A felnőttekből vett őssejt is elrákosodhat

Mérséklődhet a lelkesedés, hogy az őssejtek mindenféle betegségre gyógyírt jelenthetnek. Ennek oka két új vizsgálat eredményeiben keresendő. Ezek szerint a felnőttekből származó őssejtek is elrákosodhatnak, ha túl hosszú ideig hagyják őket osztódni az emberi testen kívül. Mivel az orvosi kezelések kisszámú őssejt több generáción keresztül történő szaporításán vagy az őssejt bankokban évekig fenntartott sejtvonalak alkalmazásán alapulnak, ennek fennállhat a veszélye.

A kutatók már régóta tudják, hogy a nagyon korai embriókból vett őssejtek esetében fennáll a rák kockázata. Amíg ezek a sejtek nem fejlődnek specializáltabb szövetekké, agresszív - teratómáknak nevezett - daganattá alakulhatnak, ha kísérleti állatokba juttatják be őket. Egészen mostanáig széles körben azt vallották, hogy a felnőttek csontvelőből származó őssejtjei nem hoznak létre rákos sejteket. A legutóbbi vizsgálatok azonban azt sugallják, hogy ezek a sejtek csak akkor biztonságosak, ha a testen kívüli osztódásuk számát korlátozzák.

Egy spanyol kutatócsoport zsírszövetből származó emberi mezenchima (embrionális kötőszöveti) őssejteket szaporított nyolc hónapon keresztül. Ezen időszak alatt a sejtek 90-140 alkalommal osztódtak. Amikor állatokba ültették be őket, a legöregebb őssejtek rákos megbetegedést okoztak.

A tenyészetben szaporított őssejtek feltehetően azért rákosodnak el, mert elkezdik termelni a telomeráz nevű enzimet, ami a sejteket "halhatatlanná" (korlátlan szaporodóképességűvé) teszi. Egy dán kutatócsoport éppen ezt bizonyította be kísérleteivel: azt tapasztalták, hogy a mezenchima eredetű őssejtekben levő telomeráz gén állandó bekapcsolása rákos sejtekké változtatta az őssejteket. Bár a kísérletet mesterséges körülmények között hajtották végre, a kutatók szerint ez egyértelműen bizonyítja, hogy az őssejtek tumorképző sejtekké képesek alakulni.

Az őssejtek, úgy tűnik, egészen addig biztonságosan alkalmazhatók, amíg el nem kezdik termelni a telomerázt. A spanyol kutatók szerint ez körülbelül hatvan generációt jelent, de további kutatásokra lenne szükség a biztonsági határ megállapításához. A fenti eredmények felhívják a figyelmet az őssejtek alkalmazásának potenciális veszélyeire, s hangsúlyozzák, hogy terápiás célú felhasználásuk előtt biztonsági szempontból mindenképpen szükséges tesztelni az őssejteket.

Rövidülő végek

A sejtek kromoszómáinak végein telomereknek nevezett, géneket nem tartalmazó DNS-szakaszok találhatók. A telomerek minden sejtosztódásnál megrövidülnek. A gyorsan osztódó fiatal sejtekben a telomerek rövidülését a telomeráz enzim gátolja - folyamatosan újjáépíti a kromoszómák végeit, új szakaszokat told az elveszettek helyére - ahogy azonban a sejtek öregednek, a telomeráztermelő képességük csökken, majd leáll, emiatt a telomerek rövidülni kezdenek. Így "öregedésisejt-óraként" jelzik a sejtnek, hogy hányszor osztódhat még. Ha a telomerek elfogynak, az elöregedett sejtek "öngyilkosságot" követnek el, bekövetkezik a programozott sejthalál. A daganatos sejtekben azonban a telomeráz aktivitása megmarad, így a sejtek korlátlan ideig képesek szaporodni.

Leértékelõdhetnek az õssejtbankok készletei
Leértékelõdhetnek az õssejtbankok készletei
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.