Újabb szűrővizsgálatok férfiaknak

A tízéves népegészségügyi program keretében teszt jelleggel megkezdik, majd fokozatosan kiszélesítik a prosztata-, valamint a szájüreg-szűrővizsgálatokat.

Rácz Jenő, az immár másodszor megrendezett "Férfiak Egészségének Hete" amerikai-magyar rendezvény záróprogramjának megnyitásakor az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás és a szűrőprogramokon való részvétel fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, Magyarországon eddig nem voltak kifejezetten a férfiak egészségének védelmét, a megelőzést szolgáló szűrőprogramok, annak ellenére, hogy az európai uniós átlaghoz képest a magyar férfiak hét évvel rövidebb ideig élnek.

Az MTI érdeklődésére a miniszter elmondta, hogy a szájüregszűrést komplex - a figyelmet a szájhigiéniára, a fogápolásra, a fogkezelésre felhívó - program keretében vezetik be. Azért van rá szükség - tette hozzá -, mert az utóbbi negyedszázadban főként a dohányzás és a nem megfelelő szájhigiénia miatt hatszorosára nőtt elsősorban a férfiak körében a szájüregi daganatos megbetegedések száma.

Az egyik leggyakoribb halálok, a szív- és keringési megbetegedések számának csökkentése érdekében célzott programot indítottak a dohányzás visszaszorítására. Szeptembertől szeretnék elérni, hogy az iskolákban és az egészségügyi intézményekben "nulla tolerancia" legyen, senki ne dohányozhasson. Emellett nehezíteni szeretnék a dohányáruhoz való hozzájutást és annak forgalmazását, továbbá a jövedéki adóhoz is szeretnének "hozzányúlni" - tette hozzá Rácz Jenő.

A miniszter szerint a három éve megkezdett népegészségügyi program és az egészségügyi fejlesztések eredményeként már megtorpant és "lefelé kezdett nyílni" a magyarországi népesség halálozási görbéje, és emelkedett a születéskor várható átlagos élettartam. "Azt szeretnénk elérni, hogy egy évtized alatt 3 évvel növekedjen a születéskor várható élettartam" - mondta.

A "Férfiak Egészségének Hete" velencei rendezvényén Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott arra hívta fel a figyelmet, hogy az, hogy "egészségesek leszünk-e, csak rajtunk múlik". A velencei rendezvény keretében az ÁNTSZ Fejér megyei szakembereinek a közreműködésével lehetőség volt a vérnyomás, a koleszterinszint, a vércukorszint, a testtömegindex mérésére. Allergiaszűrést végeztek, valamint urológiai tanácsokkal is ellátták a hozzájuk fordulókat.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.