Az MSZP egyfordulós választási rendszert javasol

Az MSZP egyfordulós, az egyéni kerületi rendszert és a kompenzációs listát megtartó választási rendszert javasol 2010-re – jelentette be Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Az egyfordulós választáson "érvényesül a választó akarata, nem pedig a pártok közti taktikázás, mint amit mindenki tapasztal a második fordulóban" - közölte Göndör István.

A politikus elmondta: fontos elvnek tartják, hogy kormányozható legyen az ország, és a választás végén megfelelő többség alakuljon. Mint mondta, szeretnék, ha az ötszázalékos küszöb megtartásával a lehető legkevesebb szavazat veszne el.

Az MSZP 290 fős Országgyűlést szeretne, amelyben 145 egyéni és 145 listás hely lenne - közölte Wiener György, az MSZP országgyűlési képviselője. A javaslatot a választási rendszerről tartandó, az SZDSZ által kezdeményezett négypárti egyeztetésre viszik.

Kérdésre válaszolva Göndör István elmondta: elképzelhetőnek tartják azt is, hogy országos listán történjen a kompenzáció, de azt is, hogy megyei listán.

Wiener György emlékeztetett rá, hogy Fodor Gábor, az SZDSZ képviselője, az egyeztetés kezdeményezője 200-250 fős parlamentet javasolt, míg Orbán Viktor, a Fidesz elnöke 200 főset.

A kormánypárti politikus szerint, ha az Országgyűlés létszáma 200 fős, akkor lehetetlen a vegyes választási rendszert (egyéni kerületek és valamilyen lista kombinációja) fenntartani, mivel az egyéni választókerületek számát 120-ra kellene csökkenteni.

A képviselő közölte: a Fidesz és az MSZP álláspontja között a döntő különbség, hogy az ellenzéki párt az egyéni körzetek túlsúlyát állítja előtérbe, illetve ragaszkodik a kétfordulós választáshoz.

Kérdésre válaszolva Wiener György kifejtette: kétfordulós választási rendszernek többpárti politikai rendszerben van értelme, amikor a második fordulóban összeállnak az egy blokkba tartozó politikai erők.

Ha egy politikai póluson szinte már csak egy nagy párt és egy másik kis párt működik, akkor az adott blokk szavazói már az első fordulóban a meghatározó politikai erő mögött sorakoznak fel - mondta. Wiener György közölte: az MSZP nem híve a kétpárti rendszernek; érdekelt abban, hogy az SZDSZ és az MDF is bekerüljön a parlamentbe.

Hozzáfűzte: az MSZP nyitott más pártok javaslatára, hajlandó mind a parlament létszámáról, mind az alkalmazott konstrukcióról vitatkozni, de azt nem tartja elfogadhatónak, hogy a mai arányokat vigyék tovább.

Wiener György szerint szerencsésebb lenne a 2006-os választások előtt megállapodni a kérdésről.

A Fidesz is kisebb parlamentet szeretne

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője azt mondta: a Fidesz a kisebb parlamenttel kapcsolatos országgyűlési határozati javaslatát többször beterjesztette az Országgyűlésnek, de a szocialisták hétszer szavazták le. Azt kezdeményezték, hogy a parlament legyen kisebb létszámú 200-250 fős, és ehhez készüljenek el a szükséges  előterjesztések.

Halász János elmondta: továbbra is nyitottak a választási rendszerről tartott négypárti egyeztetésre, örömmel mennek el rá, mivel céljuk nem változott.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.