A Csodák Palotája a Millenárison

Két cég adta be pénteken ajánlatát a Jövő Háza kiállításainak megvalósítására. Hogy mit várnak tőlük, és miről szól a javaslatuk, titok. Mire megnyílik a rendhagyó múzeum, a kiállításokra, a helyet adó Millenáris Park felújítására, tulajdoni viszonyainak, tartozásainak rendezésére hárommilliárd forintot költ az állam. - Tiszta, átlátható, viták, gyanúk, politikai csatározások felett álló viszonyokat akartunk teremteni a Millenáris Parkban, mielőtt megnyitjuk a Jövő Házát - mondja Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter arra a kérdésre válaszolva, hogy miért olyan nagy a csend a múzeum körül.

Pénteken például eljárástechnikai okokra hivatkozva jövő hétre halasztottak egy eredményhirdetést. Ezúttal a Váci útról a Millenárisra költöztetendő Csodák Palotája jelenlegi tárlatainak áttelepítésére, üzemeltetésére jelentkező pályázók közül nem sikerült kiválasztani a nyertest, pedig a menetrend szerint tíz nap múlva a szerződésnek is készen kellett volna lennie. A Jövő Háza mintegy 15 belföldi kiállításának előkészítésére, fejlesztésére, üzembe helyezésére, működtetésére a múlt héten ketten adták be ajánlatukat.

A tárca az eljárás e szakaszában nem informál a javaslatokról, mondván: még három forduló hátravan. Az eredményt június 27-én hirdetik ki. Korábban elhalasztották annak a pályázatnak az eredményhirdetését is, amely egy tengerentúli és két európai kiállítás Millenárisra szállításáról szól. Ez esetben hárman pályáztak, és mint a miniszter mondta, a feltételek tisztázása több időt vesz igénybe, mint gondolták, ám - hangsúlyozta - emiatt nem fog csúszni a projekt.

A miniszter szerint, bár nem látványos, amit tesznek, az elmúlt hónapokban gyakorlatilag sikerült rendbe hozni a Millenáris Park szétaprózott tulajdonosi viszonyait. Az IHM százszázalékos tulajdonában levő Kisrókus 2000 Kht. megvásárolta a parkban idegen kézben lévő, osztatlan közös tulajdonokat. A területen levő sétányokért és azok elmaradt bérleti díjaiért összesen 111,1 millió forintot fizettek.

A kiadások mellett bevétel is keletkezett: a Kisrókus Kht. ugyanis 870 millió forint plusz áfáért értékesítette a park területén lévő "A" épületet. A nyilvános pályázatot kétszer is meghirdették, az elsőben ugyanis heten megvették a pályázati dokumentációt, de a végén csak egy cég maradt a pályán, így árversenyt már nem lehetett tartani. Ezért az IHM újra meghirdeti az ingatlant. A tárca olyannyira el akarja kerülni még a látszatát is a korrupciónak, hogy csak helyeselni tudta Marosvölgyi Zsuzsa, a Millenáris Kht. ügyvezetőjének döntését, aki kivonta magát azokból a bírálóbizottságokból, amelyek a kiállítások megrendezéséről szóló ajánlatokról döntenek. Az "A" épületet egyébként a Hungexpo Hungary, a Wallis egyik leányvállalata veheti meg.

Az egyetlen reményelennek tetsző ügy a parkban levő "Zöld Péter" játszótéré, amely az Apisolato Hungary Kft. tulajdonában van. A területért a KVI több körben csereingatlanokat ajánlott fel. A cég, amely 650 millió forintért vásárolta a területet, 700 millió forintért szeretné azt továbbadni. A huzavona közben azonban történt néhány, az Apisolato számára kedvezőtlen fejlemény. Eredetileg a cég irodaházat és lakóparkot szeretett volna építeni az ingatlanon, ám a II. kerületi önkormányzat a beépíthetőség mértékét 50 százalékról 10 százalékra csökkentette. Ezzel a terület értéke is jelentősen csökkent. Egyelőre tehát nincs egyezség, ezért a végső megoldás valószínűleg az lesz, hogy 40-50 millió forintos költséggel a játszóteret áthelyezik a park egy másik részére.

A kulturális központ megvalósítása nem lesz olcsó mulatság, mivel fel kell újítani a Millenáris megviselt épületeit, csarnokait. A munkálatok költsége 1,2 milliárd forint lesz, amelyet részben az "A" épület eladásából, illetve abból az 1,2 milliárd forint hitelből fedeznek, amelyet az MFB-től vett fel a Kisrókus Kft. Az összesen öt épület renoválása őszig befejeződhet.

Amennyiben tényleg időben megnyílik a kulturális központ, a jövő évi költségvetésben előreláthatólag 600-800 millió forintot különít el számára az IHM. Az eladott jegyek után még 200-300 forint állami támogatásra számíthat a múzeum.

A Jövő Háza a Millenáris Park továbbfejlesztésével létrejövő intézménykomplexum, amely ötvözi az ismeretszerzés eddig ismert formáit - múzeumot, könyvtárat, iskolát, médiát és internetet -, de anyagait új megközelítésben tárja a látogatók elé. A Jövő Házában lesznek például multimédiás oktatási stúdiók, laborok, amelyekben az interaktív kiállítás egyes tárgyai demonstrációs eszközökként szolgálnak. A létesítményben helyet kapnak az információs társadalom intézményei, többek között ott tervezik létrehozni a Nemzeti Digitális Adattár és a Nemzeti Audiovizuális Archívum programok központját, a kapcsolódó olvasótermeket.

A mostani szûkös helyrõl a Millenárisra költözne a Csodák Palotája
A mostani szûkös helyrõl a Millenárisra költözne a Csodák Palotája
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.