Feljelentik a Csernobil-hír feladóját

Több szakértő is megerősítette lapunk tegnapi információját, amely szerint alaptalan rémhír a csernobili sugárzás megnövekedéséről szóló e-mail üzenet.

- Amióta Magyarországon sugárzásmérő rendszer van, azóta egyszer sem, így a napokban sem mértek a szondák olyan mértékű háttérsugárzást, amely a lakosság egészségét veszélyeztette volna - jelentette ki Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója a távirati iroda kérdésére rosszindulatú levélszemétnek nevezte az üzenetet. A szakember az indokolatlan jódtabletta-szedés kockázataira is kitért: szerinte bizonyos embereknél nagyon heves pajzsmirigy-reakciót válthat ki, ami szélsőséges esetben súlyos egészségkárosodáshoz vezethet.

Aki indokolatlanul jódtabletta bevételére buzdít nagy tömegeket, bűncselekményt követ el - jegyzi meg a szakember. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) álláspontja szerint a terjesztett felhívás alaptalan, megtévesztő és pánikkeltő. Az OTH az ügy kapcsán ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz rémhírterjesztés miatt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.