Nem lesz szabad préda az Antartktisz

Stockholmban eredményesen lezárult június 15-én az Antarktiszon folyó tevékenységet szabályozó nemzetközi konferencia. A létrejött megállapodás legfőbb eredménye, hogy ennek értelmében kártérítésre kötelezhető a földrészen környezeti problémát okozó személy vagy szervezet.

A 6. világrésznek számító Antarktisz, amely a Föld utolsó kihasználatlan területe, egyetlen ország fennhatósága alá sem tartozik. A földrész rendkívül érzékeny ökológiai rendszere egyre nagyobb nyomásnak van kitéve a növekvő turizmus, de a kutatási tevékenység miatt is. Ennek korlátozása is lehet az következménye a most zárult konferencián született megállapodásnak.

Az Antarktiszon folyó tevékenységet az 1959-ben született, 28 ország által ratifikált Antarktisz Egyezmény szabályozza. Az egyezmény az Antarktiszt a béke és a tudomány területévé, egyben természetvédelmi területté nyilvánítja. Az 1991-ben megalakut nemzetközi szervezet, az IAATO (International Assosiation of Antarctica Tour Operators) egy szabálygyűjtemény formájában szabályozza a földrészen folyó turizmusra vonatkozó elveket és előírásokat. Jelenleg 10 ország 49 utazási vállalata szervez utazásokat az Antarktiszra. A tavalyi év során mintegy 30.000 turista látogatta meg a földrészt. Az Antarktiszra való utazáshoz eddig is engedélyre volt szükség, ez azonban nem bizonyul elegendőnek a turizmus korlátozására.

A most született "Annex 6" nevű megállapodás formailag az Antarktisz Egyezmény egy kiegészítő jegyzőkönyve, amelyet mind a 28 tagország jóváhagyott. A 13 évi tárgyalássorozat eredményeként létrejött megállapodás a jég borította földrész és az azt körülvevő tengerek eredményesebb környezeti védelmét hivatott szolgálni.

István Gordon
Stockholm

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.