízáshoz jutott kivitelezőtől -, a jobboldali képviselők 2,8 millió forint jutalmat szavaztak meg a polgármesternek. S e jutalommal egy időben még hatszázmillió hitel felvételéről is döntöttek. Fel is tették a kérdést: lehetséges, hogy a polgármester a jövő évi előrehozott fejlesztési hitelből veszi fel jutalmát? S mit is jutalmaztak tulajdonképpen?

Az ellenzék szerint a pazarlást. Ebben az évben 12 új cég létrehozásáról döntött a testület: ezek ügyvezetői jórészt a polgármester baráti társaságából kerülnek ki, miközben a cégek létrehozása, fenntartása százmilliós nagyságrendű. A meglévő cégeknél pedig sem szakmai, sem gazdasági ellenőrzés nincs - egyben pedig milliós sikkasztás gyanújával folyik nyomozás. A város kastélyt vásárolt külföldön, értékbecslés nélkül, hetvenmillióért, működtetésére nincs üzleti terv. A kétszáz főre duzzasztott városházi közalkalmazottak között ott találni több jobboldali képviselő hozzátartozóját. S most itt az élményfürdő botránya.

Takács István, a polgármester sajtófőnöke érdeklődésünkre elmondta: a testület lehívta a kivitelező bankgaranciáját, azt a 440 millió forintot, amely éppen az ilyen előre nem látott helyzetekben tesz jó szolgálatot - ez esetben a fürdő befejezését garantálja. Azt ugyan még nem tudni, hogy a kötbérköveteléshez hozzájut-e a város, néhány héten belül mindenesetre meggyorsított közbeszerzési pályázattal kiválasztják az újabb fővállalkozót, s megtartva az alvállalkozókat, az idei utószezonra befejezhető a fürdő építése.

Ami a polgármesteri jutalomra vonatkozó állítást illeti, arról Takács István nem kívánt nyilatkozni, arra hivatkozva, hogy az ügyben sajtóközleményt adnak ki.

Lengyel József, az Esztergomi Fürdő Rt. vezetője azt mondta: bár nem esztergomi lakos, nagyon szomorú, amiért az ország egyik legnagyobb fürdőberuházása politikai felhangok közt zajlik. Ő viszont mindennek ellenére csak szakmai kérdésekről hajlandó vitatkozni - mégpedig hozzáértőkkel. Ezután laikusként azt kérdeztem: gyógyvíz, termálvíz lesz-e a fürdőben? Lengyel József azt válaszolta: ásványvíz minőségű a víz, de ebbe ne menjünk bele, mert hetekig kellene magyaráznia. Mindenesetre a kút ugyanaz, amire az eredeti vízjogi engedélyt kapták, az ellenzékiek állításával szemben nem kellett más kutat keresni. Egyébként is minden jogszerűen és engedélyek birtokában történt. A generálkivitelező újabb kívánságait viszont a testület nem hajlandó teljesíteni, ezért a szerződést felbontotta. Emiatt a várost nem éri anyagi kár - állította Lengyel József. Csak elvégzett munkáért, eredeti megállapodás alapján fizetett, a végöszszeg nem módosult, a bankgarancia pedig a mielőbbi befejezést segíti elő. A beruházáshoz újabb hitelt nem kért az önkormányzat, az sértené a közbeszerzést is. Azon a csütörtöki éjszakán megszavazott hitelfelvétel másra vonatkozott, hiszen más beruházásai is vannak a városnak - állította határozottan Lengyel József, hozzátéve: a fürdőt az idén mindenképpen átadják.

Az esztergomi képviselő-testület jobboldali többségű: a padsorokban a fideszes polgármester mellett kilenc fiatal demokrata, két MDF-es, két jobboldali egyesület képviselője és két független városatya ül. A balodalt négy MSZP-s és öt független képviselő alkotja. Két további független képviselő hol ide, hol oda szavaz.

Most éppen nem épül tovább
Most éppen nem épül tovább
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.