A menekülteket tisztességtelenül tartják fogva

"A fogvatartás túlzottan büntető jellegű szankció olyan emberekkel szemben, akik nem követtek el bűncselekményt. A menekültek fogvatartása csak rendkívüli helyzetekben, a nemzetközi menekültjogi normákkal összhangban megengedett" - mondta Nicola Duckworth, az Amnesty International európai igazgatója.  

Az Amnesty International által a Menekültek Világnapja alkalmából közreadott három jelentés szerint az Európai Unió országai egyre gyakrabban sértik meg a menedékkel kapcsolatos nemzetközi kötelezettségeiket. A jelentések több kérdéskörrel foglalkoznak a menedéket kérők fogvatartásával és kitoloncolásával kapcsolatban, és megállapítják, hogy az “Európa-erőd" fenntartásának árát rengeteg ember fizeti meg.

Az Amnesty nyílt levelet intézett Nagy-Britanniához, és ebben javaslatokat tesz, hogyan lehetne az EU Közös Európai Menekültügyi Rendszerét javítani. A szervezet becslései szerint az Egyesült Királyságban menedékesek tízezreit tartják fogva kizárólag az ország bevándorlási törvénye alapján. A fogvatartás sok esetben elhúzódó, indokolatlan, aránytalan és jogellenes. A fogvatartottak körében a tétlen várakozás alatt gyakran lép fel idegi alapú megbetegedések, és alkalmanként öngyilkossági kísérletek is történnek. A jelentés leír eseteket, ahol az érintett menedékesek szökésének veszélye elhanyagolható volt, a fogvatartás során mégis rengeteg szenvedést kellett elviselniük.

Spanyolországban a kormány bevándorlást és a külföldiek belépését szabályozó intézkedései lassan oda vezetnek, hogy a menedékkérés joga nagy veszélybe került. Az emberi jogok súlyos megsértése elől menekülő embereket megakadályozzák abban, hogy Spanyolországba beléphessenek, ott menedéket és védelmet kérjenek. A jelentés rámutat a külföldiekre fordított figyelem súlyos hiányosságaira mind a tengeri mentés, mind a fogadó intézmények tekintetében. A szervezet azt is dokumentálja, hogy a spanyol törvények megsértésével külföldi kiskorúakat toloncolnak ki.

Olaszországban egyre gyakrabban tartják fogva a külföldieket, köztük a menedéket kérőket, ami a nemzetközi jog normáinak megsértését jelenti. A jelentés szerint olaszországi átmeneti szállásokon az intézmény személyzete és felügyelői a menedékesekkel szemben fizikai erőszakot és túlzott mennyiségű nyugtató hatású gyógyszert alkalmaztak. A fogvatartási központok gyakran túlzsúfoltak, piszkosak, és gyenge az egészségügyi ellátás. A fogvatartottak csak nagy nehézségek árán képesek a menedékkérelmet beadni, vagy a kitoloncolási végzést megfellebbezni.

Az Amnesty International nyílt levele számos ajánlást tartalmaz a menekültek visszafordítására vonatkozó közös uniós minimum-normáik kidolgozásához. Ezek a következők: a migránsok és menedékesek fogvatartása csak a végső eszköz legyen. A nemzeti hatóságok minden esetben egyénenként állapítsák meg, hogy a fogvatartás szükséges, arányos és jogos intézkedés-e. A kiskorúak és gyengék fogvatartását kerülni kell. A fogvatartási határozatokat automatikusan és rendszeresen ellenőrizni kell jogi szempontból. A szabadságuktól megfosztott személyeket tájékoztatni kell jogaikról, és meg kell kapniuk a szükséges egészségügyi ellátást. Senkit se fordíthassanak vissza az EU-ból, ha nem győződtek meg arról, hogy hazájukba visszaérkezve emberi jogaik nem forognak veszélyben. Az elfogás és a visszaküldés során a migránsokkal tisztelettel és méltósággal kell bánni, a nemzetközi védelmet kereső személyek pedig indíthassák meg a menedékjogi eljárást. Az EU tagállamai hozzanak létre független figyelőrendszert a menedékkérők fogvatartási és visszaküldési körülményeinek ellenőrzésére. Ezenfelül utalják a tervezett EU Alapvető Jogok Hivatalának hatáskörébe az Unión belüli monitoring és felelősségrevonási mechanizmusok működtetését.

www.amnesty.hu/controlarms

(Az Amnesty International sajtóközleménye alapján, amely a Menekültek Világnapja alkalmából készült)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.