Gördeszkások járdára szorítva

Budapesten nincs megfelelő hely a gördeszkázáshoz. Pedig ezt az extrémnek nevezett sportágat egyre többen űzik, elsősorban fiatalok. Az idén Budapest is csatlakozott a gördeszkások világnapján (már nekik is van) megrendezett nemzetközi eseménysorozathoz a GOSkateboardingDay-hez, melyet kedden tartottak a Hősök terén.

Az eseményt egy sportcikkeket árusító üzlethálózat szervezte, amely a hazai gördeszkázás legfőbb támogatója. Az volt a célja, hogy összehozza a budapesti gördeszkásokat, és együtt guruljanak át a városon Budára, az egyetlen skate-parkba. Egyedül ott van lehetőség arra, hogy biztonságos körülmények között, megfelelően kiépített pályán sportoljanak a fiatalok, de az önkormányzati tulajdonban lévő gördeszkapark üzemeltetője, értesülve a nagy létszámú rendezvényről, bezárta kapuit a deszkások előtt.

Mivel a szervezők az összejövetelt nem jelentették be és nem kértek engedélyt, a rendőrség megtiltotta, hogy a 200-250 gördeszkás az Andrássy úton guruljon az Erzsébet térre. Így maradt a Hősök tere, ami nem a legmegfelelőbb a gördeszkázásra. A résztvevők közül többen nem voltak hajlandók beletörődni a rendőrség döntésébe, és másokat felbátorítva elindultak az Andrássy úton, ami a délutáni csúcsforgalomban rendőri kíséret nélkül elég veszélyes. A rendőrség több autóval a nyomukba eredt és még mielőtt bárki megsérült volna, a járdára terelték a gördeszkásokat. Ezután rendőri kísérettel folytathatták felvonulásukat az Erzsébet térre, de csak a járdán.

A szervezők szerint ez jól jellemzi a gördeszkások helyzetét Budapesten. Az egyetlen helyre, ami alkalmas lenne a sportolásra, nem engedik be őket, a terek, parkok nem megfelelőek, az utca veszélyes, így marad a járda. Csakhogy ott nem lehet igazán gördeszkázni, mert ez a sport nem csak abból áll, hogy gurul az ember, szükség van különböző elemekre, ahol a trükköket gyakorolják.

A gördeszkázás egyre elterjedtebb a fiatalok körében és szeretik ezt a sportot, ezért a világnap hazai szervezője kezdeményezést indított, hogy a főváros támogatásával hozzanak létre egy mindenki számára megfelelő gördeszkaparkot, ahol a gyerekek biztonságban sportolhatnak. Az aláírásgyűjtést elkezdték, remélik sikerül meggyőzni a városvezetést. Addig marad a járda.

Ideiglenes pálya a Hõsök terén
Ideiglenes pálya a Hõsök terén
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.